shutterstock.com
StoryEditor

Osem nebezpečných rituálov, ktorými si zbytočne ničíte život!

10.06.2020, 16:30
Zdravie
Niektoré veci robíme každý deň, pričom si to ani neuvedomujeme. Tušili ste však, že mnohé zo zabehnutých rituálov nielenže ohrozujú vaše zdravie, ale vás aj pomaly pripravujú o život? Posvietili sme si na ne!

Začnime banálne, a to obyčajnou plastovou fľašou. Kúpite si v nej vodu, aby ste podporili pitný režim. To je v poriadku. Ibaže s každým hltom tekutiny do seba dostávate aj mikroplasty (drobné čiastočky nerozloženého plastového odpadu), ktoré bývajú súčasťou balených vôd. Podľa vedcov tieto látky napadajú nervový systém, imunitu i plodnosť. Navyše podporujú obezitu, čím následne zaťažujú aj srdce. Preto je rozhodne výhodnejšie napustiť si obyčajnú vodu z kohútika. Je to lacnejšie a podľa vedcov je v nej pritom 22-krát menej mikroplastov než v balenej vode. Tak pozor na to. A aké ďalšie každodenné rituály by ste mali trochu pozmeniť?

1. Nosenie odevov po chemickom čistení
Každý z nás si občas nechá niečo odborne vyčistiť, či už je to kabát, sako alebo drahší kúsok zo šatníka, ktorý si netrúfate vyprať v práčke. Výsledok síce býva perfektný, ale niekedy sa môže stať, že použité chemikálie priľnú k látke. Keď si potom vyčistenú vec oblečiete a vdýchnete výpary z použitých chemikálií, riskujete podráždenie dýchacích ciest či očnej sliznice. Výnimkou nie sú ani bolesti hlavy alebo pocity závratu. Ak potrebujete niečo vyčistiť, využite ponuku ekologických čistiarní, ktoré vyperú bielizeň šetrnejšie, čo pomôže nielen vám, ale i prírode.

2. Zadržovanie kýchania
Poznáte to: ste v práci, chce sa vám kýchnuť, ale vám je trápne robiť hluk. Preto sa snažíte to staré známe hapčí! zadržať alebo utlmiť. Ibaže v tom momente vám asi nenapadne, že tým ohrozujete svoje zdravie. Pri častom potláčaní kýchania môže dôjsť k popraskaniu cievok v očiach, nose alebo ušiach. Nezriedka sa stane, že praskne aj ušný bubienok. Tak pozor na to, neberte na nič ohľady a radšej si zdravo kýchnite!

3. Používanie syntetických parfumov
Chodíte do parfumérií ovoniavať lákavé novinky vo svete parfumov? Potom by ste možno mali vedieť, že niektoré z voňavých lákadiel sú vyrábané zo syntetických látok, ktorých základ tvorí ropa. Výrobcovia ich využívajú ako lacnejšiu kópiu prírodných látok. Nikto sa však nepozastaví nad tým, že tieto chemikálie prenikajú cez kožu (a nosovú sliznicu) do krvného obehu a môžu spôsobiť mnoho zdravotných problémov, ako napríklad astmu, dýchavičnosť, bolesť hlavy, dermatitídu. Niektoré pánske parfumy dokonca poškodzujú spermie! Preto si pri výbere vône dajte pozor na tie, ktoré obsahujú acetaldehyd, acetonitril, styrenoxid, pižmo či tetralín. Najlepšou voľbou je siahnuť po prírodných vôňach, ktoré sú rovnako kvalitné a tiež rovnako dlho vydržia.

4. Spánok na špinavom vankúši
Môžete ísť do postele umytí, vykúpaní a voňaví, ale aj tak nezabránite tomu, že sa vaše lôžkoviny neznečistia. Najviac ohrozený je vankúš, ktorý každú noc absorbuje váš pot, sliny a kožný maz. A práve táto „človečina“ láka roztoče. Ak nechcete riskovať rôzne alergie, meňte obliečky po dvoch týždňoch. Novú vankúšovú výplň si doprajte každé dva roky.

5. Vytláčanie vyrážok
Zatiaľ čo pubertiakom raší akné ako huby po daždi, u dospelých sa väčšinou objaví s nejakou hormonálnou zmenou (u žien napríklad počas menštruácie). Podľa dermatológov by sa pupáčik nemal vytláčať, pretože po ňom môže zostať jazvička. To nie je však to hlavné. Vedeli ste, že na tvári existuje miesto, ktoré sa nazýva trojuholník smrti? Ide o oblasť, ktorá zahŕňa celý nos, miesto pod očami a kožu nad hornou perou. V tejto časti tváre sa nachádzajú cievy, ktoré sú prepojené s nervovým systémom. Ak by ste si vytláčaním akné spôsobili rozsiahlu infekciu, môže to
spôsobiť zhoršenie videnia, ochrnutie a meningitídu, preto neriskujte a pupáčikov sa zbavte prírodnou cestou. Potrite miesto zriedeným roztokom tea tree oleja s vodou (v pomere 1 : 9).
Dobre účinkuje aj kašička, ktorú si vyrobíte rozmixovaním dvoch strúčikov cesnaku v troche vody. Zmes nechajte pár minút odstáť a potom ju naneste na problémové miesta.

6. Vytrhávanie chĺpkov z nosa
Túto kratochvíľu a kozmetickú procedúru si robia tak muži, ako aj ženy. Nikto z nás by chcel, aby mu z nosa niečo trčalo, nieto chlpy! Lenže podľa lekárov je takéto vytrhávanie nebezpečné.
Po prvé, môže spôsobiť podráždenie a zápal kože. Po druhé, ak to vezmete z gruntu a zbavíte sa väčšiny chĺpkov, riskujete, že sa epilované miesta zaplnia krvou a stanú sa tak novým pôsobiskom parazitov, baktérií a plesní. Výsledkom takéhoto zákroku môže byť aj mozgová infekcia. Omnoho lepšie je preto chĺpky zastrihávať nožnicami.

7. Pojedanie hotových jedál a polotovarov
Je to bez práce a okamžite ich môžete servírovať. Na desiatu, obed alebo večeru. Ak si ich dávate len občas, nič sa nedeje. Problém nastáva v prípade, ak sa polotovary a „jedlá vo vaničke“ stávajú vaším denným chlebíčkom. Takto spracované pokrmy majú nízky obsah živín, vlákniny a vody. Väčšina jedákov si ich napriek tomu pochvaľuje. A viete prečo? Polotovary a hotové jedlá totiž obsahujú látku dopamín, ktorá je známa ako stimulant dobrej nálady. Skutočná pravda je však taká, že hotové pokrmy sú plné soli, cukru, chemických a konzervačných látok, ktoré postihujú srdce, cievy a môžu spôsobiť aj cukrovku. Preto je lepšie polotovary jesť naozaj len výnimočne. Váš jedálniček určite nevylepšia.

8. Používanie vatových tyčiniek
Čistenie uší je súčasťou hygieny. Málokomu by napadlo, že tento rituál môže byť nebezpečný. Podľa odborníkov má ušný maz ochrannú funkciu. Chráni váš sluchový aparát pred infekciou. Keď ho začnete vyberať vatovou tyčinkou, len dovnútra zanášate ďalšie nečistoty. Preto radšej na odstránenie ušného mazu používajte prst a čistý papierový obrúsok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:37