unsplash.com
StoryEditor

Pozrite sa, ktoré ovocie a zelenina je najčastejšie kontaminované

15.07.2020, 16:00
Zdravie
Autor:
HN
Americké Centrum pre vedu vo verejnom záujme (CSPI) zostavilo poradie potravín, ktoré sú najčastejšie kontaminované baktériami a toxínmi. Rebríček vznikol na základe údajov amerického Centra pre kontrolu chorôb, ktoré monitoruje infekcie tráviaceho ústrojenstva spôsobené potravinami.

1. Listová zelenina
Problémom špenátu, šalátu či kapusty je, že sa jedia často surové a rastú v zemi. Napríklad v roku 2006 špenát s baktériami E. coli O157: H7 spôsobil niekoľko úmrtí v USA. Ďalší patogén, ktorý sa často objavuje v listovej zelenine a ovocí, je norovírus.

2. Zemiaky
Väčšina ochorení súvisela s prípravou zemiakového šalátu, ktorý obsahuje veľa prísad a tiež široké spektrum patogénov. Rýchlo tak môže dôjsť k nakazeniu salmonelou. Okrem toho sa na veľkom výskyte ochorení podieľali baktérie Shigella (spôsobuje bacilárnu úplavicu) a Listeria monocytogenes. V Európe a USA spôsobujú listérie najviac úmrtí zo všetkých známych potravinových patogénov. Viac ako 40 percent ohnísk nákazy bolo v reštauráciách a lahôdkarstvách.

3. Bobuľové ovocie
Jahody, maliny či černice môžu v USA za 3 300 ochorení od roku 1990. Maliny dovezené do USA z Guatemaly a Čile obsahovali infekčný parazit Cyclospora cayetanensis, ktorý prežíva v ľudských výkaloch, a infekcia sa objavuje kvôli konzumácii neumytých potravín či kontaminovanej vody.

4. Rajčiny
V rokoch 2005 a 2006 kvôli rajčinám, ktoré boli kontaminované salmonelou, ochoreli stovky ľudí po celých Spojených štátoch. Za viac ako polovicu ohlásených prípadov mohla nákaza salmonelou, ktorá sa môže dostať do rastlín cez korene alebo praskliny na povrchu. Len čo je rajčina napadnutá, musí sa zlikvidovať alebo uvariť. V Česku bola pred tromi rokmi pri jednej šarži cherry rajčín pôvodom z Maroka zistená prítomnosť baktérie E.coli. Lekári varovali, že tepelné spracovanie môže síce zničiť vegetatívne formy baktérií, nemá však vplyv na spóry.

5. Klíčky
Klíčky semien sa stali veľmi žiadanou položkou v obchodoch s potravinami, šalátových baroch a ázijských reštauráciách (aj kvôli obsahu mnohých prospešných látok). Klíčeniu semien a zŕn sa najlepšie darí v teplom a vlhkom prostredí. Bohužiaľ, baktériám E. coli a Salmonella sa darí v rovnakom prostredí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:55