shutterstock.com
StoryEditor

Mrazivé počasie je plné nástrah, Dajte si pozor na ÚRAZY

11.12.2020, 17:00
Zdravie
Ak sa pošmyknete, snažte sa padať na zadok a nie na chrbát a hlavne si chráňte hlavu! A čo treba robiť, keď sa TO už stane?

Podvrtnutý členok

Dôležité je zraneného členok znehybniť, ideálne ho pevne obviazať šatkou alebo kusom látky. Dôvodom je zabrániť akémukoľvek namáhaniu členka, aby sa predišlo opuchu či zhoršeniu zranenia. Ak noha opúcha alebo sa na ňu neviete od bolesti postaviť, treba vyhľadať lekára.

Zlomenina

Tento typ úrazu zvyčajne sprevádza intenzívna bolesť. S končatinou by sa nemalo hýbať, čo najlepšie dosiahneme zafixovaním. V prípade zlomeniny dolnej končatiny kusmi látky priviažeme zdravú nohu o ranenú, čím jej vytvoríme potrebnú oporu, alebo šálom o lyžiarsku palicu. K otvorenej zlomenine pristupujeme ako k rane, prekryjeme ju sterilným štvorcom z lekárničky tak, aby sme prekryli kosť. Nikdy nenaprávajte poranené končatiny, nevyzúvajte lyžiarky, pretože aj tie dokážu fixovať zlomeniny. Mohli by ste viac ublížiť, ako pomôcť. Okamžite voláme záchranku alebo horskú službu.

Krvácanie z nosa

Či už ho spôsobí riedky vzduch, alebo úraz, zastaviť ho vieme stlačením mäkkej časti nosových krídel. Držíme ich približne 10 minút, následne tlak uvoľníme. Dýchame ústami, a keď je to potrebné, stlačenie zopakujeme. V prípade masívneho krvácania, ktoré sa nám nedarí zastaviť ani po 15 minútach, zavolajte na tiesňovú linku, kde vám poradia alebo pošlú pomoc.

Úraz hlavy

Sú veľmi nebezpečné a spôsobujú ich najmä pády. Nejde o nič vážne, pokiaľ sa neobjavia príznaky otrasu mozgu – zvracanie, dvojité videnie, ospalosť. Tieto príznaky si vyžadujú neodkladné vyšetrenie odborníkom.

Silné krvácanie

Nech už ho spôsobí čokoľvek, -najdôležitejšie je krvácanie zastaviť, a to priamym tlakom na ranu a následne aplikovaním tlakového obväzu, ktorý krvácanie zastaví. Pokiaľ by obväz krvou presiakol, neodstraňujeme ho, ale obviažeme ďalšiu vrstvu. Dôležité je sledovať vitálne funkcie človeka a dať človeka do správnej polohy – v sede alebo v ľahu, keďže predpokladáme stratu krvi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:57