shutterstock.com
StoryEditor

Pozor! Takto by mali vyzerať nechty, vlasy, pery a oči, ktoré sú zdravé

27.01.2021, 14:00
Zdravie
Hovorí sa, že netreba vždy dávať na prvý pohľad... Ak však hovoríme o zdraví, môže byť dôležitý.

Zdravé nechty...
Zdravý necht nemá mať žiadnu špecifickú farbu, na mieste spojenia s kožou je jemne ružový, v spodnej časti má viditeľný biely polmesiačik a tam, kde jeho dĺžka presahuje kožu, je časť nechtu biela. Mal by byť rovný, pokiaľ nebolo nechtové lôžko zdeformované, čo môže byť príčinou netradičného tvaru nechtu. Ak sa vám lámu a sú krehké, môže ísť aj o prejavy starnutia a je potrebné doplniť do stravy vitamínové doplnky.

Nechty by nemali byť žlté, hnedé, oddeľovať sa od lôžka, mať biele fľaky či ryhy, červené či tmavé pruhy naprieč nechtami. Nemali by sa lámať a ohýbať ako lyžica. V takomto prípade zbystrite pozornosť, pretože zažltnuté a suché nechty nemusia byť dôkazom toho, že to preháňate s lakovaním.
Žlté nechty znamenajú, že môže ísť o hubovitú infekciu, psoriázu, zápal prínosových dutín či zadržiavanie vody v končatinách.
Hnedé nechty signalizujú podvýživu, ochorenie štítnej žľazy, zlyhávanie obličiek či dokonca aids.
Ryhy naprieč nechtom môžu poukazovať na cukrovku, nedostatok zinku či ochorenie ciev.
Ohnutie nadol môže napovedať o anémii či ochoreniach srdca.

Zdravé vlasy
Lesklé, dlhé, husté... tak totiž presne vyzerajú vlasy zdravé. Hustotu možno neovplyvníme, pretože opäť za to môže matka príroda. No či budú rovné, kučeravé, lámavé, lesklé, vypadávať alebo nie, na to máte vplyv aj vy a váš spôsob života.
Rastú nám približne 1 cm za mesiac. Môžete výživou podporiť ich kvalitu, no nečakajte zázraky. Ani od piluliek, olejov, šampónov či výživových doplnkov. Rovnako ste iste počuli, že ak sa ostriháte, vaše vlasy zhustnú. Nezhustnú. Budú iba kratšie... Konce budú vyzerať zdravšie, pretože pravidelné zastrihávanie pomáha odstraňovať suché, polámané a rozštiepené končeky.
Čo sa dá teda pre zdravšie vlasy urobiť?
Okrem drahých šampónov, kondicionérov, olejov a masiek vaše vlasy potrebujú aj niečo iné. A to konkrétne zdravú stravu bohatú na bielkoviny, ktoré im dávajú pevnosť. Ak ich máte nedostatok, sú krehké a lámu sa. Nedostatok železa môže práve za stratu vlasov a ich vypadávanie. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú udržiavať pokožku hlavy zdravú a hydratovanú. Nezabudnite na minerály: zinok a selén! Skúste ich nájsť v strave: obilniny, celozrnné produkty, vajcia, orechy, hovädzie mäso, mak. Radšej ako pilulky.

Zdravé pery...
Nech je ich tvar akýkoľvek, zdravé pery majú spoločné až tri veci: nie sú suché, popraskané a sú bez oparov a kútikov.
Pery milujú, keď pijete dostatok tekutín, rovnako ako vaša pokožka, vlasy a vlastne celé telo. Majú rady ochranu pred mrazom v podobe balzamu a tiež UV filter v lete, pred spálením. Potešia sa pílingu, ktorý ich prekrví a zbaví odumretej pokožky, a tiež, keď im dáte voľno od rúžov. Namiesto toho im doprajte ľahkú masáž, „medový“ zábal, alebo nejaký kvalitný olejček na hydratáciu.

Náš tip: Pozor na chemikálie v kozmetike, pretože nie je balzam ako balzam. A veľa sa usmievajte, je to niečo ako joga pre pery!

Zdravé oči
Okrem toho, že zaváži ich farba a pekný mejkap, potrebujeme, aby boli naše oči zdravé. Zdravé znamená bez začervenania, čudného zafarbenia bielej časti oka, bez zhoršeného videnia či podráždenia a svrbenia.
Aj oči potrebujú oddych. Zrána možno vidíte dobre, no čím ručičky na hodinkách ukazujú viac, tým väčšmi sú unavené. Civenie do monitora počítača, mobilu a televízie tiež nie je ich obľúbená činnosť. Na monitore vám výrazne pomôže antireflexná úprava. A, samozrejme, ale to už asi nemusíme opakovať, slnečné okuliare s UV filtrom by mali byť samozrejmosťou.
A, pochopiteľne, strava „pre oči“. Nie, nie, žiadna mrkva, aj keď neuškodí. Potraviny ako tuniak, vajcia, čučoriedky, kapusta, cesnak, orechy a olivový olej vám zabezpečia, že aj vaše oči sa budú „cítiť“ zdravo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:03