shutterstock
StoryEditor

Nové opatrenia voči koronavírusu: Toto sa od 1.októbra zmení

28.09.2020, 20:00
Zdravie
Vláda spolu s krízovým štábom prezradila nové opatrenia.

1. Rúška

Rúška na tvári sú naďalej povinné pre žiakov druhého stupňa a stredných škôl, pričom sa už odporúčajú aj žiakom prvého stupňa. V interiéri sú povinnosťou pre každého, avšak používané by mali byť aj v exteriéri, ak sa pohybujete medzi neznámymi ľuďmi.

2. Zakázané omše

Od prvého októbra majú stopky aj bežné omše v kostoloch, ktoré majú byť vysielané v televízii alebo online. Výnimku majú svadobné obrady, krst a pohreby - avšak len samotné bohoslužby a nie oslavy či kar.

3. Zakázané hromadné podujatia

Aj hromadné podujatia dostali stopku - divadlá, športové podujatia či oslavy. Výnimku dostávajú len tie, kde všetci účastníci prinesú výsledok negatívneho testu na koronavírus, ktorý nebude starší ako 12 hodín.

4. Reštaurácie a podniky

Stravovacie prevádzky, ale aj bary či kaviarne, zatiaľ stopku nemajú. Otvorené môžu byť však maximálne od šiestej rána do desiatej večera, v prípade rozvozu alebo predaja cez okienko je možné, aby boli prevádzky otvorené nonstop.

5. Obmedzený počet ľudí

Čo sa týka obchodných prevádzok, jeden človek musí mať osobitný priestor 10 metrov štvorcových. Toto bude pri každom obchode kontrolovať zamestnanec obchodu. V potravinách bude tak obmedzený počet nákupných košíkov, aby sa toto pravidlo dodržiavalo.

Na dodržiavanie nových pravidiel vyzvala občanov Slovenskej republiky aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Chápem, že mnohí z vás sa cítite unavení z obmedzení, chápem, že mnohí z vás ste krízou na jar veľa stratili. Chápem aj, že sa niektorí z vás necítite COVID-om ohrození. Ale každý z nás má vo svojom okolí niekoho, kto je starší, oslabený, niekoho, komu by COVID mohol spôsobiť závažné problémy,“ prezradila v špeciálnom príhovore. Zodpovednosť podľa nej spočíva v solidarite a ohľaduplnosti nás všetkých.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:53