shutterstock.com
StoryEditor

Zelenina, ktorá má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a je ideálna na chudnutie!

20.01.2021, 19:00
Zdravie
Autor:
Diabetikav
Obľúbená je nielen pre typickú chuť, ale aj pre výživnú hodnotu. Obsahuje pomerne veľa vitamínu C. A navyše, môže sa pripravovať na rôzne spôsoby.

Predpokladá sa, že karfiol pochádza z východného Stredomoria, z Cypru, Kréty a možno aj z Turecka. Či ho poznali Rimania, ťažko dnes zistíme, isté je však, že ho s určitosťou poznali obyvatelia stredovekého Talianska a v čulom obchodnom styku sa v polovici 16. storočia dostal aj do strednej Európy. Od tých čias popularita aj spotreba karfiolu rástla, výrazný vzostup však nastal v druhej polovici 20. storočia, keď sa na svete pestoval asi na 350-tisíc hektároch a ročne sa ho zberalo viac ako 4,5 milióna ton.

Nesmie nikdy trpieť suchom

Karfiol je z hlúbovín najnáročnejší na hnojenie a ošetrovanie. Pestuje sa ako skorý alebo neskorý. Má zdužnatené zväčšené súkvetie, ktoré sedí na vrchole skrátenej stonky medzi vencom širokých listov. Pre skoré jarné pestovanie potrebujeme kvalitné priesady siate už v januári, na jesenný zber sadíme karfiol zväčša ako následnú plodinu. Počas pestovania nesmie nikdy trpieť suchom. Ak chceme dosiahnuť bielu farbu ružice, v konečnej fáze rastu zväzujeme (alebo zalomíme) listy, aby sa na vyvíjajúcu ružicu nedostalo slnko. Čím mladšie ružice sa zberajú, tým dlhšie vydržia. No čím dlhšie rastú, tým je v nich viacej vitamínu C a menej dusičnanov.
Rýchlený karfiol má nevýhodu, že sa v ňom na rozdiel od brokolice kumuluje pomerne veľa dusičnanov. Pri skladovaní sa má karfiol ukladať ružicou nadol a hlúbom nahor, a to aj v domácnostiach, počas uloženia dochádza k transportu dusičnanov z ružice do listov, čo je zo zdravotného hľadiska výhodné. Naopak, v ružici pribúdajú sacharidy, voľné aminokyseliny, draslík, sodík, horčík a vápnik.

​Účinky na zdravie

Je ideálny na chudnutie
Jeho varená verzia je ideálnym jedlom pre každého, kto chce schudnúť. Obsahuje minimum kalórií a vyvoláva pocit sýtosti.

Usmerňuje tráviaci proces
Je ľahko stráviteľný, odporúča sa ľuďom so žalúdočnými chorobami (gastritídou, vredmi, so zápchou, s hnačkou, pri podráždení či zápale hrubého čreva).

Zmierňuje problémy so srdcom
Vďaka nízkemu obsahu sodíka a tukov je vhodný pre ľudí s vysokým tlakom či aterosklerózou.

Pomáha pri poruchách obličiek
Je diuretikum, to znamená, že zbavuje telo prebytočnej vody z tkanív. Je vhodný nielen pri zlyhaní obličiek, ale aj pri artritíde, opuchoch či obličkových kameňoch.

Pre silné kosti
Nízky príjem vitamínu K bol spojený s vyšším rizikom zlomeniny kostí a osteoporózy. Spotreba vitamínu K môže zlepšiť zdravie kostí tým, že pôsobí ako modifikátor proteínov kostnej matrice, zlepšuje absorpciu vápnika a zabraňuje vylučovaniu vápnika v moči.

​Môže sa pripravovať na rôzne spôsoby

Karfiol je obľúbený nielen pre svoju typickú chuť, ale aj pre výživnú hodnotu. Obsahuje pomerne hodne vitamínu C, ktorý sa udržuje hlavne v surovom stave v šalátoch, ale krátkym varom sa neničí. Prítomné sú tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a ďalšie. Karfiol je ľahko stráviteľná zelenina bohatá na vápnik, preto je veľmi vhodným jedlom aj pre deti. Zožltnutý alebo veľmi rozvitý karfiol spracujeme na polievku, do ktorej môžeme dať vyvariť aj mladé listy. Karfiol sa môže pripravovať na rôzne spôsoby: varený, vyprážaný, zapečený, s vajcami alebo pridávať do rôznych šalátov, aj konzervovať v octovom náleve.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:16