shutterstock.com
StoryEditor

Pozor! Za únavou sa môže skrývať cukrovka či onkologické ochorenie

10.06.2020, 14:30
Zdravie
Pocit únavy nemusí znamenať len nedostatok spánku či veľa práce. Môže byť príznakom aj veľmi vážneho ochorenia.

DÔVOD č. 1
Anémia (málokrvnosť)
Dôvodom vzniku je nedostatok červených krviniek (nedostatočná tvorba v kostnej dreni, prípadne ich zvýšená strata). Červené krvinky sú akýmsi prenášačom kyslíka z pľúc do tkanív a buniek. Pre anémiu je typický nedostatok železa alebo vitamínov či strata krvi. Okrem pocitu únavy je človek slabý, ťažko sa koncentruje, môže mať problémy so spánkom či trpieť bolesťami hlavy.

DÔVOD č. 2
Cukrovka
Ľudia s cukrovkou 2. typu majú narušený proces prechodu glukózy z krvi do buniek. A ak sa do buniek nedostáva glukóza (energia), človek je unavený. Nedostatkom energie trpia aj bunky svalov a mozgu. Potom má človek problém ráno vstávať, výkonnosť klesá aj v práci. Práve únava je prvým signálom toho, že sa u človeka vyvinul diabetes. Ďalšími príznakmi cukrovky sú aj smäd a časté močenie.

DÔVOD č. 3
Ochorenie štítnej žľazy
Štítna žľaza riadi náš metabolizmus, pôsobí na nervový systém a svalstvo, stimuluje rast a vývoj, ovplyvňuje činnosť srdca a má mnoho iných funkcií.
Keď štítna žľaza nevytvára správne množstvo hormónov, objavujú sa prvé ťažkosti. Ak je vaša štítna žľaza príliš aktívna, uvoľňuje do krvného obehu príliš veľa hormónov, to vedie k stavu, ktorý sa nazýva hypertyreóza. Tento stav zrýchľuje metabolizmus.
Ak je štítna žľaza málo aktívna, potom produkuje menej hormónov, to vedie k stavu, ktorý sa nazýva hypotyreóza. Ľudia s hypotyreózou využívajú energiu pomalšie a ich metabolizmus je tiež spomalený.
Únava je spoločným príznakom v oboch prípadoch. Kým pri hypertyreóze nastupuje aj úbytok hmotnosti, pri hypotyreóze hmotnosť nekontrolovane narastá.

DÔVOD č. 4
Celiakia
Ide o celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou gluténu (lepku). U ľudí, ktorí majú tento problém, je narušené hrubé črevo, telo potom nedostáva potrebné živiny. To môže viesť nielen k únave, ale aj k anémii či strate hmotnosti.

DÔVOD č. 5
Poruchy spánku – spánkové apnoe
Syndróm spánkového apnoe je závažná porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovaným prerušením dýchania v rámci spánkového cyklu.
Tieto prerušenia (apnoe) sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu kyslíka do pľúc.
Poruchy dýchania počas spánku môžu mať za následok rôzne závažné zdravotné problémy – srdcovo-cievne choroby, cukrovku, obezitu, metabolický syndróm. Podľa štatistík viac ako tretina pacientov so spánkovými poruchami dýchania trpí hypertenziou.

DÔVOD č. 6
Chronická únava
Extrémna únava pri chronickom únavovom syndróme trvá zvyčajne viac ako pol roka. Priebeh ochorenia sa zhoršuje pri výraznom psychickom aj fyzickom vypätí. Odborníci zatiaľ nepoznajú, čo presne tento problém spôsobuje, ale môže ísť o kombináciu stresu, hormonálnej nerovnováhy a vírusovej infekcie. Na ochorenie neexistuje žiadny účinný liek. Pacientom sa odporúča zmena životného štýlu.

DÔVOD č. 7
Depresia
Ide o ochorenie celého organizmu. Človek je unavený, bez síl, energie, má smutnú náladu. Nemôže fungovať v každodenných záležitostiach, nedokáže sa sústrediť ani radovať z vecí, ktoré ho predtým tešili. Od bežného smútku alebo rozladenosti sa depresia líši najmä tým, že je intenzívnejšia a hlbšia, trvá dlhšie a nepriaznivo ovplyvňuje výkonnosť. Liečba depresie bez lekára nie je možná.

DÔVOD č. 8
Nádorové ochorenie
Únava spôsobená nádorovým ochorením je odlišná od bežnej, každodennej únavy. Je horšia, dlhšie trvá a spánok ju nezlepšuje. Veľa pacientov ju popisuje ako nezdolateľnú, zasahujúcu do každej oblasti ich života. U pacientov liečených chemoterapiou podávanou v cykloch, sa vyčerpanosť objavuje v prvých dňoch liečby, potom sa stav postupne zlepšuje až do začiatku nového cyklu, kedy sa proces zopakuje. Pri ožarovaní sa vyčerpanosť zväčša postupom liečby zhoršuje.

DÔVOD č. 9
Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP)
Ľudia s týmto ochorením majú poškodené pľúca, do krvi sa im tak nedostáva potrebné množstvo kyslíka. Telo kyslík potrebuje na výrobu energie. Preto sa často cítia unavení, a nemajú chuť na iné aktivity. Únavu im tiež spôsobuje aj nedostatočný spánok (spánkové apnoe).
Toto ochorenia človeka vyčerpáva nielen fyzicky, ale aj psychicky. Podobne ako pri depresii nevie si vychutnať žiadne aktivity, ktoré ho kedysi tešili.

DÔVOD č. 10
Skleróza multiplex
Únava je častým príznakom ochorenia sklerózy multiplex. Intenzita a dĺžka únavy je dokonca vyššia než bežné vyčerpanie. Človek s týmto ochorením potrebuje dlhší čas na vykonanie obvyklých denných aktivít. Dĺžka regenerácie síl je dlhšia a niekedy neúplná. Práve únava je najobťažujúcejším prejavom ochorenia.
Ďalším príznakom sú aj problémy s rovnováhou a koordináciou, rozmazané alebo dvojité videnie, poruchy pohyblivosti či brnenie v niektorej časti tela. Je to liečiteľné ochorenie, dôležité je začať včas.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 22:01