shutterstock.com
StoryEditor

Toto je sedem znakov, ktoré odhalia zlyhávanie obličiek

24.06.2020, 15:00
Zdravie
Obličky sú dôležitým orgánom. Plnia množstvo dôležitých funkcií a pri ich zlyhávaní hrozí telu kolaps.

Hlavnou funkciou obličiek v organizme je očistenie krvi od odpadových látok, ktoré sa v nej hromadia (draslík, močovina atď.). Tieto látky vylučujeme spolu s prebytočnou vodou v podobe moču, a obličky tak regulujú aj množstvo vody v tele.
„Obličky sú pre telo rovnako dôležité ako srdce a pľúca,“ hovorí nefrologička MUDr. Monika Alaxinová, hlavná nefrologička siete dialyzačných stredísk a nefrologických ambulancií BBraun Avitum.
Chronické ochorenia obličiek v počiatočnom štádiu často nemávajú žiadne príznaky a nespôsobujú žiadne problémy. Človek môže stratiť až 90 % funkcie obličiek bez toho, aby spozoroval akékoľvek ťažkosti. Je preto veľmi dôležité rozpoznať príznaky poškodenia obličiek. „Čím skôr sa choroba obličiek diagnostikuje, tým jednoduchšia je liečba, a tým nižšie je riziko výskytu pridružených ochorení,“ dodáva nefrologička.

Najdôležitejšie funkcie obličiek:
• čistia krv od odpadových látok
• produkujú hormóny, ktoré regulujú krvný tlak a vytvárajú červené krvinky
• regulujú koncentráciu elektrolytov a obsah vody v tele

Medzi príznaky zlyhávania obličiek patria:

1. Opuchy
Ak obličky nefungujú správne, zvyšuje sa hladina bielkovín v moči. To môže viesť k opuchom členkov na nohách, ale aj rúk či tváre.

2. Únava
Ak dôjde k poškodeniu obličiek, počet červených krviniek sa zníži, čo má vplyv na dodávky kyslíka v tele. To vedie k málokrvnosti – anémii a k poklesu výkonnosti. Tak isto aj hromadenie škodlivých látok v organizme vedie k únave.

3. Problémy s močením
Časté nočné močenie – 3- a viackrát – môže signalizovať problémy s močením. Rovnako tak je varovným signálom aj výrazne nižšia frekvencia močenia počas dňa.

4. Tmavý moč
Zbystrite pozornosť, ak je váš moč tmavý, zakalený alebo spenený. Znamená to prítomnosť bielkovín, ktoré tam nemajú čo robiť. Bielkoviny v moči sú známkou toho, že obličky nepracujú tak, ako by mali. Krv v moči a bolesť by vás už mala vystrašiť celkom oprávnene.

5. Svrbenie kože
Nedostatočná činnosť obličiek spôsobuje aj zlú reguláciu hladiny sodíka, draslíka, vápnika aj fosforu v krvi. Práve zvýšená hladina fosforu je často spojená so svrbivou pokožkou, pri ktorej je pokožka suchá a podráždená.

6. Páchnuci dych
Nepríjemná kovová pachuť v ústach predpovedá zvýšený obsah toxínov v tele, ktoré choré obličky nedokázali prefiltrovať. Hromadí sa aj hladina močoviny, čo je príčinou páchnuceho (čpavkového) dychu.

7. Nesústredenosť a závraty
Poškodenie obličiek súvisí s nedostatkom kyslíka v mozgu, čo znižuje koncentráciu. Tiež sa môžu objaviť závraty a problémy s pamäťou.

Ako znížiť riziko ochorenia obličiek
Existuje niekoľko zlatých pravidiel na udržiavanie dobrého stavu obličiek. Patrí medzi ne monitoring krvného tlaku, tiež treba mať pod kontrolou diabetes mellitus, treba sa udržiavať v aktívnej forme, pomáha pohyb, šport a racionálna strava.
Nežiaduce je fajčenie, ak človek užíva lieky, treba dodržiavať liečbu a užívať lieky správne a racionálne. Odborníci radia: nechajte si vyšetriť obličky, pokiaľ máte jeden alebo viac vysoko rizikových faktorov, napríklad cukrovku, hypertenziu, obezitu alebo výskyt ochorení obličiek v rodine.

Čo treba robiť?
• kontrolujte si pravidelne hladinu cukru v krvi
• sledujte si krvný tlak
• udržujte sa v dobrej kondícii a majte dostatok pohybu
• jedzte zdravo
• udržujte si správnu telesnú hmotnosť
• dbajte na správny príjem tekutín
• nefajčite
• neužívajte pravidelne voľne predajné lieky

Čo ak obličky zlyhajú...
„Ak dôjde k dočasnému alebo trvalému zlyhaniu ich činnosti, je doslova životne nevyhnutné funkciu obličiek čo najrýchlejšie nahradiť. Dnes na tento účel slúži predovšetkým hemodialýza alebo brušná – peritoneálna dialýza. Ďalším variantom náhrady funkcie obličiek, ktorá však nie je vhodná pre každého pacienta, je transplantácia,“ dodáva nefrologička Alaxinová.
Ochorenie obličiek významne zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, akým je infarkt srdca alebo mozgová mŕtvica. Ochorenie nemusí pacient sám spozorovať. „Preto je dôležitá prevencia. Včasné odhalenie ochorenia môže obličky vyliečiť alebo priebeh choroby zmierniť,“ prízvukuje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:55