shutterstock.com
StoryEditor

Vedeli ste, že chrápanie dokáže okrem zničenia vzťahu aj zabiť?

23.10.2020, 15:10
Zdravie
Prirovnanie „chrápe ako motorová píla“ je celkom výstižné. Chrápajúci človek môže dosahovať HLUČNOSŤ 60 – 100 decibelov, čo možno prirovnať až k zvuku, ktorý vzniká pri strojovom pílení dreva.

Prirodzene, že hlučný spoluspáč je pre väčšinu ľudí neznesiteľný. Chrápanie môže nielen zničiť vzťah, ale aj zabiť, ak trpíte takzvaným spánkovým apnoe obštrukčného typu, čiže chrápaním s opakovanými pauzami bez dychu, po ktorých nasleduje prudké nadýchnutie.

Kedy byť v strehu

Chrápanie sa stáva nebezpečné, ak pri ňom dochádza k opakovaným pauzám bez dychu.
Vtedy je organizmus vystavený nedostatku kyslíka, čo má zlý vplyv na SRDCOVO-CIEVNY SYSTÉM, rýchlejšie starnutie buniek a celkovú kvalitu spánku, ale aj bdenia. Najextrémnejší následok môže byť porážka alebo infarkt.

Kto chrápe najviac?
Spánkové apnoe obštrukčného typu môžu zapríčiňovať určité anatomické dispozície, ako napríklad zúžené dýchacie cesty v oblasti krčných mandlí, zúžený koreň jazyka či trojuholníkové podnebie.
Najčastejšou príčinou však býva obezita. Až 80 % pacientov s touto diagnózou je obéznych a je medzi nimi dvakrát toľko mužov ako žien. Tuk sa totiž ukladá aj v oblasti horných dýchacích ciest a keď sa v spánku svaly uvoľnia, u človeka s nadváhou sa preto môžu dýchacie cesty uzavrieť. V tom momente dochádza k hrozivej zástave dýchania, zvyčajne na niekoľko sekúnd, ale aj na dve minúty. Reflexné obranné mechanizmy však na pokles kyslíka v krvi zareagujú a človek sa s hlasným zachrápaním prudko nadýchne.
Chrápanie, dramatické pauzy a prudké nadýchnutia sa však opakujú celú noc, dvakrát až sedemdesiatkrát za hodinu. Dôsledkom takéhoto spánku môžu byť problémy s pamäťou a so sústredením, samozrejme, príšerná únava a mikrospánok, zníženie sexuálnej potencie, srdcovo-cievne problémy, zvýšený krvný tlak a následne až infarkt alebo mozgová príhoda.

Čo vám prinesie úľavu?
Diagnostike tejto poruchy sa venujú spánkové laboratóriá a jej liečbu hradia zdravotné poisťovne. Po ambulantnom vyšetrení je potrebná zhruba dvojdňová hospitalizácia, počas ktorej zdravotníci monitorujú spánok pacienta, aby mohli následne pristúpiť k jeho liečbe. Vo väčšine prípadov sa aplikuje prístroj s mechanickou ventiláciou, ktorý udržiava dýchacie cesty stále otvorené. Jeho súčasťou je však maska, s ktorou musí pacient spať. No účinok stojí za to, už po prvej noci pocíti veľkú úľavu. Ak je hlavnou príčinou poruchy nadváha, pomôže aj zmena životného štýlu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:15