shutterstock.com
StoryEditor

Chcete prestať fajčiť? Máme pre vás zaručený spôsob!

02.02.2021, 09:00
Zdravie
Každý rok si praje skončiť s fajčením až 70 % fajčiarov, ale dokáže to iba 3 – 5 % závislých osôb. Pre tých, ktorí plánujú prestať fajčiť alebo sú práve na ceste odvykania od závislosti na nikotíne, majú odborníci niekoľko praktických rád.

„Prestať fajčiť je najľahšia vec na svete, aj ja to môžem potvrdiť, skúsil som to najmenej tisíckrát,“ toľko z výstižného citátu Marka Twaina.

Fajčenie nám uberá roky života, no zbaviť sa závislosti od nikotínu nie je vôbec jednoduché. A to aj napriek faktu, že si fajčiari uvedomujú vážne riziká tohto zlozvyku. Potvrdil to prieskum lekární Dr.Max, podľa ktorého si až 90 percent fajčiarov uvedomuje negatívne vplyvy na zdravie vrátane rakoviny pľúc a iných pľúcnych ochorení, napriek tomu ich to od fajčenia neodrádza.

Aj by prestali fajčiť, ale nedarí sa im
Výsledky prieskumu ďalej prezradili, že takmer štvrtina respondentov (23 %) by chcela prestať s fajčením. Na druhej strane až 15 % opýtaných nehodlá so svojou závislosťou nič robiť a s fajčením jednoducho nechce prestať. „Každý rok si praje skončiť až 70 percent fajčiarov, ale podarí sa to iba 3 až 5 percentám závislých osôb,“ uvádza Jana Varsová, špecialistka na odborné kampane z lekární Dr.Max. Lekárnik podľa nej dokáže zvýšiť mieru odvykania o 5 percent, a to krátkou radou, impulzom, podaním informačného letáčika alebo brožúrky. „Pod vedením zdravotníckeho pracovníka sa miera odvykania zvyšuje na 8 – 10 percent a pri farmakoterapeutickej intervencii dokonca až o 35 percent a viac,“ dodala.

Fajčiari majú horšie zdravie
Na riziká fajčenia, akými sú napr. rakovina pľúc, srdcovo-cievne ochorenia, chronická obštrukčná choroba pľúc či mŕtvica, zomrie každoročne asi 8 miliónov ľudí, z toho približne 1,2 milióna sú iba pasívni fajčiari. Množstvo fajčiarov sa dlhodobo lieči na rôzne choroby, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia s ich závislosťou.
Podľa prieskumu lekární Dr.Max fajčiari sa oproti nefajčiarom liečia výrazne viac na astmu, diabetes, chronický zápal pľúc a priedušiek, ochorenia srdca. Najčastejšie sa fajčiari liečia na vysoký krvný tlak.
„Z prieskumu vyplýva, že až 70 percent fajčiarov sa zadýcha pri vyšliapaní po schodoch na 3. poschodie. Sťažené dýchanie uvádzajú ako najčastejší príznak fajčenia, ktorý ich obmedzuje v pohybe,“ hovorí Varsová s tým, že ich limitujú aj búšenie srdca a bolesti kĺbov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:14