shutterstock.com
StoryEditor

Týchto ľudí chladná zima a mráz ohrozuje najviac!

30.11.2020, 09:20
Zdravie
Mrazivé počasie ťažšie znášajú srdciari, astmatici, ako aj ľudia s oslabenou imunitou, ale i deti či seniori. Uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Srdciarov mínusové teploty doslova ohrozujú na živote. Platí pre nich základná rada: vyhnite sa rýchlej chôdzi na studenom vzduchu. „Srdciari si musia dávať pozor najmä na nízke ranné teploty a studený vietor, ktorý fúka rovno do tváre. Vdychovaním studeného vzduchu môže dôjsť k zúženiu ciev a tým k vyvolaniu srdcového záchvatu,“ upozorňuje úrad na svojej stránke.
Najmä pacienti s anginou pectoris, teda tí, ktorí trpia na nedokrvenie srdca, by mali spomaliť chôdzu a mali by minimalizovať aktivity v mrazivom ovzduší.

Mráz môže spustiť záchvat

Pre určitú skupinu ľudí trpiacich astmou podľa úradu platí, že mrazivý vzduch spúšťa astmatický záchvat. „Astmatici by si mali dávať pozor aj na respiračné vírusy, ktoré kolujú medzi ľuďmi v zime. Ďalšou rizikovou skupinou sú seniori, keďže sa ťažšie prispôsobujú teplotným zmenám. Čím je človek starší, tým ťažšie túto záťaž znáša,“ pripomína bratislavský regionálny úrad.

Pri nízkej teplote podľa úradu musí srdce viac pracovať, aby si udržalo telesnú teplotu. „Extrémnej zime by sa mali vyhnúť aj ľudia s oslabenou imunitou, ktorí len nedávno prekonali ochorenie,“ upozorňujú regionálni hygienici s tým, že nízke teploty neprospievajú ani pracovne preťaženým ľuďom, ktorí žijú v dlhodobom strese, a ani bezdomovcom, ktorí sú priamo ohrození podchladením, čo je stav ohrozujúci život.

Hypertonici na pozore

Koho ešte zima a mráz ohrozujú? Najmä malé deti, ktoré nemajú dostatočnú schopnosť tepelnej regulácie. „Preto by mali byť deti pri pobyte vonku dobre oblečené a chránené proti mrazivému vzduchu,“ prízvukuje úrad regionálneho hygienika.
Zimné mrazy sú mimoriadne nebezpečné najmä pre pacientov so zvýšeným krvným tlakom. V zime tlak narastá dokonca až o 33 percent.


Rady pre srdciarov

Pri extrémne nízkych teplotách ostaňte radšej doma. Ak už musíte ísť von, vezmite si viac tenších vrstiev oblečenia, dajte si čiapku, šál, rukavice a teplé ponožky – najviac teploty človek stráca hlavou, nohy i ruky najrýchlejšie prechladnú.

Vyhnite sa rýchlej chôdzi na studenom vzduchu. Ak toto odporúčanie nedodržíte, môžete pocítiť bolesť na hrudi.

Nedýchajte studený vzduch. Vdychovanie studeného vzduchu spôsobuje srdcové záchvaty a vaše cievy budú na chlad reagovať kŕčmi a zúžením.


Alkohol vonku reaguje inak

Regionálni hygienici upozorňujú, aby si ľudia dávali pozor na alkohol, ktorý vo všeobecnosti spôsobuje rozšírenie ciev. Ľudský organizmus reaguje vonku inak ako vnútri. „Pri vypití väčších dávok alkoholu môže dôjsť k otupeniu pocitu chladu, môže privodiť spánok a poruchy vedomia, pri ktorých hrozí riziko úmrtia na podchladenia,“ varuje úrad.

Koho zima a mráz ohrozuje najviac?

  • Deti – mráz ohrozuje ich kožu a sliznice. U väčších detí dohliadnite, aby v mraze dýchali nosom, nie ústami.
  • Astmatikov – chlad môže spustiť záchvat.
  • Seniorov – ťažšie sa prispôsobujú teplotným zmenám.
  • Ľudí s oslabenou imunitou, ktorí len nedávno prekonali ochorenie.
  • Preťažených ľudí, ktorí žijú v dlhodobom strese.
  • Bezdomovcov – tí sú priamo ohrození podchladením, čo je stav ohrozujúci život.

Kedy chlad môže liečiť?
Znie to veľmi prekvapivo, ale chlad môže na určité skupiny ľudí pôsobiť aj blahodarne. Pomáha pri regenerácii svalstva, zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje kondíciu.

Čo sa deje?
Ľudský organizmus vystavený extrémne nízkej teplote sa dostane do stavu pohotovosti, čo spôsobuje zvýšenie cirkulácie krvi a zníženie zápalových procesov. Do krvi sa uvoľňujú telu vlastné hormóny, ktoré prispievajú k celkovému zlepšeniu kondície a pocitu šťastia.

Ako môže pomôcť chlad?

  • Zrýchľuje regeneráciu svalstva, uľavuje od bolesti akejkoľvek časti tela.
  • Zvyšuje výkon a kondíciu organizmu.
  • Pomáha znižovať hmotnosť – zrýchľuje metabolizmus a tým pomáha v procese chudnutia. V dôsledku opätovného zohriatia organizmu sa spotrebuje energia porovnateľná s intenzívnym tréningom.
  • Pôsobí proti starnutiu – zlepšuje schopnosť organizmu brániť sa toxínom, napomáha obnove poškodených buniek a tak spomaľuje proces starnutia.
  • Napomáha tvorbe kolagénu, čo má za následok zlepšenie stavu a pružnosti pokožky.
  • Pomáha uľaviť od bolesti spôsobenej chronickými zápalovými reumatickými ochoreniami (napr. reumatoidná artritída).
  • Aktivuje imunitný systém – zlepšuje tak odolnosť organizmu proti vírusom, znižuje zápalové procesy v tele tým, že stimuluje tvorbu hormónu norepinefrínu.

Ako sa zdravo schladiť?
Pomáha otužovanie v jazere, nápomocné sú aj kryokomory.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 16:25