shutterstock
StoryEditor

Ženy by v skutočnosti nemali nosiť podprsenky. Prečo by sme ich mali odhodiť?

05.12.2020, 16:30
Zdravie
Spodná bielizeň, ktorá nechýba žiadnej žene. Pritom sú vraj pre ne nevhodné.

V súčasnosti máme na výber rôzne podprsenky, ktoré vyriešia problém s prsiami. Skrine máme plné push-upiek či vystužených podprseniek s úžasnou schopnosťou - vyzdvihnú prsia do nebeských výšin. Aj preto je pre mnohé vyjsť von bez nej nepredstaviteľné.

Podprsenka ako zlo?


Po pätnástich rokoch výskumu prišli francúzski vedci so šokujúcim výsledkom, ktorý pravdepodobne zmení pohľad žien na túto spodnú bielizeň. Zistili, že podprsenky nemajú žiadne výhody pre ženy, ba práve naopak, dlhodobým nosením sú škodlivé ako píše medicalnewstoday.com. K takémuto záveru prišiel profesor  na University of Franche-Comté v Besançonu Jean-Denis Rouillon, ktorý meral a skúmal prsia viac ako 300 žien vo veku od 18 do 35 rokov. Vedel, že kým sa dopracuje k jednoznačným výsledkom, to nejaký čas potrvá, keďže podpora, ktorú poskytuje podprsenka, ovplyvňuje telo v dlhodobejšom horizonte. Preto trvala štúdia až 15 rokov.

Ženy, ktoré dlhodobo nenosili podprsenku, mali zdvihnuté bradavky, vyblednuté strie a o približne 7 milimetrov viac vypnuté prsia ako nositeľky tejto spodnej bielizne. Lekársky výskumníci zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že podprsenky obmedzujú rast podporujúci prsné tkanivá. Prsia sa tak ničia rýchlejšie.  

Podľa Rouillona by sa ženy mali poradiť so svojím lekárom. Predsa len, každá žena je iná. Zatiaľ čo niektorá nemusí každý deň nosiť podprsenku, pre inú môže byť nevyhnutnosťou, vrátane žien, ktoré majú od 45 rokov a vyššie.

Zaujímavé sú tiež výsledky ďalšieho výskumu, ktorý realizoval britský profesor Robert Mansel z Fakultnej nemocnice v Cardiffe vo Walese a Simon Cawthorne z Frenchay Hospital v Bristole. Centrom pozornosti bolo 100 žien pred menopauzou, ktoré nenosili dlhé tri mesiace podprsenku. Po skončení tohto obdobia si naopak dali spodnú bielizeň na ďalšie tri mesiace. Ženy si potom zaznamenali rozdiely v tom, ako sa cítili bez nej a s ňou. Ukázalo sa, že keď odložili podprsenky, ich bolesti s prsiami a chrbtom klesli o sedem percent.

Vytvoria prostredie na rast rakovinových buniek


Aj keď sa v súvislosti s podprsenkou skloňuje dokonca aj nebezpečná choroba - rakovina prsníka, ktorá údajne hrozí ženám s bolesťami pŕs z podprsenky, všetko je to len o výbere vhodnej spodnej bielizne. Sú síce známe príbehy žien, vrátane 28-ročnej Capucine Vercellottiovej, ktorá si vyskúšala život bez podprsenky a odvtedy nemá bolesti a cíti sa lepšie, neznamená to ešte, že by ste ich mali navždy zahodiť do koša. Ak si na to netrúfate, stačí len dbať na správny výber a budete mať vhodnú podporu pre svoje prsia a hlavne, zdravotne nezávadnú spodnú bielizeň.

Zlé podprsenky, ktoré vám nesedia, tlačia vás a sú vám tesné, môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov. Preťažujú lymfatické uzliny, ktoré sú dôležitou súčasťou imunitného systému. Ak máte uzliny upchaté, toxické látky sa tým pádom nemôžu dostať von z tela, hromadia sa v prsnom tkanive a vytvoria prostredie, v ktorom sa bunky môžu stať rakovinovými. A to už ani nie je reč o dýchacích problémoch, bolestiach chrbta a kožných problémoch ako rôzne zranenia a opuchy kože spôsobené háčikmi na zadnej strane podprsenky.

Ako si vybrať správnu podprsenku?


Riziko spomínaných zdravotných problémov sa dá zmenšiť správnym výberom spodnej bielizne. Zarážajúci je pritom fakt, že až 80 percent žien nosí zlú veľkosť, pritom o tom ani nevedia.

V prvom rade myslite na to, že obvod by nemal byť príliš voľný. Materiál je elastický, takže treba rátať s postupným povolením. Nič nepokazíte, ak si kúpite podprsenku s obvodom menším o 5-10 cm. Dôležité je, aby sa vám zadná časť nepohla smerom nahor. Zapli ste podprsenku na najvzdialenejší háčik a cítite, že vám pevne sedí? Máte tú správnu podprsenku.

Ďalším znakom je, keď vám sedí na rovnakom mieste, nech robíte akýkoľvek pohyb. Nesmie vás tlačiť a mali by ste sa v nej cítiť pohodlne. Lepšie sú hrubšie ramienka na podprsenke, keďže tenké by vás mohli tlačiť a zarezávať sa do kože. Navyše, neposkytujú správnu oporu poprsia. Deformujú sa vám košíčky aj po tom, čo si v nich upravíte prsia? Vybrali ste si nesprávnu podprsenku. Zvoľte si väčší košíček. Ak si môžete pod kosticu vsunúť dva až tri prsty, máte malý košíček. Kostice by vám nemali spôsobovať začervenané miesta na koži a otlaky. Mali by presne kopírovať mäkkú tkáň pŕs po celej dĺžke. Správne by mali končiť pri podpažnej jamke.

Na záver skúste zdvihnúť ruky nahor. Ak sa vám podprsenka pohla, opäť ste spravili chybu pri jej výbere. Všetko má ostať na svojom mieste. 

Nie je však na škodu, z času na čas podprsenky skutočne odhodiť. Prsia si zaslúžia svoju voľnosť, čo poviete? 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:44