shutterstock.com
StoryEditor

Táto zákerná baktéria útočí nenápadne, rýchlo a dramaticky

31.08.2020, 16:00
Zdravie
Postihnutí neraz zomierajú, a to často už do 24 hodín od prvých príznakov, ktoré pripomínajú chrípku.

Baktéria meningokok je pôvodcom invazívneho meningokového ochorenia, ktoré môže prejsť do zápalu mozgových blán alebo do otravy krvi. Približne každý piaty pacient, ktorý ochorenie prežije, utrpí závažné trvalé následky, jeden z desiatich chorých napriek vhodnej liečbe zomrie. Najviac ohrozené sú dojčatá, teda deti v prvom roku života.
„Meningokok je mikrób, ktorý pripomína kávové zrno. Na obrázku je síce pekný, ale ak ho máte v krvi, je extrémne nebezpečný a v určitej skupine ľudí je vysoko smrteľný,“ vysvetľuje profesor Karol Králinský z Detskej kliniky nemocnice v Banskej Bystrici. Pacienta podľa neho môže zabiť do 24 hodín.

Príznaky pripomínajú prechladnutie
Zákerné na ochorení je, že prvé príznaky pripomínajú nádchu, virózu, prechladnutie či nástup chrípky. „V prvej fáze nemá postihnutý žiadne špecifické príznaky, dieťa alebo dospelý môže byť vyšetrený v ambulancii v súvislosti s virózou, pretože nič nenasvedčuje, že by to mohlo byť smrteľné ochorenie,“ hovorí Králinský.
Až neskôr sa vyskytujú typické príznaky: fľaky po tele až porucha vedomia. To už je podľa lekára nebezpečný stav. „Zhoršenie môže prísť extrémne rýchlo a úmrtnosť je pomerne vysoká,“ dodáva. Ochorenie sa prenáša jednoducho, kvapôčkovou infekciou.

Najviac ohrozené sú malé deti
Najohrozenejšie skupiny sú najmenšie deti, hlavne do jedného roka, ďalej malé deti vo veku do piatich rokov a riziko stúpa aj u adolescentov a mladých dospelých vo veku 15 – 19, prípadne až 24 rokov. „Ide o mladých ľudí, ktorí často majú blízky kontakt, žijú v internátoch, používajú rovnaké poháre, vodné fajky, chodia na diskotéky,“ vysvetľuje Králinský. Najmenšie deti sú podľa neho ohrozené hlavne preto, lebo ich imunitná odpoveď je často nedostatočná. „Stratili ochranné protilátky od matky a svoje si ešte nedokážu tvoriť,“ hovorí.

Liečbu treba začať hneď!
Profesor vysvetľuje, že meningokoková infekcia je azda jediné ochorenie, keď treba podať antibiotikum čo najskôr, pretože to rozhoduje o osude pacienta. Najlepšie hneď na pohotovosti alebo v záchranke.
„Netreba čakať na výsledky odberov, tie sa môžu odobrať, ale priorita je podať antibiotikum, ostatné sa už spraví v nemocnici,“ dodáva. Meningokoky majú dvanásť séroskupín, smrteľné ochorenie spôsobuje päť z nich. „Dobrou správou je, že proti všetkým piatim už dnes máme ochranu – očkovacie vakcíny. Všetky sú dostupné na Slovensku,“ dodáva. Očkovanie proti meningokokom nepatrí medzi povinné očkovania. Na rozdiel od Česka ich zdravotné poisťovne u nás nepreplácajú.

Ako rozpoznať príznaky?

  • prudký nástup teploty
  • silné bolesti hlavy
  • vracanie, kŕče, hnačka
  • červenofialové škvrny – petechie (krvácanie do kože)
  • strnulosť šije
  • bezvedomie


Možné následky:

  • porucha zrážania krvi
  • amputácia končatín
  • krvácanie do vnútorných orgánov
  • smrť môže nastať do 24 hodín po nástupe prvých príznakov

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:51