Unsplash
StoryEditor

Na Slovensku platí núdzový stav. Čo konkrétne to pre nás znamená?

01.10.2020, 06:30
Zdravie
Od dnešného dňa platí na Slovensku núdzový stav. Pozrite sa, čo konkrétne to pre nás znamená.

O tom, že Slovensko bude v núdzovom stave, informoval premiér prostredníctvom sociálnej siete Facebook. ,,Zatiaľ to je na 45 dní od 1. októbra, t.j. uvidíme, ako sa nám prejavia cestovačky cez Dušičky a následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu ... t.j. máme to spoločne vo vlastných rukách,'' napísal Igor Matovič. Podľa zákona môže núdzový stav trvať maximálne 90 dní, bez toho, aby sa jednalo o porušenie ľudských práv.

Núdzový stav znamená pre občanov Slovenskej republiky to, že kedykoľvek podľa určenej doby môže dôjsť k obmedzeniu ich práv. V praxi to znamená, že môžu byť zakázané štrajky, verejné zhromaždenia, ale zároveň môže dôjsť k takým obmedzeniam, akým sú nákupy či zákazu vychádzania v určitom čase. O tom, či sa znova zavrú obchody alebo hranice, Matovič hovoriť nechcel. Isté však je, že podľa nasledovných dní bude krízový štáb spolu s odborníkmi sledovať počet prípadov koronavírusu. 

Nepodceňujme to

Napriek tomu, že počet úmrtí ľudí na koronavírus v našej krajine zatiaľ nie je alarmujúcim, počet nakazených stále pribúda. Exponenciálne šírenie covid-19 sa totiž každým dňom mnohonásobne zvyšuje. Tento vírus je totiž oveľa ľahšie roznášateľný než samotná chrípka, nehovoriac o jeho nebezpečnosti. „Ak sa koronavírus porovná s chrípkou môžeme povedať, že je približne 10-násobne vážnejší, pretože úmrtnosť na chrípku je veľmi nízka, zomrie jeden z každých desaťtisíc nakazených,“ uvádza jeden z profesorov epidémie pre BBC. Pri koronavíruse však v priemere na 100 ľudí zomrie jeden až dvaja ľudia. Štúdia tiež dokazuje, že zatiaľ čo niečo viac 80 percent obyvateľstva by malo mať ľahký priebeh, 14 prípadov by ho malo ťažký a zvyšok sa považuje za kritický - často sprevádzaný zlyhaním dýchacích ciest.


menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:53