shutterstock.com
StoryEditor

Piť by ho mali len mláďatá: Mlieko pre nás nie je také dôležité, ako si myslíme

27.09.2020, 16:00
Zdravie
Niektorí odborníci naliehajú, aby sme ho pili každý deň. Potom vraj budeme mať pevnejšie kosti, kvalitnejšie zuby a bude nám lepšie tráviť. Iné hlasy sú proti a tvrdia, že mlieko zahlieňuje, spôsobuje astmu či dokonca rakovinu.

Z dôvodov alergií, hormónov, ale aj laktózy sa považuje dnešná konzumácia mlieka za príliš vysokú. Myslí si to aj Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy. Podľa jeho slov je mlieko preceňovanou zložkou v našej strave. ,,Prax v mojej ambulancii ukazuje, že kravské mlieko je jednou z najčastejších príčin akné v dospelosti. Za oveľa lepšie zdroje vápnika považujem čínsku kapustu, kel, vňate, tofu, mandle, špenát, brokolicu... Pre metabolizmus vápnika aj tak nie je dôležitá vstrebateľnosť, ale miera ukladania sa do kosti. Mliečne produkty vápnik z tela skôr vypudzujú než zabudujú,'' vyjadril sa pre našu redakciu. 

Tento názor zastavajú aj vegáni. Podľa nich je konzumovanie zvieracieho mlieka pre človeka neprirodzené. Mlieko je, všeobecne, určené pre mláďatá (videli ste v prírode sať dospelého jeleňa jelenicu?). Ďalším dôvodom, prečo sa zrieknuť bieleho nápoja je spracovanie. Mlieko, ktoré bolo spracované napríklad homogenizáciou, nemá tie isté vlastnosti, ako mlieko nadojené od zdravej a „šťastnej“ kravy. Ak krave odoberú teliatko, smúti a do mlieka sa dostávajú negatívne neurohormóny. Kravy z veľkých chovov sú často umelo oplodňované, a tak sa stáva, že niektoré z nich sú gravídne až 4-5 krát do roka. Teliatkam sú potom narezané papuľky, aby cicali čo najmenej mlieka.

Zástancom pitia mlieka je odborník na výživu a garant mliečnej kampane Biele plus, Michal Piják. ,,Skutočnosť je taká, že mlieko predstavuje jednu zo základných zložiek zdravej výživy. Pokiaľ sa konzumuje v rozumnom množstve, ako súčasť pestrej a vyváženej stravy, a keď vylúčime osoby s intoleranciou alebo alergiou na mlieko, nemá prakticky žiadne škodlivé účinky,'' prezradil. Priznáva však, že vápnik sa nenachádza len v mlieku a mliečnych výrobkoch. ,,Veľa potravín rastlinného pôvodu obsahuje vyššie množstvo vápnika ako mlieko. Preto by bolo nezmyslom, keby mliekarenské firmy pri propagácii mlieka tvrdili opak,'' vraví odborník. 

Podľa jeho slov by sme mlieko zo svojho života vylúčiť nemali. ,,Mlieko obsahuje kvalitné a ľahko stráviteľné bielkoviny. Okrem obsahu kazeínu, ktorý je typickou mliečnou bielkovinou, sa v mlieku nachádzajú aj srvátkové bielkoviny a ďalšie, napríklad imunitu podporujúce látky,'' dodáva. Pravdou však je, že ho mnoho ľudí vynechalo a napriek tomu nemajú žiadne zdravotné ťažkosti. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 22:48