shutterstock.com
StoryEditor

Zistili sme pre vás, prečo by ste mali jesť rebarboru práve v máji

18.05.2020, 13:30
Zdravie
Na rebarboru sme trochu zabudli, ale bývali časy, keď bežne rástla v záhradkách našich babičiek. Možno aj preto sa jej kedysi hovorilo potravina chudobných.

Už napohľad je rebarbora zaujímavá pre svoje červeno-zelené sfarbenie, má však aj pozoruhodné vlastnosti. Dajú sa z nej upiecť výborné koláče, ale môže nám pomôcť i s mnohými zdravotnými neduhmi. Aj keď ju na pultoch supermarketov vídate celý rok, podľa starej pranostiky by sa mala jesť len do sv. Jána, teda do 24. júna. Potom už stráca svoju dobrú chuť.

Zelenina alebo ovocie?
Rebarbora je, pochopiteľne, zelenina, ale využíva sa ako ovocie. Najčastejšie sa z nej pripravujú náplne do knedlí a koláčov, spracúva sa do kompótov, a dokonca sa nakladá ako ovocné víno. Veľmi lahodný je džem, ovocné polievky aj omáčky, v ktorých osobitne vyniká jej kyslá chuť a robí z nej tak pikantnú lahôdku. Rebarbora je cenená hlavne pre vysoký obsah vitamínov skupiny B (B3, B5), kyseliny listovej, vápnika, draslíka, horčíka, mangánu, vlákniny a mnohých iných látok. Len na vitamín C je pomerne chudobná, nájdete ho v nej až o polovicu menej než je v citróne.

Na čo si dať pozor
Rebarbora je zdravá. Avšak môže byť aj nebezpečná. Tou látkou, ktorá z nej robí kontroverznú potravinu, je kyselina šťaveľová (oxálová), ktorú rebarbora obsahuje. Tá spôsobuje kyslosť. Kyselina šťaveľová nášmu zdraviu škodí. Hlavným toxickým účinkom je tvorba kryštálov šťavelanu vápenatého v obličkách. Preto by sa rebarbora mala konzumovať výhradne od mája do polovice júna, pretože potom množstvo kyseliny v stopkách stúpa. Listové čepele a kvet sa nejedia vôbec. Rebarboru by si mali určite odpustiť ľudia trpiaci dnou, obličkovými kameňmi, prekyslením žalúdka alebo reumatizmom.

Využitie v liečiteľstve
Na liečebné účely sa používa hlavne koreň, ktorý sa na jeseň vyryje zo zeme, očistí sa, umyje a nakrájaný na kúsky sa usuší. Vzniknutý prášok sa v malých dávkach môže používať na zastavenie hnačky a vo väčších, naopak, ako preháňadlo. Listy sa môžu používať na obklady na rozpustenie obličkových kamienkov. Vraj stačí rebarborové listy podrviť valčekom, kým nepustia trochu šťavy. Túto zmes potom nahrejete na panvici s trochou olivového oleja a priložíte na oblasť obličiek. Niečím upevnite a obklad necháte pôsobiť cez noc. Na čaj z listov však rýchlo zabudnite. Ten by vám, naopak, na obličkové kamene zarobil! Rebarbora pôsobí priaznivo na pokožku a kvalitu vlasov, detoxikuje organizmus, je močopudná a podporuje metabolizmus a chudnutie.

Na tanier len občas
Jej kyslá chuť sa výborne hodí nielen do sladkých dezertov, ale aj do omáčok podávaných k mäsu. Pred tepelnou úpravou musíte stonky olúpať a nepoužívať hliníkový riad, ktorý pri reakcii s kyselinou šťaveľovou škodí zdraviu. Surová aj varená rebarbora sa výborne zmrazuje, takže si na nej môžete pochutnať i mimo jej sezóny. Konzumujte ju maximálne dvakrát týždenne.

Dlhoročný gigant
Zaujala vás táto rastlinka? Oživte teda jej slávu a zasaďte si ju v záhrade. Nie je náročná. Sadí sa na jar alebo na jeseň zo semienok alebo ju môžete rozmnožiť od inej rastliny. Každý kus, ktorý chcete zasadiť, musí mať aspoň jeden silný vegetačný vrchol. Pozor, aby vyryté korene nezostali dlho na vzduchu. Rýchlo totiž zasychajú. Stonky budete zbierať už druhý rok. Režte ich úplne pri zemi a okamžite odstráňte list. Rastlina má hlboké korene a keď sa správne rozrastie, už skoro dosiahne gigantické rozmery.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 11:16