shutterstock.com
StoryEditor

Týchto osem potravín pomôže vašej pokožke prežiť leto v zdraví a kráse

22.07.2020, 18:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Leto, ktoré väčšinou milujeme, dá našej pokožke poriadne zabrať. Aby slnečné mesiace ublížili pleti čo najmenej, treba ju pripraviť. Ako?

Betakarotén
Už teraz si naplánujte betakaroténové hody. Vyplatí sa. Betakarotén alias provitamín A chráni pokožku pred spálením, redukuje škodlivý vplyv voľných radikálov, ktoré sa v pokožke tvoria aj dôsledkom UV žiarenia. Navyše spomaľuje starnutie buniek. Hoci betakarotén toho zvládne naozaj veľa, v lete nezabúdajte ani na krém s ochranným faktorom. Stále je povinný.
Aby ste do tela dostali slušnú dávku betakaroténu, ihneď si do jedálnička zaraďte ovocie a zeleninu červenej, oranžovej a žltej farby. Mrkvu, oranžové tekvice, farebnú papriku a sladké zemiaky. Z ovocia sú na tom najlepšie marhule, mango, papája, broskyne, nektarinky a ružový grapefruit. Bohatá naň je aj tmavozelená listová zelenina, predovšetkým špenát, kel, brokolica a listové šaláty. Betakarotén nájdete tiež v žeruche či tymiane. Odporúčaná denná dávka betakaroténu sú dva až štyri miligramy. Získate ju z päťdesiatich až sto gramov hlávkového šalátu, päťdesiatich gramov mrkvy alebo z približne dvesto gramov marhúľ.

​Ak rozmýšľate, ako s vymenovanými pochúťkami naložiť, vedzte, že niektoré spôsoby prípravy jedál zlepšujú využiteľnosť prírodného betakaroténu. Napríklad, keď mrkvu alebo kel krátko sparíte, provitamín A sa ľahšie vstrebáva. Je dôležité vedieť aj to, že betakarotén telo dobre využije vtedy, keď ho skombinujete s tukmi. Preto si čerstvé šaláty vždy pokvapkajte olejom. Chcete si urobiť zásoby marhúľ na zimu? Nebojte sa mrazenia, betakaroténu neublíži. Ovocie a zeleninu však príliš dlho nevarte a nepečte, klesá jeho množstvo i účinnosť. Jeho dávky znižuje aj konzervovanie.
Pozor!
Nechce sa vám upravovať jedálny lístok a myslíte si, že pokožke pomôžete, ak si pred letom nasadíte syntetický betakarotén? Nie je to ideálne riešenie. Telo vie lepšie spracovať prírodný betakarotén. A umelému sa určite vyhnite, ak fajčíte. Zistilo sa, že táto kombinácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc. Prírodného betakaroténu sa však báť nemusíte.

Červený melón
Je skvelou voľbou pre pokožku. Obdaruje vás protirakovinovým lykopénom, betakaroténom a vitamínom C. Sú to všetko ničitelia nebezpečných voľných radikálov. Lykopén, ktorý nájdete aj v paradajkách, zasa ochráni pleť pred škodlivým slnečným žiarením. V letných mesiacoch si melón doprajte tak často, ako sa dá. Už aj preto, že ide o chutný a lacný kozmetický prostriedok. Šťavu pridajte i do pleťových masiek alebo si na tvár jednoducho poukladajte melónové kúsky. Nechajte pôsobiť pätnásť minút, potom si tvár umyte vlažnou vodou. Pokožka bude hydratovaná a vyživená.
Ak si túto chrumkavú sladkú maškrtu doprajete naozaj často, postaráte sa o to, aby sa vám vyhol srdcový infarkt, mozgová mŕtvica či rakovina. Melón navyše pomáha pri problémoch s obličkami, pri zápche, vysokom krvnom tlaku a zníži aj vyššiu hladinu zlého cholesterolu. Následkom jeho konzumácie je však častá návšteva toalety, preto si ho dožičte aj vtedy, keď máte problémy so zadržiavaním vody. Zbavíte sa jej, najmä v období tehotenstva alebo tesne pred menštruáciou.

​Červený melón sa vynikajúco hodí do zeleninových šalátov, k mäsu, šunke či syru. Ak máte radi zmenu, červený melón občas vymeňte za žltý. Podaruje vám množstvo cenných látok, predovšetkým vodu, bielkoviny, cukry, vlákninu, tiež železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, ale aj vitamíny C, E, betakarotén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú. Žltý melón vám navyše posilní imunitu, zníži krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu, udrží srdce a cievy v dobrej kondícii. Jeho zásluhou môžete mať aj krajšiu a vypnutejšiu pleť.

Kakao
Je známe, že kvalitné kakao alebo čokoláda sú nielen chutné, ale aj nesmierne prospešné. Obdarujú vás slušnou dávkou antioxidantov, konkrétne flavonoidov, ktoré prospievajú nielen imunite, kardiovaskulárnemu systému, ale aj pokožke. Kakao je tiež veľmi dobrým zdrojom riboflavínu, vápnika a zinku. Nájdete v ňom i železo, horčík, fosfor, meď, draslík či mangán. Po väčšine týchto látok pokožka priam baží. Takže dámy, ak chcete vyzerať dobre a zachovať si pleť dlho hladkú, vrhnite sa na čokoládu alebo popíjajte kakao. V primeranom množstve a nie hocaké! Vyberajte si kvalitné kakao, ktoré zapracujte do mandľového či ryžového mlieka. Môžete ho doplniť aj hrsťou kešu orieškov, ktoré treba pomlieť a primiešať do nápoja. Venujú vám vitamíny skupiny B, céčko, éčko, tiež železo a kopec ďalších dobrôt, ktoré miluje pleť, vlasy aj nechty. Ak vám kakao príliš nevonia, konzumujte čokoládu. Kvalitnú, horkú, ktorá obsahuje aspoň sedemdesiat percent kakaa. Čím je totiž v čokoláde vyšší obsah kakaa, tým je v nej viac flavonoidov.

Oriešky a semienka
Pleť si pýta aj chia či ľanové semienka. Tiež slnečnicové a tekvicové. Sú nabité vitamínom E, selénom, zinkom a horčíkom. Za ich dennú konzumáciu pred letom sa vám telo odmení vyživenou a hydratovanou pleťou, tiež menej výraznými vráskami. Chia semienka si pridávajte do ovocných smoothie, ľanovými obohaťte jogurt. Slnečnicové a tekvicové semienka si prisypte do zeleninových šalátov. Pokožka privíta aj mandle, zásobia vás vitamínom E, ktorý spomaľuje starnutie. Ich konzumáciou do tela dostanete aj vápnik, dôležitý pre vývoj kostí a pevnú zubnú sklovinu, tiež fosfor, horčík, meď i draslík. Kombinácia týchto minerálov prospieva pokožke, vlasom i nechtom. Páli vás často záha? Aj v tomto prípade pomôže, ak schrumkáte pár mandlí.

Vajíčka
Sú obrovskou vitamínovou bombou. Vitamíny E a A, tiež béčka ako B1, B2, B6, B12, a kyselinu pantoténovú – to všetko v nich nájdete a práve túto kombináciu vrásky neznášajú. Ak vajíčka príliš „nemusíte“, týchto vitamínových bojovníkov proti starnutiu pleti môžete získať aj inak. V prípade, že pleti chýba vitamín A, čo spoznáte podľa akné či šupiniek, jedzte pečeň a mlieko, ale aj mrkvu, paradajky, špenát, zelenú papriku či marhule. Vitamín E vám darujú orechy, špenát, rastlinné oleje, mlieko a pšeničné klíčky. Vitamín B12 zasa získate z kvalitného hovädzieho steaku a vitamín B6 z banánov a pšeničných klíčkov. Pleť túži i po brokolici, šaláte, ružičkovom keli či špenáte. Venujú vám kyselinu listovú, ktorá pleť rozžiari a zbaví bledosti.

Ryby
Častá konzumácia mastných rýb je vynikajúcou prevenciou vrások. Do tejto skupiny patria losos, makrela, tuniak, pstruh či sardinky. Poskytnú vám dostatočné množstvo vitamínu D, ktorý prospieva imunite, srdcu, kostiam črevám i mozgu. Tieto ryby sú bohaté aj na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa chvália protizápalovým efektom, bránia tvorbe zrazenín v cievach a pomáhajú pri liečbe autoimunitných ochorení. Zmierňujú priebeh reumatoidnej artritídy, Crohnovej choroby a znižujú vysoký krvný tlak. Konzumácia týchto rýb je prevenciou rôznych zápalov v koži, ktoré urýchľujú poškodzovanie kolagénu v pleti. A výsledok? Menej pružná pleť a viac vrások.

Morčacie mäso
Je tiež zdrojom bielkovín, ktoré sa podieľajú na obnove kolagénu v koži. V kombinácii s elastínom sa postará o pevnosť, pružnosť a hydratáciu pokožky. Za to všetko môže bielkovina karnozín, ktorá dohliada na to, aby štruktúra kolagénu bola hustejšia a elastickejšia. Morčacie kúsky vám navyše darujú zinok, minerál, ktorý tiež podporuje tvorbu kolagénu.

Zelený čaj
Na jar a pred letom popíjajte hlavne zelený čaj. Vzpruží a osvieži vás, zásobí antioxidantmi. Pomáha pri chudnutí, chráni pred rakovinou a posilní imunitu. Čo je ešte lepšie, spomaľuje starnutie a tvorbu vrások. Dbajte však na správnu prípravu. Ideálne je použiť kvalitnejšie druhy. Pri zalievaní nepoužívajte vriacu vodu, nechajte ju vychladnúť na osemdesiat stupňov. Potom nechajte čaj lúhovať tri až päť minút. Pite ho maximálne dvakrát denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 11:55