shutterstock.com
StoryEditor

Chráňte sa pred koronavírusom: Ako si vybudovať čo najväčšiu imunitu?

10.10.2020, 14:00
Zdravie
Samozrejme pripomíname, že povinnosťou sú aj rúška, pravidelné umývanie rúk a v neposlednom rade aj obmedzovanie hromadných podujatí a stretnutí.

Vitamín D

Ak vaše telo nedokázalo načerpať dostatok vitamínu D zo slnečného žiarenia, mali by ste ho dopĺniť. Tento vitamín totiž pomáha vybudovať imunitu, ktorá je dôležitá najmä v tomto období. Na rozdiel od iných vitamínov je déčko o čosi ťažšie nájsť v potravinách, no na druhej strane to nie je nemožné. Nachádza sa napríklad v ovsených vločkách, kravskom mlieku, tuniakovi, lososovi či vo vaječných žĺtkov. Ak však máte možnosť, odporúčame vám kúpiť si vitamín aj z lekárne - či už v pilulkovej alebo tekutej forme.

Vitamín C 

Základom dostatočnej imunity je nepochybne aj vitamín C. Ak ho nekonzumujete v pravidelných dávkach, mali by ste to okamžite zmeniť, nakoľko je práve céčko skvelou prevenciou v chrípkovom, jesennom období. Nájsť ho v potravinách nie je ťažké, práve naopak, stačí sa len stravovať o čosi zdravšie. Väčšie množstvo vitamínu obsahujú potraviny akými sú červená paprika, kel, kiwi, mango, ananás, pomaranče či dokonca brokolica.

Zinok

Z potrebných látok pre vybudovanie imunitného systému jednoznačne dominuje zinok. Okrem toho, že je mimoriadne dôležitý pri obrane nášho tela pred vírusmi, má ďalšie pozitívne účinky, ktoré nepochybne oceníte - zlepšuje funkciu štítnej žľazy, podporuje rast nechtov a vlasov a udržiava zdravú pokožku. Medzi potraviny bohaté na zinok patria strukoviny, oriešky a semienka, šampiňóny, brokolica či cesnak.

Čo ďalej robiť aby sme posilnili imunitu?

  • pravidelne si umývať ruky a dezinfikovať priestory v domácnosti
  • vetrať a prechádzať sa na čerstvom vzduchu
  • mať pohyb - či už chôdzu, alebo menej náročné cvičenia doma
  • konzumujte maliny - tie sú považované za prírodné antivírotikum
  • jesť vyváženú stravu - dbať na dostatočné množstvo všetkých potrebných látok v tele, od bielkovín, sacharidov až po železo

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:13