shutterstock.com
StoryEditor

Vedeli ste, že táto všestranná voňavá bylinka má protizápalové a dezinfekčné účinky?

22.10.2020, 12:35
Zdravie
Táto liečivá bylinka by sa mala určite nachádzať vo vašej prírodnej lekárničke.

Rumanček kamilkový
(Chamomilla recutita lat.)
Všestranná voňavá bylinka, známa aj pod názvom kamilka, by nemala chýbať v žiadnej domácej lekárničke, pomôže totiž prakticky pri všetkých zdravotných ťažkostiach.
Pestovanie a zber
Natrháte si ju pri cestách, na poliach aj lúkach. Často sa pri zbieraní zamieňa s rumančekom rímskym. Aby ste tomu predišli, odtrhnite kvet a rozdeľte ho na polovičky. Rumanček lekársky má duté lôžko a aj jeho vôňa je výrazná, pokiaľ je lôžko plné a vôňa slabá, našli ste rumanček rímsky. Kvety zbierame od mája až do augusta a sušíme v tieni. Hoci najčastejšie rastie ako poľná burina, dá sa vypestovať aj v záhrade, vysievame na jar alebo na jeseň do vlhkej ľahkej a vápenistej pôdy, ktorá by nemala preschnúť.

Liečivé účinky
Obsahuje 109 účinných látok, okrem iného horčiny a modrú silicu, vďaka nej má hojivé protizápalové a dezinfekčné účinky.
Vnútorné využitie: Uvoľňuje kŕče v tráviacom trakte, lieči črevné a žalúdočné problémy. Vhodný je aj pri problémoch so spánkom, zápaloch močových ciest či infekciách ženských orgánov. Využíva sa aj v zmesiach čajov pre bábätká a malé deti. Redukuje úzkosť a zlepšuje náladu, navodzuje pocit harmónie.
Zvonku: Rumanček pomáha pri rôznych kožných zápaloch, ťažko sa hojacich ranách, ako kloktadlo pri zápaloch ďasien a zubov. Ako obklad sa dá využiť pri reumatických opuchoch. Prirodzené blondínky si ním zvyknú oplachovať vlasy, aby dosiahli lesk a krajšiu farbu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:04