shutterstock.com
StoryEditor

Covid-19 môže napadnúť aj tieto orgány. Pacienti potom majú horší priebeh choroby

11.01.2021, 14:00
Zdravie
Nový typ koronavírusu SARS-CoV-2 sa bohužiaľ správa veľmi nevypočitateľne. Je komplikované odhadnúť, koho a ako postihne. Odborníci prišli so zistením, že pokiaľ napadne tieto orgány, priebeh choroby bude komplikovanejší a častejšie konči smrťou.

Je viac než jasné, že niektoré tkanivá a orgány má koronavírus radšej ako iné. Hlavnou vstupnou bránou sú pre neho horné dýchacie cesty, kam sa dostáva prostredníctvom kvapôčok vzduchu. Odtiaľ väčšinou zostupuje nižšie, do pľúc. Tu môže koronavírus vyvolať zápal pľúc a s ním súvisiace dýchacie ťažkosti.

Ďalšie vstupnou bránou môže byť zažívacie ústrojenstvo, v tomto prípade dominuje postihnutie tráviacich orgánov, najmä čriev.

Koronavírus sa však môže dostať do tela aj cez očnú spojivku, ktorá v tomto prípade býva postihnutá zápalom. Týmito bránami sa koronavírusu otvára cesta do krvného obehu, ktorým môže putovať k akýmkoľvek tkanivám a orgánom v ľudskom tele. Preto mávajú niektorí ľudia problémy nervového systému (napr. silné bolesti hlavy), iní zápal srdcového svalu a niektorí pacienti môžu mať poškodené obličky.

Najvážnejšie sú situácie, kedy infekcia zachváti viacero systémov naraz a životne dôležité orgány postupne zlyhávajú.

Horší priebeh aj častejšia smrť

V odbornej tlači už bolo publikovaných veľa prípadov, keď koronavírus SARS-CoV-2 zasiahol tiež obličky.

Koronavírus podľa všetkého pôsobí na obličky viacerými mechanizmami. Okrem toho, že pravdepodobne toxicky napadá priamo bunky obličkových klbiek a kanálikov, svoju rolu môže hrať aj vysoká horúčka a s ňou spojená dehydratácia, ktorú vyvoláva. Prietok krvi obličkami je výrazne obmedzený a dochádza k akútnemu zápalu obličiek.

„Oveľa väčšia pravdepodobnosť postihnutia obličiek u ochorenia Covid-19 majú ľudia, ktorí navyše trpia vysokým krvným tlakom alebo mali už predtým zníženú funkciu obličiek, pretože trpeli takzvaným chronickým ochorením obličiek," hovorí Peter Táborský, primár pražského dialyzačného strediska Fresenius NephroCare.

Odborníci si tiež všímajú, že ak dôjde k preukázateľnému poškodeniu obličiek súvisiacim s koronavírusom, pacienti majú väčšinou oveľa komplikovanejší priebeh ochorenia a častejšie umierajú. Títo pacienti mávajú bielkovinu alebo krv v moči, zvýšený kreatinín a močovinu, čo sú hlavné známky zhoršenia obličkových funkcií.

Zatiaľ je krátka doba na to zhodnotiť, či sú postihnutia obličiek spôsobené ochorením koronavírusu dočasné, alebo trvalé. Všetci, ktorí toto ochorenie prekonali a mali vysoké teploty a postihnuté pľúca alebo tráviaci systém, by si však mali nechať skontrolovať funkciu obličiek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 21:53