pixabay.com
StoryEditor

Mozgová príhoda udiera rýchlo a často bez varovania. Toto sú varovné signály

07.10.2020, 12:00
Zdravie
Mravčenie v ruke či nohe, poruchy reči, ochabnutosť tváre či silná bolesť hlavy. Spoznajte príznaky mozgovej mŕtvice!

Cievna mozgová príhoda, označovaná aj ako mŕtvica alebo porážka, je mimoriadne závažné ochorenie. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií postihuje vyše 35-tisíc Slovákov ročne. Len tretina pacientov je schopná plnohodnotne sa vrátiť späť do života. Práve mŕtvica je totiž najčastejšou príčinou invalidity. Sprievodné príznaky, spôsobované nedostatočným okysličením mozgu, bývajú natoľko zreteľné, že postihnutý alebo jeho blízki dokážu vyhľadať odbornú pomoc alebo zavolať záchranku.

Konajte rýchlo, ak spozorujete tieto varovné signály:

• Náhla strnulosť tváre
Patrí k najčastejším príznakom cievnej mozgovej príhody. Viditeľným znakom je ochrnutá tvár aj ovisnutý kútik pery.

• Oslabenie polovice tela
Môže sa začať veľmi nenápadne v podobe akejsi nešikovnosti či neobratnosti ruky alebo nohy.

• Strata citlivosti a tŕpnutie
Zvláštne „mravčenie“ alebo citlivosť ľavých i pravých končatín. Postihnutý sa nedokáže obliecť, zapnúť gombík, vyčistiť zuby.

​• Náhle zhoršené videnie
Prehliadnuť kľučku od dverí, naraziť do chodníka – to je typickým prejavom výpadku jednej polovice zorného poľa na oboch očiach, charakteristickým pre mŕtvicu. Nezriedka nastáva úplná strata zraku na jednom oku alebo, naopak, dvojité videnie.

• Sťažená alebo nezrozumiteľná reč
Všímajte si napríklad zamieňanie hlások alebo slabík, ťažkosti s plynulým rozhovorom či nezrozumiteľnú reč, hoci gramaticky a logicky správnu.

• Závraty, problém s rovnováhou
Poruchy rovnováhy, točenie hlavy a pocit neistoty v priestore, keď človek potrebuje pomoc druhej osoby alebo pridržiavanie sa o stenu či nábytok, patria k častým príznakom mozgovej príhody.

• Prudká bolesť hlavy
Objavuje sa náhle bez zjavnej príčiny.

• Náhla zmätenosť
Prejavuje sa zmenami nálady, myslenia, problémami s pamäťou aj stratou vedomia.

Prvá pomoc
Pri cievnej mozgovej príhode hrá čas dôležitú úlohu. Konajte rýchlo a nečakajte! Volajte 155 alebo vyhľadajte najbližšiu stanicu lekárskej pomoci. Neignorujte príznaky ani vtedy, keď pominuli. Lekárovi veľmi pomôže čo najpresnejší opis situácie a času, keď ste spozorovali prvé príznaky. Dobrou správou je, že aj po prekonaní ťažkej mozgovej príhody sa pri včasnej a správnej terapii dokáže mozog reorganizovať a postupne začne opäť ovládať telo.

Čo je mozgová príhoda?
Je to porucha prietoku krvi mozgom a následný nedostatok kyslíka v jeho postihnutej časti. Dve tretiny cievnych mozgových príhod sa vyskytnú u ľudí starších ako 65 rokov. Prognóza je neistá, závisí od rozsahu poškodenia mozgového tkaniva.
Podľa príčiny môžeme rozdeliť príhodu na dve skupiny: ischemické (80 percent prípadov) a hemoragické (20 percent prípadov). Ischemické sú spôsobené upchatím niektorej z mozgových tepien, najčastejšie je to krvnou zrazeninou (trombóza alebo embólia). Príčinou hemoragických je prasknutie mozgovej cievy (aneuryzma).

Rizikové faktory mozgovej porážky: vysoký krvný tlak, obezita, cukrovka, fajčenie, stres, vek, zvýšená zrážanlivosť alebo hustota krvi a ochorenia srdca.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:33