unsplash.com
StoryEditor

Preferujete vložky alebo tampóny? Všetko má svoje ZA a PROTI

27.11.2020, 15:00
Zdravie
Zvoľte si „víťaza“ vo večnom súboji hygienických pomôcok pre ženy.

Dnes naozaj nie je núdza o široký sortiment hygienických potrieb pre ženy. Vybrať si môžete z rôznych veľkostí, značiek, farieb, či dokonca vôní. Práve vďaka tomu, že možností je veľa, sa niekedy nevieme rozhodnúť. Trend je väčšinou taký, že mladšie ženy sa tampónov neboja, kým staršie viac dôverujú vložkám. Obyčajne ide v podstate len o konkrétny pocit. Mnohé zo žien sa napríklad vyhýbajú tampónom pre nepríjemný pocit cudzieho telesa v tele. Ten však môže byť zapríčinený jeho zlým zavedením. Aké sú teda výhody a nevýhody vložiek a tampónov?

Výhody vložiek
Ženy ich majú v obľube hlavne preto, lebo majú pocit, že sa kompletne vyčistia a všetko z nich vyjde von, nič neostáva v tele ako pri tampónoch. Chránia ženu tak, že absorbujú menštruačnú tekutinu z vonkajšej strany. Pri ich správnom používaní zabraňujú, aby tekutina pretiekla, a ak sa pravidelne vymieňajú, chránia aj pred nepríjemným zápachom. V kombinácii s vlhkými vreckovkami sa tak dá dosiahnuť pocit úplnej čistoty. Voliť si môžete rôzne typy. Na začiatku pri silnom krvácaní môžete využiť tie, ktoré viac absorbujú, a postupne ako menštruácia slabne prispôsobíte aj typ hygienickej potreby. Na noc sú k dispozícii špeciálne, predĺžené. Viete ich dokonca prispôsobiť k rôznym strihom dámskej bielizne. Ak nemáte problém s citlivou pokožkou, máte možnosť nosiť aj tie, ktoré sú parfumované. Mnohé ženy ich však neznášajú dobre.

​Nevýhody vložiek
„Mínusom“ vložiek je pocit nepohodlia, keďže majú svoju veľkosť a niektorým ženám v nohavičkách zavadzajú. Nemôžete ich používať ani vtedy, keď idete do vody a pri silnejšom krvácaní niekedy nepomôžu ani tie so silným absorpčným jadrom. Môžu pretiecť na oblečenie, čo naozaj nie je nič príjemné. O ďalších nevýhodách by vám vedeli hovoriť športovkyne. Aj napriek lepiacim pásikom sa pri zvýšenej fyzickej aktivite môže vložka uvoľniť, a tým stráca svoju funkčnosť.

Výhody tampónov
Zavádzajú sa do pošvy a menštruačnú tekutinu absorbujú zvnútra. K ich výhodám patrí to, že pri správnom používaní sa v podstate nič nedostane na pokožku vagíny, a tým má žena pocit čistoty. Opäť ako pri vložkách, aj tu máte možnosť vybrať si z rôznych veľkostí a typov – napríklad s aplikátorom, ktorý vám uľahčí manipuláciu s tampónom. Vhodné sú hlavne pre ženy, ktoré športujú alebo počas leta, keď sa často potíme. V tomto prípade je o vašu hygienu naozaj postarané lepšie a pod tenkým oblečením je tampón menej viditeľný ako vložka. Ich veľkou výhodou je aj to, že ich môžete používať počas pobytu pri vode.

Nevýhody tampónov
Tampóny sú na aplikáciu trošku náročnejšie ako vložky, a preto si to vyžaduje istý cvik. Ak si ho zasuniete nedostatočne, je to nepríjemné a vy cítite, že v sebe máte nejakú prekážku. Tampón by mal byť v pošve celý, približne v jej strede a mala by z váš trčať len šnúrka. ALE POZOR! Veľké problémy sa začínajú až vtedy, keď sa dostavia príznaky toxického šoku. Ten sa môže dostaviť v prípade, ak je tampón vo vašom tele príliš dlho. Preto vždy dbajte na jeho pravidelnú výmenu. Medzi príznaky toxického šoku patria: malátnosť, bolesti svalov, nechuť do jedla a zhoršujúce sa ťažkosti s dýchaním. Ak budete cítiť niečo podobné, okamžite si tampón vyberte a vyhľadajte čo najskôr svojho lekára. Je to veľmi nebezpečné.

Čo na to lekári?
Podľa niektorých by tampón nemal nahrádzať vložku a mal by sa používať len v prípade slabšieho krvácania. Iní proti ich používaniu nič nemajú, avšak naozaj treba venovať pozornosť tomu, aby vo vás nebol príliš dlho, maximálne 6 hodín. Vložky sú teda z hľadiska vášho bezpečia spoľahlivejšie. V oboch prípadoch však platí jedna zásada. Pri ich aplikácii musíte mať čisté ruky, mali by ste si ich teda umyť aj pred návštevou toalety, nielen po nej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:07