shutterstock.com
StoryEditor

Zabúdate čoraz častejšie? Skúste osem tipov na trénovanie pamäti

12.08.2020, 16:00
Zdravie
Zabúdate? Nie ste sami! Výpadok pamäti spôsobuje stres, roztržitosť alebo pribúdajúci vek. Podľa odborníkov je mozog sval, ktorý sa musí pravidelne trénovať.

Pocity, myšlienky, životné funkcie – to všetko riadi náš mozog. Tento približne 1 300 g vážiaci orgán je skutočným zázrakom prírody. Podľa vedcov využívame len asi 5 % mozgu. Prečo, to zatiaľ zostáva záhadou. Čím viac vedci skúmajú mozog, tým viac tajomstiev sa pred nimi otvára. Pre nás obyčajných ľudí je dôležité najmä zistenie, že výkonnosť mozgu môžeme rozvíjať v každom veku. Stačí len vedieť, ako na to. Jednou z najčastejšie odporúčaných činností, ktoré pomôžu udržať váš mozog, a tým aj pamäť v dobrej kondícii, je lúštenie krížoviek. Ak chcete účinok posilňovania pamäti zvýšiť, nemusíte sa púšťať do riešenia zložitých matematických rovníc alebo sa zapisovať do kurzov japončiny. Stačí, keď do svojho režimu zahrniete pár jednoduchých rituálov, ktoré naštartujú vašu pamäť, koncentráciu i vizuálne vnímanie. Uvidíte, že vám to potom bude páliť oveľa viac než vašim vrstovníkom!

1. Robte veci druhou rukou
Každý máme dve ruky, ale len jedna je dominantná. Ako to máte vy? Ak ste praváci a väčšinu úkonov robíte pravačkou, či už ide o čistenie zubov, umývanie riadu, písanie alebo nalievanie nápojov – skúste raz viac zapojiť svoju „lenivejšiu“ ruku. Spočiatku to môže byť nezvyk, ale uvidíte, že sa to časom zmení. Vďaka tomuto malému rituálu posilníte nervové spojenia v mozgu.

2. Čítajte nahlas
Z výsledkov prieskumov vyplýva, že denne sa do knihy začíta 11 % Slovákov. Patríte medzi nich? Ak áno, tak si s najväčšou pravdepodobnosťou čítate potichu (napríklad v autobuse, v čakárni u lekára alebo večer v posteli). Podľa expertov je oveľa prínosnejšie čítať nahlas. Prečo? Pretože keď počúvate vlastný hlas, omnoho lepšie si informácie zapamätáte. Preto skúste každý deň napríklad dieťaťu, babičke alebo partnerovi čítať pred spaním úryvky z knihy. Podporí to nielen vašu pamäť, ale i predstavivosť.

3. Hrajte slovné hádanky
Vyskúšajte aj toto: ľubovoľné slovo, ktoré sa vám páči, si predstavte napísané. Potom sa hrajte s jeho slovným základom, predponou alebo koncovkou a vymýšľajte ďalšie verzie daného slova. Toto slovné puzzle udrží váš mozog v kondícii.

4. Jedzte jedlo paličkami
Je pravdou, že my Európania sme zvyknutí používať príbor (lyžicu, vidličku a nôž). Je to pohodlné a jedlo s ním ľahko nakrájame, naberieme a dáme do úst. Lenže pri takomto bezstarostnom stolovaní mozog veľmi neprecvičíte. Chce to trochu adrenalínu, tak čo skúsiť napríklad paličky, ktorými sa bežne jedáva v ázijských krajinách? Pri konzumácii jedla paličkami totiž zapájate prsty. V nich sú rôzne nervové zakončenia, ktoré podporujú prekrvenie (a tým aj lepšiu funkciu) mozgu. Navyše: Ázijčania dokonca tvrdia, že ak sa stopercentne venujete stolovaniu, bude vám aj lepšie tráviť.

5. Vstávajte s vôňou vanilky
Prebúdzať sa v miestnosti, kde vonia káva, je nádhera! Avšak experti odporúčajú, aby ste tento rituál trochu pozmenili. Ako? Namiesto toho, aby ste sa vznášali na „kávovom obláčiku“, radšej si zapáľte aromalampu s vanilkovým éterickým olejom. Je totiž dokázané, že vôňa sladkého korenia stimuluje pamäť, myslenie a koncentráciu.

6. Ukážte zaťatú päsť!
Americkí vedci zistili, že keď niekoľkokrát denne zovriete ruku (prípadne obe ruky) v päsť na deväťdesiat sekúnd, zlepší sa vám pamäť. K tomuto záveru došli na základe experimentu s päťdesiatimi dobrovoľníkmi, z ktorých si najviac vecí pamätali tí, ktorí mali zaťatú päsť.

7. Začnite trochu športovať
Nemusíte chodiť do fitka alebo lámať svetové rekordy. Stačí, keď trikrát týždenne (po dvadsať minút) budete vykonávať niektorý z aeróbnych športov, napríklad beh, plávanie, cyklistiku alebo tenis. Poriadne sa spotíte, posilníte svaly a okysličí sa vám telo. A práve prísun kyslíka je dôležitý pre rast nových mozgových buniek.

8. Všímajte si detaily
Skúste si každý deň zapamätať štyri veci na ľuďoch, s ktorými sa stretnete. Môže to byť čokoľvek: účes, farba rúžu, farba nohavíc alebo značka obuvi. Vďaka tomto cvičeniu si trénujete koncentráciu a vizuálnu pamäť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 16:11