shutterstock.com
StoryEditor

Opýtali sme sa zubára, či fungujú bieliace zubné pasty. Výsledok vás prekvapí!

08.08.2020, 14:00
Zdravie
Postačí dobrá pasta alebo si po snehobiely chrup treba ísť k zubárovi? Na všetky otázky o bielení zubov vám odpovie stomatológ Ivan Driapsa.

V čom sa líši domáce bielenie od toho, ktoré urobí zubár?

 Pri profesionálnom bielení rozlišujeme tri druhy spôsoby: domáce, ambulantné a kombinované. Domáce bielenie sa robí tak, že pacientovi vezmeme odtlačky zubov a zhotovíme priehľadné nosiče, ktoré pacientovi presne sedia. Do nosičov si pacient aplikuje doma na niekoľko hodín v priebehu dňa alebo spánku bieliaci gél. Optimálna dĺžka bielenia je od 10-14 dní. Výhodou tejto metódy je používanie nízkych koncentrácií bieliaceho činidla, a tým aj menšie riziko citlivosti zubov a predovšetkým vyššia farebná stálosť v porovnaní s inými postupmi. Ďalšou výhodou je, že nosiče pacientovi zostávajú a môžete kedykoľvek zuby dobieliť. Pri ambulantnom bielení aplikujeme bieliace činidlo priamo v stomatologickom kresle, buď sa nechá pôsobiť bieliaci gél alebo sa ešte daný gél aktivuje špeciálnou lampou s vlnovou dĺžkou, ktorá proces urýchľuje. Tento spôsob je vhodný pre pacientov, ktorý nechcú nosiť nosiče. Nie vždy sa však na jednom sedení dosiahne požadovaný efekt, a taktiež dlhodobá stabilita nie je až taká výrazná ako pri domácom alebo kombinovanom bielení.

 Fungujú bieliace zubné pasty?

Ak chceme skutočne zuby vybieliť o niekoľko odtieňov a urobiť zo žltých snehobiele, určite nie zubnými pastami. Tie nám môžu pomôcť skôr k udržaniu výsledku po profesionálnom vybielený alebo pomôžu predísť opätovnému zafarbovaniu zubov.

Ako často môžeme bieliace pasty používať? Sú určené na každodenné použitie?

Môžu sa používať aj každý deň, pokiaľ chce niekto dosiahnuť výraznejší efekt. Všeobecne je však vhodné zubné pasty striedať.

Ktorý spôsob bielenia je teda podľa vás najlepší?

Podľa mňa najúčinnejšia forma bielenia kombinované bielenie, pretože spája v sebe „šetrnosť“ a efektivitu domáceho bielenia a pridáva ešte ambulantná forma na tip top výsledok. Výhodou je podobne ako pri domácom bielení predvídateľný výsledok, minimálna citlivosť zubov a dlhodobý výsledok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:15