unsplash.com
StoryEditor

Rady odborníka. Sú hrčky na tele nebezpečné? Ako sa ich zbavíte?

04.08.2020, 14:00
Zdravie
Radí MUDr. Július Muranský, MPH., klinika jednodňovej chirurgie v Bratislave

Podkožné hrčky – lipómy alebo gangliómy – sa zrazu objavia na najrôznejších častiach nášho tela. Síce väčšinou nebolia, no postupne sa zväčšujú a minimálne esteticky nám prekážajú. Ak niečo také vyrástlo aj vám, vyhľadajte odborníka, ktorý vás zbaví hrčiek za pár minút a vyhnete sa tak možným zdravotným komplikáciám.

Hrče – lipómy – tvorí nahromadený podkožný tuk (tukové hrčky) najčastejšie v oblasti pliec, chrbta, hlavy a končatín. Najčastejšie sú obalené do jedného obalu, ale takisto sa môžu vyskytovať aj vo viacerých ložiskách vedľa seba, prípadne majú podobu rozrastajúcich sa chobotov. Lipómy sú benígne (nezhubné) nádorové ochorenia charakterizované pomnožením tukového tkaniva v podkožnom tuku. Nezasahujú do kože a hlbších štruktúr, časom sa však zväčšujú a rastú. „Najčastejšou príčinou ich vzniku je autozomálne dominantné genetické ochorenie na chromozóme 12q15 (tzv. genetické lipómy) alebo môžu vzniknúť aj pri úraze (tzv. poúrazové lipómy),“ vysvetľuje skúsený chirurg.

V blízkosti kĺbov vznikajú gangliómy
Gangliómy sú prejavom kĺbového ochorenia v zmysle zápalu a premnoženia vnútrokĺbnej hmoty s konzistenciou gélu. Pretlakom sa vytvára výduť (cysta) v najslabšom mieste, vzniká najčastejšie pri preťažení kĺbu alebo vibračných prácach (práca so strojmi, ale napr. aj pri práci s myšou). „Gangliómy predstavujú nezhubné podkožné cysty vyskytujúce sa najčastejšie na zápästí, prstoch, kolene (tzv. Bakerova cysta) a členku, najväčší výskyt je na zápästí. Ide o následok zápalu v kĺbe, keď sa produkuje viac vnútrokĺbnej gelatinóznej hmoty, tá si hľadá cestu úniku, ktorou sa stane oslabené miesto (tzv. predilekčné miesto) – vzniká hrčka a začína rásť ganglióm,“ vysvetľuje, ako vznikajú tieto cysty MUDr. Muranský.

Dokedy to netreba riešiť, aké sú nebezpečenstvá?
„Pacienti vnímajú hrčky ako estetický problém, predovšetkým keď sú umiestnené na viditeľných miestach, hrče na tele sú nepríjemné a niekedy dokonca bolestivé,“ hovorí MUDr. Muranský a vysvetľuje: „Nebezpečenstvo pri lipóme spočíva v tom, že sa môže zvrhnúť na liposarkóm, stáva sa to však len v minimálnom množstve prípadov.“ Častejšie sa lipóm môže poraniť tlakom, resp. úderom, následne sa zapáli a bolí. Bolesť vzniká aj vtedy, keď sa lipóm nachádza v blízkosti nervových zakončení. Odborník však dôrazne varuje pred vytláčaním, pretože by veľmi pravdepodobne vznikol zápal. „Ganglióm nie je nijako výrazne nebezpečný, ale keďže ide o zápal, treba ho preliečiť,“ radí skúsený chirurg MUDr. Muranský.

V žiadnom prípade hrčky nevytláčajte!
Mnohí ľudia sa to snažia „vytlačiť“, nejako to dostať von spod kože. „Vytláčanie sa v žiadnom prípade neodporúča, keďže veľmi pravdepodobne vyvolá zápal,“ varuje MUDr. Muranský. V praxi sa stretáva s tým, že ľudia si lipómy podľa ľudových receptov dávajú obklady z paradajok, vareného zemiaka, tie však lipóm neodstránia. Pri gangliómoch staré mamy radia položiť ruku na tvrdú podložku (napr. stôl), z hornej časti ruky priložiť knihu a následne veľmi silno udrieť na knihu, cieľom je prasknutie gangliómu a jeho následné vstrebanie v podkoží, po viacerých opakovaniach by mal ganglióm odísť. Či to však stojí za to riziko zapálenia, musí si zvážiť každý sám.

Lekár vás zbaví hrčky za pár minút
Lipómy sa odstraňujú chirurgicky jednoduchým narezaním kože, zákrok prebieha v lokálnej anestézii a trvá len pár minút, po odstránení lipómu sa rana zašije a pacient prichádza o niekoľko dní na vybratie stehov, zahojenie trvá približne dva týždne. MUDr. Muranský vysvetľuje: „Je dôležité, aby sa lipómy dôkladne odstránili vcelku, v tom prípade je ich recidíva nepravdepodobná. Občas býva viac lipómov vedľa seba, pri ponechaní niektorého z nich sa ochorenie vracia. Rez sa robí podľa veľkosti lipómu a predstavuje približne tretinu alebo polovicu jeho veľkosti (najčastejšie má jazvička veľkosť 1 až 2 cm).“ Každý lipóm sa po chirurgickom odstránení posiela na histologické vyšetrenie. Alternatívou chirurgického zákroku je laserová liposukcia, zákrok sa robí v lokálnej anestézii, výkon je však zdĺhavejší. Lipóm sa môže odstrániť kedykoľvek.

Chirurgické riešenie gangliómov
Liečba gangliómov je možná dvoma spôsobmi – konzervatívnou liečbou alebo chirurgickým zákrokom.
Konzervatívna liečba kĺbu spočíva v znížení zápalových faktorov (napr. podávaním kortikoidov alebo nesteroidných antiflovistík ako liekov). MUDr. Muranský odporúča chirurgické riešenie, čo znamená otvorenie gangliómu a následné vytvorenie komunikácie medzi kĺbom a podkožím (tzv. drenážna cesta), zabezpečí sa tak odtekanie obsahu gangliómu voľne do podkožia, kde dôjde k vstrebaniu gelatinóznej hmoty. „Zákrok sa robí v lokálnom znecitlivení a trvá približne päť minút. Pri gangliómoch je vyššia pravdepodobnosť recidívy, ak sa ganglióm obnoví, robí sa opäť chirurgický zákrok. Po zákroku je, samozrejme, nutné telesné šetrenie postihnutého kĺbu,“ hovorí lekár.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. apríl 2024 00:39