Unsplash
StoryEditor

Infekcie i bolestivý chrbát. Čo všetko vám môže spôsobiť spodná bielizeň?

17.07.2020, 12:00
Zdravie
Chcete byť čo najzvodnejšia, tak oblečiete tangá a vystuženú podprsenku, lenže možno vôbec netušíte, akú daň si sexi bielizeň môže vybrať na vašom zdraví. Viete, čo všetko vám nevhodne vybraná spodná bielizeň môže spôsobiť?

Keď vidíte na fotkách modelky oblečené do miniatúrnych nohavičiek a podprsenkou zväčšujúcou vnady o niekoľko čísel, možno vám pripadajú sexi a ste v pokušení zaobstarať si podobnú výbavu. Lenže zvodná bielizeň vám nemusí prihrať len vzrušujúci večer, ale aj veľmi nepríjemné zdravotné komplikácie, ako píše idnes.cz. Viete, na ktoré kúsky by ste si mali dať pozor a vyradiť ich zo svojho intímneho šatníka?

Problematické tangá

V tangách síce možno vyzerajú vaše krivky mimoriadne pôsobivo, ale keby do toho mohlo hovoriť vaše telo, rozhodne by si ich samo nekúpilo. Podľa odborníkov totiž nosenie tango nohavičiek výrazne zvyšuje pravdepodobnosť, že vás postihne vaginálna infekcia, alebo infekcie močových ciest.

A to hneď z niekoľkých dôvodov. Jednak sa vo väčšine prípadov tangá vyrábajú z umelých materiálov, ktoré nie sú tak priedušné ako napríklad bavlna, čo poskytuje baktériám ideálne prostredie pre množenie. Navyše majú tanga pri chôdzi (respektíve akomkoľvek pohybe) tendenciu k treniu, čím spôsobujú na citlivej pokožke v oblasti genitálií mikroskopické trhlinky, ktoré sú vstupnou bránou pre mikróby.

Navyše úzky prúžok tango nohavičiek funguje ako akýsi most, po ktorom môžu baktérie z vášho konečníka (napríklad E.coli) pohodlne doputovať do vašej vagíny alebo močovej trubice. Pomáha im k tomu práve už spomínané trenie a jemný posun šnúrkových nohavičiek napríklad pri športovaní. Výsledkom potom môže byť napríklad bakteriálny zápal vagíny.

Podľa odborníkov by ste, s ohľadom na svoje zdravie, mala kupovať vždy bavlnenú spodnú bielizeň a pokiaľ možno nohavičky klasického tvaru. Priedušné materiály totiž odvádzajú vlhkosť od pokožky a baktérie tak nemajú vhodné podmienky na množenie. A lekári upozorňujú, že situáciu nezachráni ani bavlnený prúžok, ktorý sa všíva do spodnej časti nohavičiek z umelých materiálov. Aj keď je bavlna priedušná, syntetický materiál, na ktorom je bavlnený obdĺžnik/prúžok prišitý, priedušný nie je a práve preto vzniká vlhké prostredie, v ktorom sa mimoriadne darí baktériám.

"Tangá na bežné nosenie príliš neodporúčam. Rozumiem ich funkcii pri intímnom večeri, ale ich každodenné nosenie môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy," hovorí gynekológ Martin Dvořák.

"Aj keď je to samozrejme individuálne. Niektoré ženy ich môžu nosiť pravidelne bez výraznejších problémov, zatiaľ čo u iných sa zdravotné nepríjemnosti objavia takmer okamžite. "

Sexi aj v noci?

Nechávate sa inšpirovať romantickými filmami a chodíte do postele vo zvodnom negližé, aby ste bola pre svoju drahú polovičku čo najpríťažlivejšia? Alebo volíte na spanie spodnú bielizeň s ohľadom na vysoké letné teploty? Pokiaľ ale idete spať v tesných nohavičkách, koledujete si o ďalšie zdravotné nepríjemnosti.

Podľa štúdie z tohto roku spánok v spodnej bielizni ohrozuje nielen zdravie žien, ale nebezpečný je aj pre mužov. U žien ide opäť o vlhké a teplé prostredie, ktoré praje množeniu baktérií - a teda zvýšenému riziku bakteriálnych zápalov, plesňových či kožných ochorení.

U mužov je potom, podľa odborníkov, spaním v spodnej bielizni ohrozená ich plodnosť. Pravidelný spánok v trenkách alebo slipoch zvyšuje teplotu mužských genitálií a tým nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu spermií.

Nepadnúcou podprsenkou k bolestiam hlavy

Potenciálne ohrozenie pre vaše zdravie však nepredstavujú len nevhodne vybrané nohavičky, ale problémy vám môže spôsobovať aj podprsenka. Podľa odhadu odborníkov nosí zlú veľkosť podprsenky sedemdesiat až osemdesiat percent žien. Pritom nepadnúca podprsenka so sebou nenesie len neestetický dojem, ale môže byť príčinou bolestí ramien, chrbta i šije. Okrem toho môže spôsobiť aj tráviace problémy, bolesti hlavy alebo kožné vyrážky.

Lekári upozorňujú na to, že zle vybraná podprsenka nielenže neposkytuje potrebnú oporu prsiam, čo vedie v konečnom dôsledku k ich rýchlejšiemu a väčšiemu poklesu, ale komplikáciami môžu byť aj pritiahnuté nervy predovšetkým v krčnej oblasti. Tie sú spôsobené predovšetkým škrtiacimi ramienkami od podprsenky. Obmedzenie prítoku krvi potom môže vyústiť do dlhodobej bolesti hlavy.

Častou komplikáciou nepadnúcej podprsenky je aj bolesť v strednej časti chrbta, pretože podľa prieskumov si väčšina žien kupuje podprsenku príliš tesnú po obvode. Navyše trvalý tlak na bránicu, ktorý príliš tesná podprsenka vyvíja, môže byť príčinou problémov s trávením či syndrómu dráždivého čreva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:52