shutterstock.com
StoryEditor

Ako sa vyhnúť letnej alergii a čo nám pomôže, keď už prepukne?

14.08.2020, 15:00
Zdravie
V lete nás môže pokožka prekvapiť veľkou alergickou reakciou nielen na silné slnko, ale aj na poštípanie hmyzom, po kontakte pokožky s rastlinami či dokonca po použití gélov na bolestivé svaly.

Radí MUDr. Marika Piršelová, estetická dermatologička, Žilina

Dlhšie slnenie môže mať pre niektorých neželané následky. Stačí, že sa na dlhší čas pohybujete na priamom slnku a o pár hodín sa vám objaví alergická reakcia. „Ak sa vám po slnení vyhodí na koži žihľavka, nazývame to urtikária, pri ktorej dochádza k výraznému svrbeniu aj výrazným kožným prejavom, ktoré môžu bez liečby pretrvávať aj niekoľko dní. Silnejšia reakcia sa prejavuje vytváraním vodnatých pľuzgierov na koži. Vyhľadať lekára treba v prípade, ak nás tie príznaky výrazne obmedzujú, rozširujú sa alebo ak sa tvoria na koži vodnaté pľuzgiere, ktoré by sa mohli infikovať. Nebezpečné je to aj u malých detí, deti do troch rokov by na slniečku nemali byť vôbec a keď tak s veľmi silným ochranným faktorom. Odporúčam používať opaľovacie krémy s minerálnymi filtrami než chemickými a deti sa snažiť čo najviac chrániť,“ radí MUDr. Piršelová.

doktorka archív R.Ž.

​„Prvá pomoc je klasický gel z lekárne po uštipnutí, pokiaľ nemáme takýto gel, pomôže aj pantenol a nejako si postihnuté miesto zachladiť.  Ak máme doma antihistaminiká, môžeme si ich nasadiť na pár dní. Pokiaľ by toto nepomohlo, treba ísť k lekárovi a nasadiť kortikoidy alebo aspoň lokálne.“

Babské rady nie vždy pomôžu

Na upokojenie spálenej pokožky vraj funguje aj rozkrojený list aloe vera – potrieť postihnuté miesto šťavou z rastliny. Toto však odborníčka rozhodne neodporúča. „Mala som tu prípady vážnej kontaktnej alergie po podaní aloe vera. Ak nemám nič iné a chcem predsa len niečo takéto vyskúšať, najskôr to vyskúšam na malej ploche a ak po čase je to v poriadku, môžem si natrieť aj väčšie plochy. Každý reaguje inak. Jogurt alebo kyslú smotanu si na spálenú pokožku môžete dať, to neublíži, ale skôr tam ide len o ten chladiaci ako liečivý efekt. Odporúčam vždy so sebou nosiť pantenol, to je veľmi účinná pomoc,“ rad odborníčka.

Reakcia na trávy a slnko

Niekedy sa stane, že človek po pobyte v prírode sa nám na pokožke po kontakte s trávami vyhodí žihľavka. „Tu sa spája kombinácia viacerých faktorov, je to reakcia z trávy a zo slnečného žiarenia, ide o fotodynamické reakcie, ktoré sa môžu dokonca postupne zhoršovať a mávajú dlhší priebeh počas niekoľkých dní. Pomoc je v takomto prípade rovnaká ako pri slnečných reakciách – aplikovať na postihnuté miesta pantenol, antihistaminiká, ak sa to zhoršuje, určite treba vyhľadať lekársku pomoc,“ varuje dermatologička Piršelová.

Agresívne štípance od hmyzu

V lete nás pri pobyte na čerstvom vzduchu často niečo poštípe, nielen komáre, ale aj  rôzne mušky a iný hmyz. Stávs sa, že štípanec je veľmi agresívny, sprevádza ho veľký opuch, silné svrbenie a dlhý čas sa nechce zahojiť. Niekedy vznikajú na mieste uštipnutia hrčky v koži, ktoré nechcú zmizúť dlhý čas. „Nie je to nebezpečné, treba však byť ostražitý v prípade, ak sa okolo miesta uštipnutia vytvorí začervenie v tvare kruhu, ktoré signalizuje napríklad nebezpečnú boreliózu. Niekedy sa stane, že zo štípanca sa vytvorí dermatofibróm, ktorý zostáva ako tvrdá hrudka na koži. Vyzerá to ako znamienko, ale keď to pozrieme dermatoskopom, je to nadmerná reakcia kože na poštípanie. Nie je to životu nebezpečné, je to skôr kozmeticky závažné,“ upokojuje MUDr. Piršelová.

Liečba nehojacich sa štípancov

„Je dobré so sebou do prírody nosiť gel po poštípaní hmyzom a hneď si ním zasiahnuté miesto natrieť. Ak máte doma lokálny kortikoid, určite tým odporúčam dané miesto natrieť, lebo veľmi rýchlo to dokáže pomôcť. Dôležité je to miesto zachladiť. Ak nič doma nemám, aspoň na to miesto priložím rozkrojenú cibuľu. Vždy treba skontrolovať, či tam nie je žihadlo. Ak áno, treba ho pomocou pinzety vytiahnuť, aby to nedráždilo a vydezinfikovať. Potom miesto neprestávame sledovať, či sa tam nevytvára začervenanie v tvare kruhu ako pri borelióze. Ak áno, okamžite vyhľadáme lekára. Veľmi sú rozšírené muchničky – to sú drobné mušky, ktoré lietajú najmä vo večerných hodinách. Po poštípaní týmto hmyzom sa dokonca na postihnutých miestach môžu vytvárať aj malé modriny. Síce to vyzerá škaredo, ale nemusíme sa báť, odoznie to postupne samo. Ak si nie ste istí, radšej príďte k lekárovi raz zbytočne ako by ste niečo mali zanedbať,“ hovorí dermatologička.

Pozor na gély proti bolesti!

Veľmi závažné bývajú reakcie pri použití protizápalových gélov, ktoré používame pri bolesti svalov, či chrbta. „Keď sa totiž natrieme postihnuté miesto a vyjdeme s tým na slnko, znikajú často veľmi ťažké alergické reakcie s tvorbou pľuzgierov, ktoré majú tzv. „krešendový“ charakter, teda že sa to zhoršujeaj zo dňa na deň. Vtedy je často nutná aj hospitalizácia pacienta. Takže treba si dať pozor, ak používam čokoľvek na bolestivé miesta na tele vo forme gélov alebo mastí, napríklad si natieram boľavé rameno, potom idem v tielku na záhradu a alergická reakcia sa môže rozvinúť večer alebo do ďalšieho rána,“ varuje odborníčka.

Silice aj parfémy používajme opatrne

Esenciálne olejčeky sú teraz veľmi obľúbené, no aj pri ich použití si treba dávať potzor na kontakt so slnečným žiarením. „Časté reakcie mávame na levanduľový olej, dokonca aj po arganovom oleji sme riešili reakciu. Záleží aj na tom, ako je ten konkrétny olej spracovaný. Keď sú to kvalitné, za studena lisované olejčeky, je tam oveľa nižšia pravdepodobnosť alergickej reakcie ako pri nakvalitných olejoch, do ktorých sú pri výrobe primiešavané rôzne prímesy. Vždy si treba olej, ktorý chcem používať, vyskúšať na nejakej menšej ploche. Videla som reakcie na silicu z citrónovej trávy, slnko nám môže reagovať aj s parfémom. Silice veľmi opatrne používať, ak ideme na priame slnko,“ radí MUDr. Piršelová. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 20:39