shutterstock.com
StoryEditor

Spoveď čitateľky: Môže mi psychológ vyliečiť žalúdok?

11.06.2020, 18:45
Zdravie
Ak nás vo chvíli, keď sa nám rúca vzťah a svet, zradí ešte aj telo, máme pocit, že na vine je staré známe, že chudobnému ešte aj z hrnca vykypí. Skrátka zlomyseľnosť osudu. Lenže čo ak jedno jednoducho pritiahne to druhé? Je to možné?

Mám za sebou operáciu slepého čreva. Áno, ten jednoduchý zákrok, ktorý vám na počkanie urobí aj vrátnik v nemocnici. Takto sa to hovorí, lenže ja som už štvrtý mesiac doma, práceneschopná a zúfalá. Bodavá bolesť v bruchu a nekončiace tráviace problémy ma prinútili odvtedy absolvovať azda všetky možné aj nemožné vyšetrenia, vyskúšať dostupné lieky, čaje aj bylinky. A nič. Do ambulancie svojho lekára sa vraciam zas a znova s tým istým – nedokážem v sebe udržať žiadnu stravu. Mám o pätnásť kíl menej, aj keď objektívne som podľa lekárskej vedy zdravá. Takže jediné, s čím som naposledy odišla z ordinácie, bola rada, aby som vyhľadala psychológa. Pretože moje fyzické problémy majú najskôr psychickú príčinu. Doteraz som bola ochotná absolvovať všetko, kam ma poslali. Ale prečo sa mám niekomu kvôli žalúdku spovedať?

Skrachovanec po kolená v bahne
Priznávam, že sa mi do toho nechce aj preto, že nemám za sebou práve dobré obdobie. Moje manželstvo skrachovalo po tom, čo som sa úprimne zaľúbila do kolegu. Nechcela som však manžela podvádzať a užívať si to ako bokovku, a tak som na rovinu prišla s tým, že už necítim to, čo som k nemu cítila, a srdce sa mi rozbúchalo pre niekoho iného. Môj otec totiž mamu podvádzal celý život a ja som ho za to, ako ju trápil, znenávidela. Toto som nikomu robiť nechcela, preto som navrhla rozvod. Aj keď to bola najhoršia vec, ktorú som zažila. Syn, ktorý práve maturuje, sa totiž postavil na otcovu stranu. Prežila som to len vďaka tomu, že som verila, že nový vzťah mi to všetko vynahradí. Cítila som sa stále mladá, dokonca som bola pripravená ešte raz pred štyridsiatkou rodiť. Bohužiaľ, nedarilo sa mi otehotnieť, a tak po dvoch rokoch prišiel partner s tým, že je koniec. Až po čase som sa dozvedela, že už splodil dieťa s ďalšou známosťou… Áno, cítim sa ako skrachovanec po kolená v bahne, ale nemienim to rozoberať s úplne cudzím človekom. O to viac, že som presvedčená, že ani po tom ma brucho bolieť neprestane. Alebo sa mýlim?
Viera L. (42), Bratislava

Odborníčka radí: Najdôležitejšie je spracovať emócie
Keď nás bolí telo, máme pocit, že potrebujeme lieky a radu, čo jesť a piť. Nie poučky o tom, nad čím rozmýšľať. Lenže ono to podľa psychologičky Lýdie Adamcovej súvisí. V čom?
Podľa výsledkov rozsiahlej štúdie uskutočnenej na Harvardovej univerzite sú dobré a kvalitné vzťahy tým, čo je pre naše zdravie dôležitejšie ako hladina cholesterolu… A ja musím povedať, že moja skúsenosť je rovnaká. Bohužiaľ, všetko, čo počúvame o príčinách chorôb, rovnako ako o ich prevencii, sa týka znečistenia z vonkajšieho prostredia – teda toho, čo jeme, pijeme, dýchame a čo by sme mali jesť a piť. Vnútorné znečistenie emóciami hnevu, zlosti, strachu, závisti a nenávisti pritom zostáva nepovšimnuté. Každá naša emócia je však chemická reakcia, a ak je negatívna, je pre ľudské telo toxická. Najlepšou prevenciou ochorení je teda uvedomiť si, ako reagujeme, čo prežívame a aké emócie v sebe potláčame, pričom najdôležitejšie je prijať ich a začať s nimi pracovať. Ak sa totiž v niekoľkých generáciách za sebou prežíva hnev, nenávisť či smútok, vzniká v ľudskom tele doslova znečistenie toxickými emóciami, a tak sa už rodíme s oslabenými orgánmi. Pomoc psychológa je preto v situácii čitateľky naozaj na mieste.

Dobré vzťahy liečia!
Čo je pri nich dôležité?
1. Mať vo svojom živote ľudí, ktorí vám rozumejú a podporia vás, môže urobiť vo vašom živote veľa.
2. Niekedy zabúdame, koľko práce vzťahy potrebujú. Na ich udržanie treba úsilie, ale čím viac do nich investujeme, tým je pravdepodobnejšie, že budeme šťastnejší.
3. Pozor však na nezdravé vzťahy, ktoré môžu byť veľmi škodlivé, najmä ak je človek manipulovaný a cíti sa v pasci.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:38