shutterstock.com
StoryEditor

Poznáte desať najzdravších potravín sveta? Vyliečia a zasýtia vaše telo!

15.05.2020, 19:00
Zdravie
Zaraďte ich do vášho jedálnička čo najskôr a presvedčte sa sami, že je to naozaj tak!

Avokádo
Na zníženie cholesterolu
Výskumy ukázali, že nenasýtené mastné kyseliny z avokáda znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a predchádzajú tým zanášaniu a zužovaniu žíl a ciev. Avokádo je okrem toho bohatým zdrojom draslíka – minerálnej látky nevyhnutnej na správnu funkciu srdca.
Ideálne by bolo zjesť denne jedno avokádo. Pretože je však dosť kalorické, obmedzte jeho konzumáciu na jedno celé avokádo za týždeň. K nemu si dajte aj mäso a zdravý olej (napríklad repkový).

Brokolica
Proti osteoporóze
Zelená zelenina ako napríklad brokolica obsahuje veľa vitamínu K. Táto živina aktivuje tvorbu proteínu dôležitého na tvorbu kostnej hmoty, takzvaného osteokalcínu. Vitamín K znižuje riziko zlomenín kostí až o 30 %. Denne by ste mali zjesť 80 – 100 g brokolice ako prílohy alebo vo forme zeleninového smoothie.

Datle
Na osviežujúci spánok
Na Blízkom východe sa pri problémoch so spánkom spoliehajú na túto sladkú pochúťku. Datle totiž obsahujú veľa triptofánu, bielkoviny dôležitej na tvorbu melatonínu, hormónu spánku. Kým sa teda uložíte do postele, zjedzte 5 kusov týchto orientálnych plodov. No nezabudnite si po nich umyť zuby :)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:47