shutterstock.com
StoryEditor

Tuky ako zlo? Chyba, telo ich v skutočnosti potrebuje

24.11.2020, 15:40
Zdravie
Nadváha, obezita alebo nepekná pneumatika okolo brucha či bokov. Tuk je zvyčajne spájaný so zmenami postavy, ktoré nevyzerajú práve najlepšie.

Bez tuku by nebol človek a vôbec život. "Každá bunka v našom tele je tvorená na báze tuku. Tuky sú zásobárňou energie a majú rozhodujúci význam pre náš metabolizmus. Tukové tkanivo chráni orgány a pomáha udržiavať správnu termoreguláciu. Podiel telesného tuku má rozhodujúci význam pre náš mozog, srdce i svaly, " hovorí nutričná poradkyňa Eva Kuhnová zo Sveta zdravia.

Tiež Hana Málková z organizácie Stop obezite (STOB) dodáva, že tuk je pre náš život nevyhnutný ako píše idnes.cz. "Slúži napríklad ako mechanická ochrana našich orgánov, tepelná izolácia a ako zásobáreň energie na horšie časy. Tukové tkanivo sa tiež podieľa na hormonálnych a imunitných funkciách organizmu. U žien slúži zásobný tuk tiež ako rezerva pre tehotenstvo a dojčenie, " konštatuje špecialistka na výživu.

Samozrejme platí, že príliš veľa tuku škodí. Pre správne a zdravé fungovanie organizmu je ideálne mať tuku tak akurát. Ale koľko to je? Jednoznačná odpoveď neexistuje.

Množstvo tuku kolíše v závislosti od veku, pohlavia, etnického pôvodu alebo stravovacích a pohybových návykoch. Iné množstvo tuku bude mať vzpierač a iné maratónec, iné potrebuje drevorubač a iné zase pokladníčka v supermarkete. "Rozmedzie ideálneho podielu telesného tuku je  individuálne," hovorí Eva Kuhnová.

Prečo škodí veľa tuku


V zásade platí, že u žien je podiel tuku vyšší ako u mužov. Musia totiž okrem seba chrániť aj plod. "Normálne rozmedzie pre obsah tuku v tele je pre ženy 20 až 25 percent a pre mužov 15 až 18 percent," hovorí Hana Málková zo STOB.

S vekom obsah prirodzene stúpa, ale ak u žien prekročí 30 percent a u mužov 25, možno to podľa Málkovej považovať za rizikové. V takomto prípade to môže prispieť k vzniku niektorých ochorení. Platí to však aj opačne: veľmi nízky obsah tuku so sebou nesie aj určité zdravotné riziká.

"Príliš veľké množstvo tuku v tele sa označuje ako obezita a môže sa podieľať na vzniku mnohých ochorení," konštatuje Málková. Podľa nej je veľmi dôležité, kde je tuk v tele uložený.

"Najnebezpečný je takzvaný tuk viscerálny, ktorý sa ukladá predovšetkým v oblasti brucha. Ten sa môže podieľať najmä na vzniku diabetu druhého typu, vysokého tlaku a ďalších kardiovaskulárnych ochorení, " vysvetlila.

Oproti tomu tuk v oblasti bokov a stehien je skôr estetickou záležitosťou a zo zdravotného hľadiska organizmu významne neškodí.

S nadváhou býva zároveň spájaná depresia, ktorá sa zvyšuje pri pohľade do zrkadla. Podľa odborníčky na výživu Evy Kuhnová avšak v zrkadle neuvidíme, čo sa deje vo vnútri tela, ktoré je presýtené tukmi.

"Pankreas dostáva zabrať okamžite. Nestíha vyrábať dostatok inzulínu a zároveň sa zvyšuje odolnosť tkanív voči tomuto hormónu, ktorá zase zvyšuje sklon priberať. Vzniká choroba - cukrovka, " upozorňuje Kuhnová.

Okrem zvyšovania krvného tlaku taktiež začínajú kôrnatieť tepny a cievy, zvyšuje sa riziko infarktu a mŕtvic, upozornila Hana Málková.

"Súhrou týchto všetkých faktorov dochádza k rozvoju metabolického syndrómu. Z pečene sa stane kameň a cirhóza je na svete. Pod ťarchou nášho tela sa rúcajú chrbtica a kĺby. Ženy s nadváhou sa často stretávajú s problémami, ak sa snažia otehotnieť. Veľakrát im lekár odporučí znížiť množstvo podkožného tuku, " hovorí Kuhnová.

Prečo škodí málo tuku


Rizikom je však aj príliš nízke percento tuku v tele. Výrazne sa tým znižujú energetické rezervy organizmu, čo môže spôsobiť problémy aj pri krátkodobom hladovaní. A ak u nadmerného množstva tuku môže mať žena problémy s otehotnením, platí to aj v prípade nízkeho obsahu tuku v tele.

Eva Kuhnová pripomína, že tuky majú fatálny vplyv na ženské hormonálne hladiny.

Potom je tu však tiež estetické hľadisko, zovňajšok. Kvôli nedostatku tuku vypadávajú  vlasy, zhoršuje sa pleť. " Ženy s príliš nízkou hmotnosťou a teda s nízkou hodnotou BMI mávajú ťažkosti s menštruačným cyklom a so zhoršenou plodnosťou alebo dokonca neplodnosťou," hovorí.

"Odmietaním tukov si zdravie, štíhlosť a príťažlivosť rozhodne neprivoláte. Ide o to nájsť ten správny balans medzi podvýživou a nadváhou. Normálnu hmotnosť získame vďaka vhodne zvolenému jedálničku, ktorý obsahuje minimálne tridsať percent tukov a dostatočnej pohybovej aktivite, " poznamenáva Eva Kuhnová zo Sveta zdravia.

Ako zmerať tuk?


Množstvo tuku v tele možno podľa Kuhnovej zmerať napríklad "chytrými váhami" alebo tukomermi, ale napríklad aj takzvaným kaliperačným meraním, kedy špeciálnymi kliešťami zmeriame kožné riasy na viacerých miestach na tele. Je to síce stará a lacná metóda, ale stále účinná na zistenie množstva podkožného tuku.

"Premeraním tela kaliperačnými kliešťami spoločne s niekoľkými výpočtami sme schopní získať celkové percento telesného tuku a vďaka jednoduchému výpočtu aj zistiť, či došlo k zmenám svalovej hmoty, čo je tiež nezanedbateľný ukazovateľ. Avšak múdra váha dokáže zmerať aj tuk vo vnútri tela v okolí orgánov, " hovorí Kuhnová.

Veľmi jednoduchým a vhodným ukazovateľom, k meraniu ktorých nie sú potrebné žiadne prístroje, je obvod pása. Ten podľa Málkovej hodnotí pomerne spoľahlivo množstvo rizikového tuku uloženého v oblasti brucha.

"Ak ste žena a máte obvod pása vyšší ako 80 centimetrov a ak ste muž s obvodom pása nad 94 centimetrov, majte sa na pozore," dodáva Málková.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 18:27