shutterstock.com
StoryEditor

Päť nečakaných zdravotných výhod kávy, ktoré vás presvedčia piť ju pravidelne

20.05.2020, 18:00
Zdravie
Dopriať si vôňu dobre pripravenej kávy znamená nielen objaviť svet rozmanitých chutí a vstúpiť do nových oblastí pôžitku. Aj podporiť duševné a fyzické zdravie.

Šálka čierneho moku obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Nepochybne nám poskytuje celý rad priaznivých účinkov na zdravie. Ak vás jej chuť doteraz neočarila a nepodľahli ste aróme, je načase to zmeniť. Káva totiž dokáže vo veľkom ovplyvniť naše zdravie z pozitívnej stránky.

1. Podporuje bdelosť, sústredenie a zvyšuje produktivitu

Štúdie preukázali, že kofeínové nápoje môžu zlepšiť motorický a kognitívny výkon, krátkodobú pamäť, presnosť reakcie a schopnosť urobiť správne rozhodnutia, a zároveň znižuje fyzickú aj psychickú únavu. Môže za to kofeín a metylcantín, ktoré pôsobia povzbudzujúco na nervový systém. Podporujú pozornosť, logické myslenie a výkonnosť, ako píše yahoo.com.

2. Môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu

V štúdii z roku 2012 s názvom "Kofeínové a bezkofeínové nápoje a riziko cukrovky 2. typu," sa výskumníci snažili načrtnúť, ako nápoje (káva a čaj), rovnako ako sladené limonády, vplývajú na riziko vzniku cukrovky 2. typu. Hoci mnohí vedia, že sladké nápoje zvyšujú šance na získanie tejto choroby, štúdia prekvapivo ukázala, že príjem kávy sa spája s veľmi nízkym rizikom diabetu 2. typu. Sú za to zodpovedné polyfenolové antioxidanty, lignany a horčík. Denná konzumácia šálky kofeínu zlepšuje toleranciu glukózy.

3. Odvráti niektoré degeneratívne ochorenia a rakovinu

Niektoré zložky, nachádzajúce sa v lahodnom nápoji, môžu navodiť pôsobenie enzýmov, ktoré zabraňujú vzniku rakoviny. Navyše, štúdia z roku 2005 ukázala, že by káva mohla znížiť riziko vzniku chronických ochorení pečene. To však nie je všetko. Gary Arendashe, jeden z autorov štúdie z roku 2012 uviedol, že pokiaľ ide o účinky kofeínu na Alzheimerovu chorobu, mierna denná spotreba kofeínu sa javí ako najlepšia voľba pre dlhodobú ochranu pred stratou pamäti. Preto by ju mali piť aj ľudia vo vyššom veku.

V rovnakom roku, Ronald Postuma a jeho spolupracovníci z McGill University Health Centre zverejnili štúdiu, ktorá odhalila, že čierny mok by mohol byť nielen prevenciou Parkinsonovej choroby, ale taktiež môže zmierňovať príznaky u pacientov, ktorí už sú postihnutí touto chorobou.

4. Prispieva k zdraviu srdca a nezvyšuje krvný tlak

Už odjakživa sa káva spája s vysokým krvným tlakom. V skutočnosti však nie je škodlivá. Potvrdil to výskum z roku 2005, ktorý varoval verejnosť, že kofeín má len veľmi malý škodlivý účinok na krvný tlak. Ďalší experiment o 10 rokov neskôr dospel k záveru, že zatiaľ čo u hypertonikov bolo zaznamenané akútne zvýšenie krvného tlaku, toto zistenie nepodporuje súvislosť medzi dlhodovou konzumáciou kávy a zvýšeným krvným tlakom či zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Do roku 2012 niektoré meta-analýzy dokonca potvrdili bezvýznamné dôkazy o spotrebe kávy a krvného tlaku alebo hypertenzie.

5. Podporuje vyprázdňovanie

Konzumácia kávy spôsobuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny, ktorá pomáha rozkladať bielkoviny. Obsahuje zlúčeninu kyselinu chlorogenovú, ktorá prispieva k celkovej kyslej hladine v žalúdku, čo spôsobuje rýchlejšie vytlačenie obsahu do tenkého čreva. Spotreba kávy zvyšuje hladinu dvoch hormónov: gastrínu, ktorý má vplyv na svaly v hrubom čreve, a cholecystokinínu, ktorý pomáha regulovať proces trávenia tým, že uvoľňuje tráviace enzýmy v žlči. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:59