shutterstock.com
StoryEditor

Chcete si znížiť cukor v krvi? Máme pre vás niekoľko dobrých tipov!

27.05.2020, 11:10
Zdravie
Vedeli ste, že hyperglykémia môže viesť k poškodeniu nervov, orgánov, vysokému tlaku a ďalším ochoreniam?

1. Vláknina
Výhoda vlákniny nespočíva len v tom, že neobsahuje žiadne kalórie, ale taktiež spomaľuje absorpciu cukrov, a tým dochádza k postupnému uvoľňovaniu glukózy do krvi. Má tiež schopnosť znižovať pocit hladu, čo môže zabrániť prejedaniu sa. Ženy by mali denne prijať 25 g vlákniny a muži 40 g. Potraviny bohaté na vlákninu sú napríklad semienka, celozrnné pečivo, ryža a cestoviny, jablká, ovsené vločky, fazuľa, marhule...
 
2. Jablčný ocot
Pomáha zlepšiť inzulínovú citlivosť a znížiť vysokú hladinu inzulínu v krvi. Dajte si však pozor na jeho množstvo a nikdy ho nepite neriedený. Pridajte si ho do nápojov alebo do šalátov. Doprajte sa 2 až 4 polievkové lyžice jablčného octu denne. Ak máte cukrovku 1. typu, tak sa jablčnému octu radšej vyhnite.

3. Škorica a chróm
Škorica má podobný účinok ako vláknina, a teda spomaľuje absorpciu sacharidov pri trávení, a tým zabraňuje prudkým výkyvom hladiny cukru po jedle. Množstvo by ste však mali obmedziť na jednu lyžičku denne. Chróm hrá významnú úlohu pri funkcii inzulínu a jeho nedostatok môže spôsobiť sacharidovú intoleranciu. Potraviny so zvýšeným obsahom chrómu sú napríklad vajcia, brokolica, orechy, syr, zemiaky, hnedá ryža.

4. Pestrec mariánsky (sylimarín)
Pestrec mariánsky je bylinka s obsahom sylimarínu, pri ktorom sa preukázali pozitívne účinky na zníženie zápalových procesov v organizme a taktiež zlepšenie glykémie. Zvykne sa tiež používať ako bylinka na detoxikáciu organizmu a pečene. Pri jednom výskume sa preukázala u pacientov významná redukcia vysokej hladiny glukózy nalačno. 

5. Pohyb
Nájdite si aktivitu, ktorá vás baví najviac. Môže to byť naozaj čokoľvek. Dôležité je, aby ste sa hýbali pravidelne aspoň 30 minút denne a trikrát do týždňa. Pohyb vedie k zlepšeniu inzulínovej citlivosti, a tým k lepšiemu využitiu glukózy. Omnoho viac glukózy sa vďaka pravidelnej fyzickej aktivite dostane do buniek, takže menej ich zostane v krvi. Na začiatok vyskúšajte napríklad rýchlu chôdzu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:22