shutterstock.com
StoryEditor

Obsahujú mnoho vitamínov a spomaľujú starnutie. Toto sú pozitívne účinky červených šípok

16.10.2020, 13:00
Zdravie
Spomaľujú starnutie, sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami. Šípky sú známe silnými antioxidačnými vlastnosťami. A aké ďalšie pozitívne účinky pre náš organizmus ešte majú?

Patria k tomu najtypickejšiemu, čo nám jeseň ponúka. Zrelé šípky nájdete v prírode už v septembri. Ak si chcete vytvoriť zásobu, zbierajte červené plody, najlepšie za suchého a slnečného počasia. Vtedy majú optimálny obsah živín. Obdarujú vás množstvom vitamínu C a tiež vitamínmi B1, B2 a K, nájdete v nich aj slušný obsah draslíka a vápnika. Ich súčasťou sú cenné flavonoidy a karotenoidy. To všetko sa postará o to, aby ste mali silnejšiu imunitu, čistejšie obličky, močové cesty a šípky vás oslobodia aj od únavy. Pomáhajú pri vstrebávaní železa v organizme, ochraňujú pred zápalmi a poškodením zraku. Spomaľujú starnutie, sú podporným prostriedkom pri hojení rán a účinným bojovníkom s baktériami. Šípky sú známe silnými antioxidačnými vlastnosťami.

Nasušte si ich
Chcete ich mať vždy po ruke? Usušte si ich. Najprv ich však opláchnite, zbavte stopiek a zvyškov okvetia, potom ich uložte na plech a sušte najprv na voľnom vzduchu na suchom mieste s dostatočným prúdením vzduchu. Potom ich dosušte v sušičke alebo v rúre zohriatej na 30 až 50 stupňov. Nesmú zhnednúť alebo sa pripáliť. Tak si zachovajú najviac céčka. Ak chcete celý proces urýchliť, plody stlačte a rozpoľte. Správne usušené plody sú krehké a ľahko rozdrviteľné. Po usušení ich vložte do uzatvárateľnej fľaše a odložte na tmavé miesto. Takto ich skladujte nanajvýš rok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa podle mě (@podle.me),

Šípkový čaj
Je to asi najznámejší produkt z týchto červených plodov. Na jeho prípravu potrebujete suché plody. 1 až 2 lyžičky zalejte vriacou vodou a lúhujte asi 15 minút, alebo vyskúšajte iný spôsob. Suché plody zalejte studenou vodou, nechajte ich chvíľu tak a potom nápoj nechajte prejsť varom. Čaj ochuťte medom či citrónom. Ešte väčšiu uzdravujúcu silu nadobudne, ak doň pridáte sušenú lipu. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.

Čo sa ešte s nimi dá?
Okrem čaju sa šípky hodia na výrobu džemov, kompótov, omáčok, medu, sirupov, ale aj na výrobu domáceho vína.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matka Katka (@katarina_debnarikova),

  • Šípkový prášok
    Vyrobíte ho z dobre vysušených plodov. Pomixujte ich alebo pomeľte v mlynčeku na mak a preosejte cez sitko. Získate jemný prášok, ktorý užívajte pred jedlom. Jednu čajovú lyžičku zapite vodou alebo čajom. Pomôže pri cukrovke, chorobách močových ciest a silnej menštruácii.
  • Šípkový džem
    Potrebujete kilo šípok a štvrť kila želírovacieho cukru. Šípky umyte a odrežte z nich oba konce. Varte ich vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte. Pridajte cukor a varte na jemnom plameni do zhustnutia.
  • Šípkový kompót
    Na jeho prípravu potrebujete kilo čerstvých plodov, liter vody a asi pol kila cukru. Šípky zbavte stopiek a okvetia, rozkrájajte na polovice a očistite od jadierok aj chĺpkov. Potom ich dôkladne prepláchnite. Z vody a cukru pripravte sirup, vsypte doň šípky a všetko priveďte do varu. Varte tri-štyri minúty. Kompót odstavte zo sporáka a nechajte 24 hodín odstáť. Na ďalší deň šípky preceďte, vložte do malých zaváracích nádob, potom odvar nechajte zovrieť a nalejte ho na ne. Nádoby uzavrite, vložte do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a varte 15 minút pri 80 stupňoch Celzia. Po ukončení sterilizácie nádoby hneď ochlaďte.
  • Šípkové víno
    Je veľmi chutné a kvalitné. Na jeden a pol kilogramu šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a tri litre vody. Umyté zrelé a mäkké šípky očistite, vsypte do päťlitrovej fľaše a zalejte sirupom pripraveným z vody a cukru. Nádobu prekryte gázou a previažte. Neskôr na vrch pridajte pergamenový papier a nechajte tri až štyri mesiace kysnúť. Víno je hotové, keď šípky klesnú na dno. Preceďte ho do fliaš, dobre uzavrite a konzumujte s mierou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:51