shutterstock.com
StoryEditor

Vyvarujte sa im! Toto sú najväčšie zabijáky zdravia a imunitného systému

02.01.2021, 16:00
Zdravie
Niektoré ochorenia má na svedomí genetika alebo niekoľko ďalších okolností, ktoré neovplyvníme. Ale potom sú tu tie, ktoré súvisia s našim životným štýlom.

Príliš solíme

Bez soli nevydržíme, avšak mali by sme si strážiť svoju spotrebu. Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že optimálne množstvo pre dospelých je cca 6 g, čo je zhruba čajová lyžička. Ak má telo soli veľa, zadržiava vodu, vznikajú opuchy, zvyšuje sa krvný tlak a srdce sa musí viac namáhať. Vznik srdcovo-cievnych chorôb alebo zlyhávanie ľadvín je tiež zapríčinené prílišnými solením. Tiež môže dochádzať k vylučovaniu vápniku, čím stúpa riziko osteoporózy. Lenže obmedziť soľ neznamená len nasypať do polievky menej soli. Majte na pamäti, že soľ sa nachádza v pečive, údeninách a ďalších jedlách. Zamerajte sa na čerstvé jedlo a dochucujte bylinkami.

Veľa alkoholu

Dať si tu a tam „decko“ je v poriadku a dokonca môže nášmu zdraviu pomôcť. Ak to však začneme preháňať, začne naše telo pomaly chátrať. A to po fyzickej aj psychickej stránke. V prvom rade trpí naša pečeň. Devastujú sa však aj ďalšie orgány a časti tela. Medzi ne napríklad patrí mozog či srdce. Bola preukázaná aj súvislosť medzi pitím a vznikom niektorých druhov rakovín. Alkoholici majú preukázateľne redšie kosti, mávajú problémy s plodnosťou, spánkom a tiež s oslabenou imunitou. Je to z toho dôvodu, že alkohol zbavuje telo minerálov a vitamínov.

Fajčíme

Všetci vieme, že fajčenie škodí zdraviu. Aj to, že skracuje život, zvyšuje riziko rakoviny a srdcovo-cievnych či pľúcnych chorôb. Tento zlozvyk však naše zdravie poškodzuje omnoho viac. Viete napríklad, že fajčenie má na svedomie vznik rôznych alergií a súvisí tiež s plodnosťou ženy? K zahaseniu cigarety by vás tiež mohlo prinútiť zhoršovanie kvality pleti, zbytočné vrásky a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:37