shutterstock.com
StoryEditor

Z nadmerného solenia vám môžu hroziť tieto zdravotné problémy

20.11.2020, 12:30
Zdravie
Solíme veľa, dokonca viac, ako by bolo zdravé. Priveľa soli zaťažuje obličky, vedie k srdcovým problémom. Pozor na takzvanú skrytú soľ. Nachádza sa nielen v čipsoch či údeninách, ale aj v pečive a koláčoch.

Súčasný priemerný príjem soli na jedného človeka dosahuje 10 – 15 gramov na deň. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme však mali soľ prijímať v menšom množstve, a to 5 – 6 gramov na deň a deti ešte menej. Dieťa medzi 4. až 6. rokom iba polovicu, ročné dieťa iba jeden gram.

Zarábame si na infarkt?
Nadmerný príjem soli totiž spolu s ďalšími rizikovými faktormi (nedostatok pohybu, fajčenie, nadváha) prispieva k vzniku vysokého krvného tlaku. So stúpajúcim tlakom krvi sa zvyšuje nebezpečenstvo vzniku mozgovej mŕtvice a srdcového infarktu. Je dokázané, že už mierne zvýšenie tlaku krvi podstatne zvyšuje pravdepodobnosť výskytu kardiovaskulárneho ochorenia. Pritom zníženie príjmu soli už o jednu tretinu môže mať priaznivý vplyv na zdravotný stav.

Koľko je to šesť gramov kuchynskej soli?
Kardiológovia uvádzajú, že jedná čajová lyžička soli denne pre potreby organizmu stačí. „To nie je len to, čo sa posolí, ale treba brať do úvahy aj skrytú soľ, napríklad v chlebe, konzervách, údeninách,“ vysvetľujú odborníci s tým, že soľ obsahuje aj potravina, o ktorej by sme si mysleli, že patrí k čerstvým. Tým je napríklad mrazená zelenina. „Výrobcovia potravín veľmi radi prisáľajú potraviny, pretože soľ viaže vodu a potom sa zväčšuje obsah – vo forme ľadu,“ tvrdia odborníci na svojich webových stránkach.
Je pritom veľmi dôležité vysvetliť takému hypertonikovi (pacientovi s vysokým krvným tlakom), čo je to nesoliť. Pripomínajú preto, že základným kritériom, ako sa zbaviť skrytej soli, je jesť čo najmenej konzervovaných potravín a zamerať sa na zdravé čerstvé potraviny. Napríklad čerstvé rajčiny obsahujú 66 miligramov soli, kým z konzervy je to už 360 gramov, čiže šesťnásobok.

Množstvo soli vieme sledovať
Vo výrobkoch môžeme obsah soli a zároveň aj obsah sodíka sledovať. Stačí, keď si pozrieme etiketu výrobku – tabuľku výživové údaje a prejdeme na riadok soľ. Uvedené množstvo soli je v gramoch na 100 g výrobku. Ak budeme porovnávať obsah soli na jednu porciu medzi rôznymi výrobkami, dajme si pozor. Predpisy nedefinujú, aká má byť veľká jedna porcia, preto sa táto hodnota môže medzi výrobkami odlišovať.

Viete, kde všade sa nachádza?
• pizza, kečup, ryby, olivy
• čipsy, chrumky, slané tyčinky
• pečivo, sladké koláče, sladkosti
• šunka, saláma, klobása, údeniny
• mliečne výrobky
• konzervovaná zelenina
• konzervy
• instantné polievky, sójová omáčka, bujón, polievkové korenia

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:09