pexels.com
StoryEditor

Darujte krv. Táto tekutina je cennejšia než zlato, pamätajte na to

14.06.2020, 16:00
Zdravie
A toto nie sú len slová do vetra, ale skutočná pravda. Napriek tomu, aj keď si to veľa ľudí uvedomuje, darcov stále nie je dosť. Zmeníte to?

Krvné transfúzie sú nevyhnutné pomerne často: po ťažkých úrazoch, pri operáciách, ale aj pri liečbe otravy či nádorových ochorení. Krv, jej zložky alebo preparáty potrebujú pacienti s chorobami krvi a poruchami jej zrážanlivosti, sú nevyhnutné na liečbu popálenín i narušenej obranyschopnosti. To sa, samozrejme, nezaobíde bez darcov krvi.

Stále chýba
Všeobecne platí, že čím rozvinutejšia krajina (a zdravotníctvo), tým väčšia je ochota ich obyvateľov  darovať krv. V Slovenskej republike v roku 2016 registrovalo zdravotnícke zariadenie transfúznej služby 100-tisíc pravidelných darcov, celkovo však daruje krv 318-tisíc darcov. „Potrebujeme však nových darcov, aby tí pravidelní nemuseli chodiť na odbery tak často. Navyše môžu mať krvnú skupinu, ktorej je momentálne dosť, zatiaľ čo iná môže chýbať,“ vysvetľuje MUDr. Jaroslav Hornych. Nemocnice majú vždy určitú rezervu pre prípad zvýšenej potreby (napríklad pri dopravných nehodách), ale zásoby nemôžu byť veľké, krv sa nemôže skladovať dlho. Preto sa môže stať, že niekde ihneď chýba krv a rýchlo sa volajú darcovia. Každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, keď jeho život bude závisieť od ochoty niekoho iného darovať mu krv.

Len bezplatne
Transfúzia môže zachrániť život, no predstavuje tiež isté nebezpečenstvo prenosu infekcie. Práve preto vyvinula Svetová zdravotnícka organizácia jednotnú stratégiu. Jej súčasťou je zavedenie celoštátneho koordinovaného systému transfúznych služieb a uskutočnenie odberov bezplatne od dobrovoľných darcov. Všetky zdravotné poisťovne však darcov krvi zvýhodňujú rôznymi bonusmi. Darovaná krv sa musí vyšetriť v súvislosti s infekciami, ale aj tak sa kladie dôraz na využitie iných možností, ako je transfúzia, pokiaľ to ide. „Vždy je dôležité zvážiť riziká podania transfúzie v porovnaní s rizikom jej nepodania,“ vysvetľuje MUDr. Jana Furková.

Nepridáte sa k darcom?
Krv a jej zložky môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 – 65 rokov s telesnou hmotnosťou nad 50 kg. Do 21 rokov sa môže krv darovať maximálne 2x ročne, muži môžu každé 3 mesiace, ženy každé 4 mesiace. Plazmu môžeme darovať od 28 rokov každých 14 dní. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a byť po pôrode. Deň pred darovaním nemožno piť alkohol a vystavovať sa zvýšenej fyzickej záťaži. Treba si odpustiť konzumáciu ťažkých jedál, fajčiar by si nemal zapáliť minimálne 12 hodín pred odberom. Odoberá sa 450 ml plnej krvi, odber nesmie trvať viac ako 10 minút. Množstvo plazmy sa riadi podľa hmotnosti darcu, je to 650 – 850 ml a odber trvá asi 45 minút. K odberu patrí aj vyšetrenie a administratívne úkony, po nich by si mal darca oddýchnuť. Dostane občerstvenie. Dôležité sú najmä tekutiny. Pred odberom je potrebné vypiť veľa tekutín, odporúčajú sa tri litre vody. To sa považuje za najdôležitejší faktor proti predchádzaniu komplikáciám. Viac informácií získate na webovej stránke www.ntssr.sk

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:36