shutterstock.com
StoryEditor

Aj strava vám môže uškodiť. Týmto jedlám by ste sa mali v období koronavírusu VYHÝBAŤ!

08.02.2021, 09:00
Zdravie
Autor:
HNpk
Na oslabenie imunity v období pandémie vplýva aj nevhodná strava.

Nakoľko sme sa s týmto typom koronavírusu predtým nestretli, naše imunitné systémy nie sú dostatočne vybavené na boj proti infekčným chorobám, ktoré spôsobuje COVID-19.

„Vírus nielenže testuje imunitu, ale aj to, ako môže telo reagovať na stres,“ hovorí Lisa Kennediová, výkonná riaditeľka a hlavná ekonómka vo firme Innopiphany, ktorá sa špecializuje na ekonomiku zdravia a je odborníčkou v oblasti respiračných a infekčných ochorení.

O potravinách, ktorými si posilníme imunitný systém, sme už písali. Teraz sa pozrieme na to, ktoré potraviny a jedlá majú naopak na imunitu škodlivý vplyv a mali by sme sa im aspoň v období pandémie vyhnúť alebo ich minimálne obmedziť.

Zmrzlina aj biely chlieb
Prvou potravinou je zmrzlina, informuje portál MSN. Práve táto dobrota totiž obsahuje dve veci, ktoré môžu spôsobiť zápal v tele. A keď je zápal veľký, „nepriaznivo vplýva na imunitný systém, čo zvyšuje náchylnosť na choroby a vírusy,“ hovorí Sydney Greeneová.

„Spracované potraviny ako zmrzlina s vysokou hladinou cukru, omega-6 mastnými kyselinami, nadbytkom sodíka a doplňujúcimi prísadami môžu spôsobiť zápal,“ dopĺňa Greeneová.

Mlieko je tiež známe svojimi zápalovými účinkami na organizmus a dokázateľne zvyšuje koncentráciu cholesterolu v krvi.

„Mliečne výrobky ako syr a plnotučné kravské mlieko, obsahujú nasýtené tuky, ktoré môžu zvýšiť zápal,“ hovorí Ashley Kitchensová, nutričná odborníčka a dietologička. Potvrdzuje, že nasýtený tuk môže tiež zvýšiť tzv. zlý cholesterol a zvýšiť riziko srdcových chorôb.

Konkrétne ide o to, že z dvanástich nasýtených mastných kyselín obsiahnutých v tukoch sú v prípade kravského mlieka len tri rizikové: laurová, myristová a palmitová. Práve tie negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu, uvádza Združenie pre zdravie a výživu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:33