shutterstock.com
StoryEditor

Odborníci považujú túto zeleninu za skutočný vitamínový klenot!

04.02.2021, 16:15
Zdravie
Sto gramov tejto zeleniny znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A.

Betakarotén, ktorý sa v organizme mení na Vitamín A, je v mrkve zastúpený najbohatšie zo všetkej zeleniny. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A.

Mrkva je bohatá aj na iné vitamíny: B, vitamín C, vitamín D a vitamín E, vitamín B9, vitamín B5. Mrkva je tiež významný zdroj minerálov a stopových prvkov. Obsahuje horčík (magnézium), vápnik (kalcium) i železo. Je plná antioxidantov a zdraviu prospešnej vlákniny. Na druhej strane obsahuje minimum tukov a cukrov. Mrkva je výborná surová i varená. Na rozdiel od iných druhov zeleniny, odborníci preferujú jej varenú formu. Varená mrkva je ľahšie spracovateľná v tele človeka. Varenie zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie betakaroténov ako zo surovej mrkvy. Surová mrkva nedokáže zabezpečiť pre horšie vstrebávanie taký veľký prísun betakaroténov do ľudského tela. Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha očiam. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Preto majú deti jesť veľa mrkvy!

Zaujímavosť

Mrkva pochádza pôvodne z Južnej Ázie. Rýchlo sa rozšírila po celom svete. Je nenáročná a univerzálna zelenina. Na Slovensku sa pestuje vyše 400 rokov. Odborníci poznajú okolo 400 rôznych druhov mrkvy.

Jedna stredne veľká mrkva obsahuje:

210% odporúčanej potreby vitamínu A

10% vitamínu K, 6% vitamínu C, 2% vápnika

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:38