shutterstock.com
StoryEditor

Zázraky z prírody. Týmito bylinkami zvíťazite nad kašlom a prechladnutím

18.11.2020, 16:10
Zdravie
Prinášame pár praktických tipov, ako prírodnými metódami vyzrieť na choroby – pri chrípke, kašli, prechladnutí a na posilnenie imunity.

Jeseň a zima sú obdobia, keď je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii. „Pokiaľ vás už nejaká nepríjemnosť skolí, skôr než pobežíte do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek,“ hovorí výživový poradca Richard Lukáč.

1. Pri kašli – zázvorový zábal
Dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes položte na plátno a to zabaľte do gázy. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

2. Pri chrípke – obyčajná cibuľa
Naši predkovia na túto zeleninu nedali dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. „Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche,“ hovorí výživový poradca. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je taká výrazná.

Cibuľový čaj – ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ, naopak, vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách – tymiane, divozele či čiernej baze.

3. Na imunitu – kustovnica čínska
Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia.

Čaj z kustovnice – dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

4. Pri prechladnutí – šípkový čaj
Podľa výživového poradcu Lukáča rozdrvte dve lyžice šípok, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na približne 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napr. medom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:52