shutterstock.com
StoryEditor

Ako posilniť imunitu na jeseň? Prečítajte si rady priamo od lekárky

01.10.2020, 17:00
Zdravie
Aj vy sa hrozíte, že sú pred nami zdravotne a psychicky náročnejšie mesiace plné chladu, vetra a šera? Nekazte si náladu! Aj jeseň sa dá prežiť v pohode. Treba len vedieť, ako na to.

Radí MUDr. Monika Palušková, PhD., MBA

Imunita

S prichádzajúcim chladným počasím má organizmus tendenciu obaľovať sa tukom. Ľudia sú viac unavení a nepriaznivé počasie ich láka skôr do postele ako do posilňovne. Čo máme robiť, aby sme neprepadli lenivosti?
Povedať si, ako chceme na jar vyzerať. To je vždy motivujúce. Čo sa týka jedla, platí staré známe: nejesť večer, rozložiť si jedlo počas dňa, obmedziť chlieb a sladkosti. Najviac sa na našej hmotnosti odzrkadlí „zobkanie“ pri pozeraní televízie, na návšteve, pri práci s počítačom. Často ani nevieme, aké veľké množstvo jedla sme pri tom nevedomky skonzumovali. Ak niekto nemá chuť cvičiť, nemusí. Podstatné je hýbať sa. Stačí 20 minút denne svižná prechádzka so psíkom.
Ako sa pripraviť na zimu bez chorôb?
Podľa veku a zdravotného stavu je určite skvelou prípravou primerané športovanie, otužovanie a dostatok spánku. Veľmi vhodné je v októbri očkovanie proti chrípke, ktorá môže mať u chronicky chorých ľudí bez zaočkovania komplikovaný priebeh.

Reuma a bolesti

Nízke teploty dávajú zabrať najmä reumatikom. Trápia ich zápaly a bolesti kĺbov. Dajú sa tieto bolesti nejako zmierniť?
Vhodný je primeraný a hlavne pravidelný pohyb, najvhodnejšie sú prechádzky. Určite sa vhodne a teplo obliekať a udržiavať si stabilnú hmotnosť. Každé kilo navyše je pre svaly a kĺby záťažou.
Znamienka a estetické zákroky
Je nutné dať si po lete skontrolovať znamienka? Je jeseň najvhodnejší čas na ich prípadné odstránenie?
Leto dá vždy pokožke poriadne zabrať. Veľa sa potíme, opaľujeme, kúpeme na kúpaliskách či v rôznych prírodných nádržiach. Po lete je určite vhodné venovať znamienkam zvýšenú pozornosť. Najvhodnejší čas na ich odstránenie, ak je to potrebné, je jeseň a zima.

Alergia

Počas jesene si väčšina alergikov vydýchne. Čo však v tomto období môžeme pre seba urobiť?
Sú alergici s celoročnou alergiou, napr. na roztoče, prach, chlpy psa alebo mačky. Aj atopický ekzém sa u alergikov často zhoršuje na jeseň a v zime. Paradoxne, práve toto obdobie je najvhodnejšie na testovanie pacientov na jednotlivé alergény, pretože výsledky testov nie sú skreslené napríklad peľom v ovzduší.

Očkovanie

O očkovaní v jesennom období málokto vie. Proti čomu je vhodné dať sa očkovať v tomto čase?
Napríklad očkovanie proti chrípke je účinné až po dvoch týždňoch po podaní očkovacej látky a jeho účinok vydrží niekoľko mesiacov. Je dôležité vedieť, že každý rok sa zloženie očkovacej látky mení, pretože vírus chrípky veľmi rýchlo mutuje. Zvyšuje to jeho nebezpečenstvo. Ohrození sú hlavne pacienti s chronickými chorobami, starší pacienti, ale aj tehotné ženy. Očkovanie proti chrípke plne hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejšie obdobie na očkovanie je október až december.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:46