shutterstock
StoryEditor

Potraviny, ktoré rozpustia brušný tuk. Vytvarujte si pomocou nich dokonalý pás!

08.07.2020, 12:00
Zdravie
Hlavným cieľom chudnutia bývajú väčšinou brušné partie a oblasť pása. Ak niekto priberie, prejaví sa to na náraste tukových zásob práve na bruchu, ale i nohách. Ako dosiahnuť vytvarované a ploché brucho?

Najlepším spôsobom je zlepšenie stravovacích návykov a dostatok pohybu. Platí zásada, že ak chcete odstrániť brušný tuk, musíte spáliť viac kalórií, než ich prijať. Pravidelné cvičenie vám v tom pomôže, no netreba zabúdať hlavne na správnu stravu. Zaraďte do jedálnička nasledujúce potraviny a už o niekoľko týždňov budete môcť odhaľovať svoj pás ochudobnený o ovísajúce tukové vankúšiky.

Kľúčovými ingredienciami, ktoré vám pomôžu v chudnutí, sú MUFA, t.j. mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa považujú za dobré tuky, ako píše prevention.com. Ak ich skombinujete so zdravým stravovaním a dostatočným pohybom, onedlho zapnete staré nohavice, ktoré ležia na dne vašej skrine.

Potraviny, ktoré obsahujú MUFA:

Mandle


Mononenasýtené mastné kyseliny a vitamín E v mandliach pracujú na znížení hladiny cholesterolu. Sú tiež výborným zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny. Zasýtia vás a zaženú tak hlad.

TIP: Pridajte dve lyžice mandlí do nízkotučného nesladeného jogurtu, posypte čučoriedkami a máte výdatné raňajky, ktoré vás nakopnú do nového dňa.

Avokádo


Ide o veľký zdroj zdraviu prospešných mononenasýtených mastných kyselín. Výnimočný je však obsahom látky  beta-sitosterol, ktorá je účinnou zbraňou proti vysokému cholesterolu.

TIP: Zmiešajte šálku pokrájaného avokáda s limetkovou šťavou, soľou a korením a podávajte so surovou zeleninou. Taktiež si pochutnáte na plátkoch avokáda s celozrnným krajcom chleba a korením.

Tmavá čokoláda


Čokoláda alebo konkrétnejšie kakaový prášok vyrobený z odtučnených kakaových bôbov, obsahuje zlúčeniny, ktoré majú potenciál pre ochranu pred ochorením srdca, mŕtvicou, rakovinou a diabetes. Dôležitý je však výber tejto sladkej pochúťky. Siahnite po čokoláde s minimálne 70-percentným podielom kakaa.

TIP: Rozpustite šálku tmavej čokolády a polejte ňou čerstvé jahody.

Ľanový olej


Ľanový olej sa považuje za najlepší rastlinný zdroj omega-3 mastných kyselín. Pomáha znížiť systémový zápal v tele, ktorý podľa výskumníkov môže viesť k srdcovému ochoreniu, rakovine a Alzheimerovej chorobe.

TIP: Pridajte jednu polievkovú lyžicu ľanového oleja do smoothie a vychutnajte si zdravý olovrant.

Makadamové orechy


Pridaním orechov a semien do svojho jedálnička významne prospejete svojmu srdcu. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá napomáha k lepšiemu tráveniu.

TIP: Makadamové orechy môžete pridať do ovocného či zeleninového šalátu, rizota, jogurtu, kaše, koktailu, k mäsu alebo ku zemiakom.

Arašidové maslo


Porcia arašidového masla obsahuje antioxidanty, vitamín E, horčík, ktorý buduje kosti, draslík na svaly a vitamín B6 na posilnenie imunity.

TIP: Skúste trochu zaexperimentovať. Rozpolte zelerovú stonku a natrite ju jednou lyžičkou arašidového masla a pokrájajte za hrsť jahôd, ktoré dáte navrch.

Olivový olej


Olivový olej patrí medzi najzdravšie potraviny, pretože obsahuje prevažne MUFA, čím znižuje "zlý" LDL cholesterol bez toho, aby ovplyvnil "dobrý" HDL cholesterol. Vyberajte si extra panenský, ten má v sebe viac antioxidantov.

TIP: Pokvapkajte celozrnný chlieb olivovým olejom. Dobrú chuť.

Pistácie


Pistácie v sebe ukrývajú luteín a zeaxantín, dva karotenoidy, ktoré pomáhajú chrániť proti vekom podmienenej makulárnej degenerácii.

TIP: Zmiešajte dve lyžice opekaných pistácií s polovicou šálky s čiastočne odstredeným syrom (ricotta), ďalej s dvoma lyžičkami medu a dvoma lyžicami polosladkých čokoládových lupienok na sladké občerstvenie.

Slnečnicové semienka


Tieto semienka sú plné vitamínov B, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri ochrane proti zápalovým procesom v tele a nájdete v nich aj vitamín E.

TIP: Posypte dvoma lyžicami pražených slnečnicových semienok zeleninový šalát.

Vlašské orechy


Rovnako ako morské plody a ľanové semienka, vlašské orechy obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú chrániť srdce, ale i mozog.

TIP: Spravte si chutný olovrant. Zmiešajte pol šálky kúskov ananásu s pol šálkou cottage syru a posypte dvoma lyžicami vlašských orechov. Táto porcia má len 325 kalórií, takže si na nej môžete pochutnať bez výčitiek svedomia. Alebo môžete pridať dve lyžice pražených vlašských orechov do svojho obľúbeného šalátu. 

Nezabudnite však na cvičenie:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:36