pixabay.com
StoryEditor

Toto sú najlepší domáci pomocníci pri liečení zarasteného nechta

19.06.2020, 17:00
Zdravie
„Urobte všetko pre to, aby ste sa tejto ‚diagnóze‘ vyhli, pretože ani náhodou nie je príjemné opakovane sa trápiť a trpieť,“ radí Peter. Čo na to odborník?

Príbeh
Celé detstvo som športoval, bavila ma atletika, hlavne stredné trate, potom som hral futbal, nevyhýbal som sa žiadnemu pohybu. Mal som dobrú kondičku, žiadne choroby. Okolo tridsiatich piatich rokov ma však začali bolieť nechty na palcoch na nohách. Neustále mi hnisali a zarastali.

STÁLE NA CHIRURGII
Takmer každý štvrťrok som musel ísť na chirurgiu, kde mi zahnisaný necht uvoľňovali, niekedy aj vytrhli. Bola to neskutočná bolesť, nasledovali antibiotické masti, preväzy, chodil som stále v sandáloch alebo v návlekoch. Pri mojej manažérskej práci to bolo spoločensky nepríjemné. Podriadení aj obchodní partneri na mňa pozerali ako na nevychovanca. Dodržiaval som rady lekárov, zastrihával som si nechty rovno, chodil pravidelne na pedikúru, na masáže nôh. Praktický lekár mi odporučil kompletný test na diabetes, chcel zistiť či za mojimi problémami nie je cukrovka. Žiadne zvýšené hodnoty cukru v krvi ani žiadne markery sa neukázali. Tak som sa objednal na chirurgiu, kde mi navrhli úpravu nechtových lôžok. Stačil na to jediný deň, čo mi vyhovovalo. V lokálnej anestézii mi chirurgicky upravili oba palce, zmenšili nechtovú plochu a zašili tkanivo okolo nechtov.

NIE SÚ TO ŽARTY
Niekoľko dní som mal problémy s chôdzou, ale výsledok stál za to. Už tri roky som bez problémov, zasa športujem, nosím bežnú obuv a nemusím chodiť na pracovné stretnutia v papučiach… Kto zažil neustále sa opakujúce zahnisané nechty na nohách, vie, o čom hovorím, je to hrôza! Hrôza, ktorej sa naozaj snažte vyvarovať, a keď to nepôjde, riešte ju radšej radikálne, ako aj ja. Ušetríte si tým bolesť, čas a v konečnom dôsledku aj peniaze.

Slovo ODBORNÍKA
MUDr. Daniel Ehrenberger, primár chirurgickej ambulancie
Vždy je treba najskôr stanoviť správnu diagnózu. Zdrojom problémov v oblasti nechtového lôžka môžu byť napríklad „bradavice“, ale aj bakteriálna infekcia – tú je nutné potvrdiť bakteriologickým vyšetrením a následne, ak je prítomná, liečiť ju antibiotikami. Zo začiatku všetko prebieha pod dohľadom dermatológa, pretože za zarasteným nechtom sa môže skrývať aj mykóza. Zvláštnu pozornosť treba venovať pacientom s diabetom, u ktorých treba sledovať aj drobné nehojace sa defekty na prstoch a celkovo na nohách. Ak nič nepomáha, vtedy je namieste chirurgické riešenie.

POMOCNÍCI pri domácom liečení

1. Mydlo a repík
Namočiť si nohu do teplej mydlovej vody pomáha udržiavať oblasť v čistote a bez baktérií. Nohu si namáčajte alebo zmývajte tri- až štyrikrát denne. Môžete pridať aj epsomskú soľ (horká soľ, síran horečnatý), aby ste zmäkčili kožu v postihnutej oblasti. Potom sa vám jednoduchšie podarí dostať necht spod kože. Prípadne vyskúšajte močiť prst v odvare z repíka.

2. Jablčný ocot
Môžete skúsiť pridať štvrť pohára jablčného octu do teplej vody a urobiť si kúpeľ nôh. Prípadne ho môžete aplikovať priamo, jablčný ocot rozrieďte čistou vodou. Použitie zriedeného jablčného octu na ranu môže pomôcť zabrániť vzniku infekcie. Ak však bakteriálnu infekciu na nohe už máte, nedokáže ju vyliečiť. V každom prípade má antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým pomáha udržiavať postihnutú oblasť počas hojenia čistú.

3. Dentálna niť
Ak umiestnite gázové prúžky alebo dentálnu niť pod okraj zarasteného nechtu, pomôžu vám nadvihnúť a nasmerovať rast nechtu správnym smerom, namiesto nechceného zarastania do kože. Pokúste sa nadvihnúť roh nechta, ktorý vrastá do kože. Vezmite veľmi malý kúsok gázy alebo bavlnených prúžkov a stočte ich medzi prstami tak, aby ste vytvorili malú rolku alebo knôtik. Umiestnite medzi necht a kožu. Jemnejšou metódou je použitie dentálnej nite, ale uistite sa, aby ste nepoužili niť s príchuťou. Táto metóda síce nie je pohodlná, ale je efektívna.

4. Nízka a kvalitná obuv
Mnohé ženy obľubujú vysoké podpätky, ak však chcete zarastený necht rýchlo vyliečiť, musíte sa takýchto topánok vzdať. Vyvíjajú totiž vyšší tlak na postihnutú oblasť, čím si predlžujete proces hojenia a, samozrejme, aj bolesť. Problémy so zarasteným nechtom môžu spôsobiť alebo zhoršiť akékoľvek tesné topánky. Pomôcť by mohli sandále. Tie dovolia nechtu riadne sa zahojiť.

5. Éterické oleje
Môžete si vyrobiť svoju vlastnú zmes éterických olejov skombinovaním tea tree (čajovníkový olej, melaleuca), cyprusu, klinčeka, levandule a rozmarínu so základným olejom, napríklad kokosovým. Dobre zmiešajte a potom jemne votrite do postihnutej oblasti. Takto sa vyhnete použitiu syntetických liekov a zarastenému nechtu poskytnete prírodné prostriedky na liečbu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 21:42