StoryEditor

Máte alebo sa vám blížia vaše dni? Porazte ich správnou stravou

24.07.2020, 14:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Poznáte to. Rozčúli vás aj tá najmenšia hlúposť, nad ktorou by ste inokedy len mávli rukou. Rozplače vás aj tá najnevinnejšia reklama na čokoládu. S predmenštruačným syndrómom sa bojovať dá, aj keď presnú príčinu hormonálnej búrky nepoznáme.

Predmenštruačný syndróm (PMS) sa objavuje asi dva týždne pred menštruáciou, keď sa v tele začína zhromažďovať estrogén a progesterón. Tieto ženské hormóny, ktoré regulujú menštruačný cyklus a ovplyvňujú centrálnu nervovú sústavu, obyčajne spolupracujú. Problémy vznikajú, keď nie sú v rovnováhe.
Keď získa v tele prevahu hladina estrogénu, prichádza na rad obdobie úzkosti a podráždenosti. Ak preváži progesterón, ocitneme sa v období únavy a depresie. K tomu sa pridáva nafúknuté brucho, priberanie, bolesti hlavy a chrbta, zvýšená citlivosť pŕs, akné či alergia. Pripočítať treba aj chuť na nezdravé sladké a slané snacky, bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, nespavosť, zhoršenú koncentráciu a náhle zmeny nálad. Prinášame vám prehľad, aká strava vám v tomto období pomôže.

Oriešky, semiačka a arašidové maslo stabilizujú krvný cukor
Aj vy v tomto období skončíte pri oblizovaní lyžičky od známeho lieskovoorieškového krému? Teraz si môžete rovnaký pocit dopriať bez výčitiek. Kým kupovaný krém je v podstate len palmový olej a cukor, arašidové maslo neobsahuje takmer žiaden cukor a je plné zdravých tukov, ktoré vás zasýtia, znížia krvný cukor a potlačia chute na sladkosti. Navyše, jedna hrsť orechov denne vám zabezpečí dostatok zdravých tukov pre správne fungovanie metabolizmu a hormónov.

Špenát, strukoviny a cícer zvýšia hladinu železa
Železo je pre ľudský organizmus dôležitá minerálna látka. Ženy si príznaky jeho nedostatku odskáču najviac. Organizmu chýba najmä počas menštruácie, v tehotenstve i po pôrode. Nedostatok železa sa prejavuje silným a bolestivým menštruačným krvácaním. Stratíme totiž príliš veľa krvi, z čoho sa nám nahradí len polovica, a o mesiac sa to všetko zopakuje. Ideálne je v tomto období zaradiť husté strukovinovo-zeleninové polievky.

Maliny a čučoriedky zmierňujú symptómy nízkej hladiny estrogénu
Estrogény s nami mávajú po celý život. Predmenštruačný syndróm, popôrodná depresia, neskôr menopauza... Značný pokles hladiny tohto najdôležitejšieho ženského hormónu spôsobuje aj tie nevysvetliteľné šialené zmeny nálad. Klesajúca hladina sa však dá kompenzovať zaradením ovocia s rastlinnými estrogénmi. Jednoducho si prihoďte do svojho obľúbeného jogurtu, raňajkovej kaše či smoothie hrsť malín a čučoriedok navyše.

Horká čokoláda na náladu
Zlúčeniny v čokoláde a kakau pomáhajú vyvažovať hladinu serotonínu, čo prispieva k pocitu šťastia, spokojnosti, pomáha pri znižovaní nervozity a zaháňaní stresu. Po konzumácii čokolády sa hladina stresového hormónu kortizolu znižuje a metabolické účinky stresu sú zmiernené. Tabuľka kvalitnej horkej čokolády (80 % a viac) by mala byť vašou povinnou sladkou odmenou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:50