shutterstock
StoryEditor

Bolestivá menštruácia? Môžu ju spôsobovať myómy, ktoré niekedy vedú k neplodnosti či zhoršujú pôrod

21.05.2020, 21:00
Zdravie
Trpí nimi vyše tretina žien v produktívnom veku. Niektoré o nich ani netušia. Iné vedia riadne potrápiť mesiac čo mesiac. Sú síce nezhubné, riešiť by sa však mali. Môžu spôsobiť totiž neplodnosť.

Myómy maternice sú benígne, teda nezhubné nádory. Vyrastajú zo svaloviny maternice a dorásť pritom môžu aj do značnej veľkosti. Dôvod, prečo myómy u niektorých žien rastú a u iných nie, nie je ešte úplne známy. Mnohé výskumy hovoria o tom, že za ich vznikom či rastom môže byť výkyv hladín ženských pohlavných hormónov, najmä progesterónu a estrogénov. Vplyv na vznik a rast myómov má aj genetika.

Niekedy o nich nevieme

Mnohé ženy ani netušia, že majú myómy a že práve ony môžu za silnú a dlhú menštruáciu. Pritom až v 30 % príčinou menštruačných útrap môže byť práve myóm. Nájsť myómy môže lekár aj ženám po menopauze, ale tým, že sa v tomto období tvorí výrazne menej ženských pohlavných hormónov, myómy už zvyčajne nerastú a postupne sa zmenšujú.

Myómy sa často zistia náhodou pri ultrazvukovom vyšetrení. V období pred menopauzou sa takto zistia myómy rôznej veľkosti, počtu a lokalizácie u polovice vyšetrovaných žien. Ak teda máte silné a dlhé menštruačné krvácanie, nemali by ste trpieť, ale navštívte gynekológa.

Normálne by počas menštruácie ženy nemali stratiť viac ako 80 ml krvi, čo nie je ani 1 deciliter. Pokiaľ je to viac, je potrebné navštíviť gynekológa. Ďalším znakom, že niečo nie je v poriadku, je aj dĺžka menštruácie. Tá by nemala trvať viac ako 7 dní. Ak vás teda trápi dlhá a silná menštruácia, môže sa k tomu pridružiť aj anémia (málokrvnosť) spojená s bledosťou, únavou a vyčerpanosťou, zmenami srdcovej frekvencie, či náchylnosťou na infekčné ochorenia.

Na zhubný?

Nie je dokázané, že myóm sa môže z nezhubného nádoru maternice zmeniť na zhubný. Zhubné nádory svaloviny, takzvané rabdomyosarkómy maternice, sú extrémne zriedkavé a podľa ostatných výskumov vznikajú ako zhubné hneď od začiatku. Život však môžu myómy skomplikovať vtedy, ak sú umiestnené v blízkosti ústia vajíčkovodov do dutiny maternice, vtedy totiž môžu spôsobiť ich uzatvorenie. Dokonca aj malé početné myómy môžu deformovať dutinu maternice a sťažovať uhniezdenie zárodku v maternici, prípadne spôsobovať potraty. Aj preto je veľmi dôležité navštíviť lekára. Hormonálne zmeny počas tehotenstva totiž môžu v niektorých prípadoch vplývať na rýchlejší rast myómov. Myómy potom môžu vyvolať predčasný pôrod alebo znemožniť pôrod prirodzenou cestou. Ak sú  umiestnené nízko a navyše, ak sú príliš veľké, môžu skomplikovať pôrod. Vtedy lekár často odporučí žene pôrod cisárskym rezom. Aj preto je dôležité vyriešiť problémy s myómami ešte predtým, než sa žena rozhodne otehotnieť.

Liečba

Ak sú myómy malé a nespôsobujú ťažkosti, tak sa pacientka len sleduje. Aj v takom prípade je však vhodné, aby bola raz ročne vyšetrená vaginálnou ultrasonografiou. Ak však problémy neustanú, prípadne sa objavia ďalšie príznaky, navštívte lekára skôr. Možností liečby je viacero, od farmakologickej, cez rádiologickú, až po chirurgickú. Ktorá je pre koho vhodná, vždy určí lekár podľa veľkosti a lokalizácie myómov, rýchlosti ich rastu, veku ženy, aj toho, či ešte plánuje dieťa.

LIEČBA MYÓMOV

* Farmakologická liečba – Jej výhodou je, že plodnosť a maternica zostávajú zachované. Voľba typu farmakologickej liečby závisí od závažnosti ťažkostí a od cieľa, ktorý lekár a žena od liečby očakávajú. Užíva sa vo forme tabliet. Niekedy lekári siahnu aj po liečbe hormonálnou antikoncepciou.

*Chirurgická liečba – Rozhodnutie, či vykonať myomektómiu, teda odstránenie len samotného myómu alebo hysterektómiu, odstránenie celej maternice, závisí od lokalizácie, veľkosti a počtu myómov a prianí ženy zachovať maternicu.

Myómy môžu byť príčinou:

* Krvácania medzi menštruáciami

* Menštruačných bolestí

* Bolestí v spodnej časti brucha

* Tlaku na močový mechúr a črevo

* Viditeľne zväčšeného brucha

* Častého močenia a ťažkostí pri močení

* Zhoršenia funkcie obličiek pri tlaku myómu na močovod

* Zápchy

* Bolestivosti pri pohlavnom styku

Myómy môžu tiež spôsobovať:

* Neplodnosť

* Komplikácie v gravidite alebo spontánny potrat v I. a II. trimestri, častejšiu indikáciu na pôrod cisárskym rezom

* Rozsah ťažkostí, ktoré nám myóm môže spôsobiť, závisí od viacerých faktorov, napr. od lokalizácie a veľkosti myómu...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:45