pexels
StoryEditor

13 dôležitých faktov o prsiach, ktoré ste možno nevedeli!

31.10.2020, 15:00
Zdravie
Záleží nám na ich veľkosti, vzhľade a zdraví. Zdobia naše telá a priťahujú pohľady mužov. Prsia. Čo ste o nich nevedeli?
  1. Prečo nie sú rovnaké? Väčšina žien má ľavý prsník väčší ako pravý, je to úplne normálne. Ak sa však takáto zmena objaví náhle, z ničoho nič, obráťte sa na svojho lekára!
  2. Prečo tak bolia? Poďakujte za to hormónom a cyklu! Pred menštruáciou telo zadržiava vodu, čo spôsobuje opuch prsníkov.
  3. Môžem ich ochrániť pred rakovinou? Môžete, tým, že si ustrážite svoju ideálnu hmotnosť, prestanete fajčiť, začnete cvičiť, obmedzíte alkohol a tučné jedlá.
  4. Mám hrčku, čo teraz? Nepanikárte, nie každá hrčka znamená rakovinu. Väčšina vzniká pôsobením hormónov a má nezhubný charakter. Určite však kontaktujte lekára a dajte si prsia vyšetriť.
  5. Kto má v tele prvé implantáty? Od roku 1962 zdobia hrudník Američanke Timmie Jean Lindsey. Pôvodne si chcela dať odstrániť tetovanie, lekár jej však ponúkol procedúru zdarma a tak to vyskúšala.
  6. Mám ich po mame? Prsia sa dedia po oboch rodičoch, takže ich pokojne môžete zdediť po otcovej mame.
  7. Prestanú mi klesať? Nie, budú stále viac a viac. Vekom, gravitáciou, hormonálnymi výkyvmi, zmenou hmotnosti, tehotenstvami a dojčením...
  8. Existuje tretia bradavka? Polytélia alebo polymastia je vrodená anomália, kedy sa u človeka objaví tretia bradavka alebo celý prsník! Rovnako môže jedna bradavka alebo celý prsník chýbať (atélia, amastia).
  9. Malé prsia, málo mlieka? Ale kdeže! Veľkosť pŕs nemá nič spoločné s množstvom mlieka, ktoré je schopná žľaza vyprodukovať.
  10. Kam sa muži pozerajú? Podľa štúdií si iba 20% mužov na prvom stretnutí pozorne prezrie vašu tvár. Zvyšných 80 sa zamestnáva prezeraním si vášho dekoltu.
  11. Do kedy chceme čakať? Vyše polovica žien stále nechodí na pravidelné vyšetrenia, ktoré odhalia rakovinu prsníka.
  12. Akú mám vlastne veľkosť? Až 85% žien si nekupuje správnu veľkosť podprsenky. Pri tom pri správnej veľkosti a tvare podprsenky by vaše poprsie v oblečení mohlo vyzerať úplne ináč!
  13. Aké sú ťažké? Priemerne pol kila. Ak sú však extrémne veľké, tak niekoľko kilogramov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:21