shutterstock.com
StoryEditor

Týmto jedlám by ste sa mali v období koronavírusu vyhýbať!

26.08.2020, 14:00
Zdravie
Autor:
HN
Na oslabenie imunity v období pandémie vplýva aj nevhodná strava.

Nakoľko sme sa s týmto typom koronavírusu predtým nestretli, naše imunitné systémy nie sú dostatočne vybavené na boj proti infekčným chorobám, ktoré spôsobuje COVID-19.

„Vírus nielenže testuje imunitu, ale aj to, ako môže telo reagovať na stres,“ hovorí Lisa Kennediová, výkonná riaditeľka a hlavná ekonómka vo firme Innopiphany, ktorá sa špecializuje na ekonomiku zdravia a je odborníčkou v oblasti respiračných a infekčných ochorení.

O potravinách, ktorými si posilníme imunitný systém, sme už písali. Teraz sa pozrieme na to, ktoré potraviny a jedlá majú naopak na imunitu škodlivý vplyv a mali by sme sa im aspoň v období pandémie vyhnúť alebo ich minimálne obmedziť.

Zmrzlina aj biely chlieb
Prvou potravinou je zmrzlina, informuje portál MSN. Práve táto dobrota totiž obsahuje dve veci, ktoré môžu spôsobiť zápal v tele. A keď je zápal veľký, „nepriaznivo vplýva na imunitný systém, čo zvyšuje náchylnosť na choroby a vírusy,“ hovorí Sydney Greeneová.

„Spracované potraviny ako zmrzlina s vysokou hladinou cukru, omega-6 mastnými kyselinami, nadbytkom sodíka a doplňujúcimi prísadami môžu spôsobiť zápal,“ dopĺňa Greeneová.

Mlieko je tiež známe svojimi zápalovými účinkami na organizmus a dokázateľne zvyšuje koncentráciu cholesterolu v krvi.

„Mliečne výrobky ako syr a plnotučné kravské mlieko, obsahujú nasýtené tuky, ktoré môžu zvýšiť zápal,“ hovorí Ashley Kitchensová, nutričná odborníčka a dietologička. Potvrdzuje, že nasýtený tuk môže tiež zvýšiť tzv. zlý cholesterol a zvýšiť riziko srdcových chorôb.

Konkrétne ide o to, že z dvanástich nasýtených mastných kyselín obsiahnutých v tukoch sú v prípade kravského mlieka len tri rizikové: laurová, myristová a palmitová. Práve tie negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu, uvádza Združenie pre zdravie a výživu.

​Druhou zložkou, na ktorú odborníci upozorňujú, je cukor. Najväčšia zrada cukru je to, že neobsahuje prakticky žiadne výživné látky. Je len rýchlym zdrojom energie a v tele sa nám nedostatkom pohybu mení na tuk.

Jeho vysoký príjem môže zvyšovať riziko viacerých ochorení. „Od zubného kazu cez obezitu, srdcovo-cievne choroby, cukrovku, dnu, stukovatenie pečene až po niektoré druhy rakoviny a hyperaktivitu u detí,“ vymenovala pre HN Magazín lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Medzi ďalšie potraviny, na ktoré by sme si v období pandémie mali dať pozor, sú ešte napríklad biely chlieb, ktorý takisto obsahuje zbytočné cukry.

Typickým príkladom je biely toastový chlieb. Plné cukru sú však aj kupované „zdravo“ vyzerajúce smothies, sušené ovocie či ochutené jogurty. V zozname sú aj nesprávne konzumované potraviny, napríklad bielko z vajíčka, pri ktorom sa vynechaním žĺtka oberáme o veľa vitamínov, vrátane vitamínu D, ktorý štúdia v American Journal of Clinical Nutrition spája s nižšou mierou obezity a pozitívne vplýva aj na úbytok tuku v brušnej dutine.

Alkohol je metla ľudstva aj v období koronavírusu

Na záver nemôžeme nespomenúť známy „zabijak“ imunity. Je ním, ako všetci dobre vieme alkohol, konzumovaný v nerozumnej miere. Nadmerná konzumácia vedie totiž k závažným, nepriaznivým účinkom.

"Zvyšuje sa riziko oslabenia imunity, narastá výrazne počet onkologických ochorení. A čo je ešte nutné dodať, životný štýl ľudí, ktorí pijú veľa alkoholu, je zvyčajne podstatne horší než u bežnej populácie. Vedie často k rizikovému správaniu - promiskuite, užívaniu drog a podobne," varuje praktická lekárka Pavla Myslíková.

Na záver treba pripomenúť, že nielen jedlo narúša našu imunitu. „Je to hlavne uponáhľaná doba, zlá životospráva, málo pohybu, alkohol, ktorý spôsobuje chronický stres, čo v organizme spúšťa chronický zápal prostredníctvom kyslíkových radikálov, ktoré poškodzujú orgány a tkanivá, ale aj imunitný systém, ktorý je potom menej výkonnejší voči infekcii. Tá následne zosilňuje zápal v organizme a bludný kruh sa uzatvára – časté užívanie antibiotík a tak ďalej,“ prezradil pre HN Science imunológ Boris Hruškovič.

Na druhej strane medzi tradičné tipy, ako naopak obranyschopnosť posilniť patrí pravidelný pohyb, zdravé a vyvážené stravovanie, nutná dávka vitamínov hlavne z ovocia, zeleniny a kvalitného mäsa, dobrý spánok, pitný režim a ideálne aj pravidelné otužovanie. A hlavne dobrá nálada, uzatvára Myslíková.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:31