shutterstock.com
StoryEditor

Koniec prebdeným nociam. Toto je osem skvelých rád na dobrý spánok

10.08.2020, 12:00
Zdravie
Dôvodov, prečo niekedy nedokážeme zaspať je niekoľko. Niekto má dlhý deň, niekto zlý a niekto jednoducho nedokáže zaspať, pretože mu ide hlavou veľmi veľa myšlienok. Čo robiť preto, aby sme mali kvalitnejší spánok?

1. V miestnosti, kde spíme, by mala byť ideálne teplota 18 stupňov. Áno, teraz v lete je to veľmi náročné, ale práve preto je potrebné na to myslieť. V príliš teplej miestnosti (najmä nad 23 stupňov) sa nielen potíme a zbytočne prevraciame, ale navyše mozog prestáva vysielať pokyny k spánku. Ak je v spálni, naopak, zima, telo sa usilovne snaží udržať teplotu. Aj preto je dobré mať teplejšiu pokrývku na zimu a ľahšiu na leto. V lete je vhodným materiálom na obliečky bavlna, ľan a tiež satén, ktorý príjemne chladí pokožku.

2. ​Spánkový deficit môžeme tolerovať raz, štyrikrát, desaťkrát, ale pri väčšom nahromadení môžeme psychicky i fyzicky skolabovať. Hovorí sa, že to, čo nestihneme naspať cez týždeň, doženie­me cez víkend. Lenže to je cesta do pekiel. Práve týmto spôsobom si narušíme spánkový rytmus, čo môže viesť k následnej nespavosti a ďalším poruchám spánku. Preto by sme mali chodiť spať a vstávať vždy približne v rovnakom čase. Ak urobíme raz týždenne výnimku, napríklad pri noci z piatka na sobotu, nemalo by to spôsobiť problémy, horšie to však je pri pravidelnej spánkovej nevyváženosti. 

3. Nielen čaj z medovky, ale aj z mäty upokojí a pripraví telo na spánok. Odporúča sa tiež teplé mlieko s medom, niektorí ľudia nedajú dopustiť na tradičný harmančekový odvar. 

4. Líhať do postele s knihou je skvelé. Po chvíľke sa vám unavia oči a môžete sladko zaspať. Pozor ale pri výbere literatúry. Slabšie povahy by určite pred spaním nemali čítať horory alebo napínavé trilery, ktoré môžu privolať aj škaredé nočné mory. Takže na nočnom stolíku majte skôr nejaké ľahšie čítanie. 

5. Skúste si pred spaním spálňu prevoňať vonnými silicami. Ideálna je napríklad levanduľa alebo aj vôňa divokého pomaranča, ktorá síce pôsobí osviežujúco, no zároveň upokojujúco. Vhodný je tiež van­kúšik s materinou dúškou. Pozor ale na príliš intenzívne vôňe, ako sú konvalinky alebo jazmín. V spálni by ste mali len spať a nie tráviť čas sledovaním televízie, prácou na počítači alebo hraním sa s mobilnými telefónmi. 

6. Pre nespavca sa zdá byť jednoduchým riešením liek na spanie. Jednorazovo alebo krátkodobo to môže pomôcť, bohužiaľ však stále ­neexistuje hypnotikum, ktoré by bolo možné brať dlhodobo a pritom bezpečne. Ak máte dlhodobé problémy s nespavosťou, navštívte lekára, ktorý vám pomôže obnoviť prirodzený spánkový rytmus.

take a pill shutterstock.com

​7. Ak ste už napočítali 555 ovečiek a spánok stále neprichádza, vyskúšajte to inak. V mysli si krok po kroku zrekapitulujte celý uplynulý deň. Začnite tým, ako ste vstali, čo ste raňajkovali, čo ste si dnes obliekli, ako ste prišli do práce… Nezačnite však v hlave riešiť problémy, len si prechádzajte jednotlivé fázy dňa. Mali by ste zaspať skôr, ako sa dostanete k záveru dňa.

8. Čitateľku Marcelu (56) začali prob­lémy s nespavosťou trápiť v období prechodu. Vyskúšala asi všetko. Napriek tomu máva obdobia, keď sa nevyspí takmer vôbec. Po konzultácii s rôznymi odborníkmi úplne zmenila svoj denný režim. „Od tretej poobede nepijem čaj ani kávu, veče­riam tri hodiny pred spaním ľahké jedlá, úplne som prestala pozerať televíziu. Chodievam spať v rovnakom čase. V spálni mám tmavé záclony, aby som tam mala tmu aj v lete, keď slnko vychádza skoro ráno. Nedávno som čítala knihu o liečivých účinkoch potravín a skúšam sa ňou riadiť. Tam odporúčali večer jesť datle a mango, tak to v poslednom čase robím, a spím naozaj lepšie. Myslím, že začalo fungovať všetko dokopy, celkovo sa cítim lepšie. Kto zažil pár prebdených nocí, vie, o čom hovorím. Nespavosť vás totiž naozaj dokáže vyradiť z bežného života,“ hovorí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:50