shutterstock.com
StoryEditor

Pravda o zdraví našich mužov. Aké najväčšie zdravotné riziká im hrozia?

08.02.2021, 13:00
Zdravie
Aj ten váš ide k lekárovi až vtedy, keď nevládze chodiť, dýchať, spať alebo čokoľvek iné potrebné na normálne fungovanie? Tiež sa smeje zo zeleninových príloh a za pohyb považuje sledovanie majstrovstiev sveta vo futbale? Dajte mu prečítať nasledujúce riadky. Alebo mu ich čítajte nahlas.

Našťastie, čoraz viac mužov, hlavne v mladšej generácii, už nepovažuje zdravie za samozrejmosť a nesmeje sa preventívnym prehliadkam s tým, že na niečo sa umrieť musí. Lebo tí, ktorí to podcenili a doplatili na to, by vedeli hovoriť. Ako ľutujú, že bolesť potláčali len tabletkami alebo pohárikom niečoho tvrdšieho, ako ľutujú, že pri horúčke ostali v posteli maximálne dva dni, že ignorovali akýkoľvek prejav svojho tela, ktorý nemal so zdravím nič spoločné. Slovenskí muži nie sú žiadna výnimka, ak ich porovnávame s ostatnými v Európe. K lekárom chodia o dve tretiny menej často ako ženy a v mnohých prípadoch sú ich závažné ochorenia v pokročilom štádiu len preto, lebo odbornú pomoc nevyhľadali včas. Návštevu lekára odkladajú až dovtedy, keď sú symptómy choroby neznesiteľné.

Aké sú najväčšie zdravotné riziká u mužov?

  • Infarkt
    Rizikový faktor je vysoký krvný tlak. A potom všetko to, čo je známe odjakživa. Veľa stresu, cigarety, málo pohybu, nezdravé jedlá. Už len keď váš partner veľa solí, privoláva si problémy. Spozornite, keď: sa sťažuje na putujúcu bolesť z ramena do hrude alebo do sánky, na zvláštny tlak na hrudi, na to, že nemôže dýchať, vracia alebo má náhlu úzkosť.
  • Rakovina prostaty
    Ťažko určiť priamu príčinu tejto choroby, lekári tvrdia, že obezita je niečo, čo pacientov spája, ale nemusí byť pravidlom. Pacienti sú len málokedy mladší ako 50-roční, zväčša ide o sedemdesiatnikov. Spozornite, keď: často chodí na toaletu, hlavne v noci, krváca pri tom a sťažuje sa na pocit, že sa nikdy úplne nevyprázdni.
  • Depresie
    Sú na prudkom, nezadržateľnom vzostupe. Muži ich mávajú častejšie ako ženy a dlho na nich nič nevidíme, okrem toho, že „nemajú náladu“. Ak sa neriešia, končia rozpadnutými vzťahmi alebo až samovraždou. Hlavne sa týkajú čoraz mladších ročníkov, tlak spoločnosti a vôbec celá dnešná doba im nahráva. Spozornite, keď: nemá o nič záujem, má výbuchy hnevu alebo stavy totálnej apatie, neprejavuje žiadne emócie, má problémy sa sústrediť, nemôže spávať, neje alebo sa prejedá alebo pije veľa alkoholu.
  • Rakovina semenníkov
    Môže to pôsobiť úsmevne, ale boli to práve ženy, ktoré svojim partnerom zachránili život, keď ich pri sexe upozornili na to, že na semenníku im nahmatali hrčku. Za posledné desaťročie táto choroba narástla, treba mužov podporovať v tom, aby sa samovyšetrovali. Spozornite, keď: objavíte akékoľvek zmeny na povrchu semenníkov, na ich tvare alebo zafarbení.

Čo môžete urobiť
- Pripravujte veľa zeleniny. Ak chce mäso, nech ho má, ale zelenina nech na jeho tanieri nechýba.
- Berte ho na prechádzky. Ak nevidí zmysel v prechádzaní sa vás dvoch, zaobstarajte si psa alebo sa prechádzajte s útulkovými psíkmi.
- Stavte sa s ním, kto viac vydrží bez alkoholu / kto skôr schudne 5 kíl / čokoľvek.
- Naplánujte mu preventívnu prehliadku tak, ako sebe a deťom. Raz vám poďakuje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:00