unsplash.com
StoryEditor

Rotavírus je nákazlivý a ľahko sa šíri z človeka na človeka. A to najmä v interiéri

17.06.2020, 16:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Tento vírus je nechcený a nebezpečný! Najmä pre tých najmenších.

Rotavírusová infekcia ohrozuje najmä deti do piatich rokov života, pričom je najčastejším pôvodcom hnačky u detí na celom svete. Až 95 percent detí prekoná rotavírusovú gastroenteritídu pred svojimi piatymi narodeninami, najviac prípadov býva do dvoch rokov veku dieťaťa. Ťažký stav so silnými hnačkami a zvracaním môže nastať u tých najmenších detí. Mnohé končia vtedy v nemocnici s ťažkou dehydratáciou organizmu.

Prežije aj desať dní
Vírus je veľmi stabilný a v ideálnych podmienkach má schopnosť rýchlo sa množiť. Má neuveriteľnú schopnosť prežiť, na rukách detí, rodičov či zdravotníckeho personálu prežíva dokonca niekoľko hodín. Na predmetoch, ktoré používame bežne, teda detské hračky, kľúče či klávesnica počítača, dokáže prežiť neuveriteľných 10 dní.

Vírus sa do tela dostáva prostredníctvom zažívacieho traktu. Inkubačná doba je krátka, prvé príznaky sa objavia už po 24 až 48 hodinách. Nastupuje vracanie a krátkotrvajúca mierne vodnatá hnačka, pri ťažších stavoch môže dokonca nastať až zápal tenkého čreva, ktorý je sprevádzaný život ohrozujúcou stratou tekutín. Okrem toho sa často vyskytujú bolesti brucha a horúčka. Vracanie a horúčka ustupujú v priebehu dvoch-troch dní, kým hnačka pretrváva päť až osem dní. Organizmus malého dieťaťa sa bráni a odmieta prijímať akékoľvek látky. V takomto prípade hrozí dehydratácia organizmu a organizmus malého dieťaťa môže stratiť pre život dôležité množstvo tekutín a elektrolytov (solí). Preto je nevyhnutné vyhľadať lekára. Ak má rotavírusová infekcia miernejší priebeh, mala by do týždňa odznieť.

​Prvá rotavírusová infekcia je obyčajne najťažšia, pričom nasledujúce infekcie môžu mať miernejší priebeh. Väčšina rotavírusových infekcií má dostatočne mierny priebeh na to, aby sa mohla byť zvládnuť v domácom prostredí, ale približne 20 percent detí počas ochorenia navštívi lekára a odhaduje sa, že jeden z 54 prípadov sa končí hospitalizáciou.

Hygiena aj očkovanie
Najlepšou ochranou je dodržiavanie hygieny. To znamená dôkladné umývanie rúk či pravidelná dezinfekcia hračiek a povrchov, kde sa deti hrajú. Za vhodnú prevenciu najmä tých najmenších sa považuje aj očkovanie. „Očkovanie sa realizuje dvomi dávkami a má byť ukončené do pol roku veku dieťaťa. Vakcíny chránia dva až tri roky. Nejde teda o dlhotrvajúcu ochranu, čo ani nie je cieľom tohto očkovania. Cieľom je poskytnúť ochranu pre tie vekové skupiny, ktoré sú ohrozené najťažším priebehom infekcie,“ uviedol všeobecný lekár pre deti MUDr. Mario Moro z Cífera. Vakcíny proti rotavírusom sa podávajú perorálne, teda ústami, a nepoužívajú sa pri tom žiadne ihly. Keďže najohrozenejšou skupinou sú najmenšie deti, je vhodné očkovanie začať čo najskôr.

Odolávajú aj čistiacim prostriedkom
– Rotavírusy sú relatívne stabilné proti chemickým dezinfekčným prostriedkom.
– Na povrchoch dokáže vírus prežiť aj niekoľko dní. Tento vírus a šíri rýchlo a ľahko. V praxi to znamená, že v rodine sa postupne nakazia všetci a mnohokrát nepomôže ani prísne dodržiavanie hygieny.
– Prenos vírusu sa uskutočňuje fekálno-orálnou cestou, teda napríklad špinavými rukami alebo priamym kontaktom s chorým.
– Vírus kontaminuje povrchy aj v domácnosti, v škôlkach, hračky, predmety dennej potreby. Táto skutočnosť je dôležitá najmä u malých detí, ktoré si často dávajú ruky a hračky do úst.

Aké sú príznaky rotavírusovej infekcie?
Ochorenie je charakterizované prudkým nástupom príznakov, medzi ktoré patria:
• hnačka
• vracanie
• horúčka
• bolesť brucha
• bolesť hlavy
• nevoľnosť
• nepokoj

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:50