Pixabay
StoryEditor

Tieto malé liečivé bobuľky majú veľký význam pre zdravie človeka

22.06.2020, 19:30
Zdravie
Počas sezóny sa nimi pokojne kŕmte od rána do večera. Neuškodíte si, iba pre seba a svoje telo urobíte dobre.

Maliny
Jedna šálka týchto prekrásne voňavých plodov obsahuje horčík, draslík, fosfor, vitamín C a vitamín K, ktorý je mimoriadne dôležitý najmä pre kosti. V tejto šálke malín, ktorá má iba 64 kalórií, je ukryté množstvo vlákniny. A dokonca sa radí medzi ovocie s najvyšším obsahom vlákniny na svete! Obsah kyseliny elagovej v malinách je porovnateľný s tým v čerešniach. A ten sa stal predmetom výskumov lekárov a vedcov, ktorí zistili, že v laboratórnych podmienkach dokázal potlačiť rast nádorov. Zničiť choré bunky dokázali bez „škôd“ na zdravých. A to je pri liečbe tejto choroby skutočne úžasný pokrok! Malinová šťava a malinové čaje sú už dlhé roky obľúbené pri detoxikácii, horúčke, hnačke i zápche, pri problémoch s trávením, ochoreniach ženských pohlavných orgánov či dokonca ako pomoc pri pôrode, ktorého priebeh môžu uľahčiť.

Černice
Ak ich jete, dávate do seba vitamíny C, E, K, kyselinu listovú, mangán a vlákninu. Obsahujú tiež antokyány – významné antioxidanty. Práve vymenovaný balíček robí z černíc skvelých pomocníkov v boji so zvýšeným cholesterolom v krvi, s artritídou a poruchami pamäti. Najviac vyťažíte z čerstvých alebo mrazených černíc, ktoré nie sú tepelne spracované. Môžu dokonca ochrániť vaše oči pred ultrafialovým žiarením. Dokážu to vysokým obsahom luteínu. Volajú ich ovocím mladosti. Je to vďaka tomu, že podporujú bunkovú výmenu, ktorá zaručí sviežu, jasnú a zdravo vyzerajúcu pleť.

Čučoriedky
Majú minimum kalórií, veľa vitamínu C, ďalej vitamín K, mangán či vlákninu. Dlhé roky sa považovali čučoriedky za plody s najvyšším obsahom antioxidantov na svete. Dnes ich síce niekoľko „superpotravín“ predbehlo, no stále patria medzi najobľúbenejšie. V čučoriedkach sa nachádzajú aj kyseliny, o ktorých bolo preukázané, že dokážu chrániť mozog, spomaľujú starnutie či omladzujú pleť.

Ríbezle
V osviežujúcich ríbezliach, poskrývaných medzi veľkými listami kríkov v babkinej záhradke, nájdete tajomstvo zdravého trávenia. Šálka ríbezlí obsahuje vlákninu a vitamíny, ktoré vytvárajú kombináciu vynikajúcu pre pocit nasýtenia a zároveň nezaťažia tráviaci trakt. A môže to byť ešte lepšie! Zdravé trávenie, spokojné bruško a krásna postava so 63 kalóriami v jednej šálke.

Brusnice
Obsahujú skutočnú „vitamínovú smršť“ v podobe vitamínov C, K, A, E, kyselín, antioxidantov, minerálov či vlákniny, sú mimoriadne cenené pre niečo iné. Azda ani nepoznáme človeka, ktorému by pri problémoch so zápalmi, s bolesťami či inými ťažkosťami s močovým ústrojenstvom, nenapadli ako úplne prvá pomoc brusnice. Táto pocta, ktorej sa takto brusniciam dostalo, je jednoznačne zaslúžená, preukázaná výsledkami a podložená štúdiami. Ak by sme mali pokračovať v prehliadke účinkov brusníc v rôznych podobách, spomenuli by sme úľavu pri nechutenstve, únave, hnačke, zotavovaní pri chrípke či zubnom kaze.

Egreše
V 100 g obsahujú iba 48 kalórií, 0,2 g tukov, 11,8 g sacharidov, 3,6 g vlákniny – na jednodňovú prečisťujúcu diétu sú teda priam stvorené. Ďalej v nich nájdete vitamín A, vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C, E, omega-6 a omega-3 kyseliny. Z minerálnych látok má v egrešoch zastúpenie kremík, draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, selén, železo, meď, zinok a mangán. Egreše spevňujú cievny systém, podporujú trávenie, posilňujú imunitný systém, chránia zdravie očí, bojujú proti starnutiu, chránia mozog, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravý krvný tlak, pomáhajú lepšie spať, udržujú zdravé vlasy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:46